Turkcell eðitim ve teknolojiyi buluþturan sosyal sorumluluk faaliyetlerine bir yenisini daha ekliyor. Yarým asýr sonra 2015 yýlýnda yeniden açýlan tarihi Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi, Turkcell’in destekleriyle daha da geliþiyor. Turkcell, okulda geleceðin kahramaný çocuklarýn yararlanabileceði bir teknoloji sýnýfý oluþtururken, ayrýca, öðrencilerin eðitim süreçlerinde yararlanabilecekleri açýk spor alaný, amfitiyatro ve botanik bahçesinin bulunduðu spor ve sosyal tesisi inþa etti.
Türkiye’nin geleceðine deðer katan ve sosyal fayda yaratan projeler geliþtiren ve uygulayan Turkcell, 23 yýldýr eðitime verdiði desteðine Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi ile devam ediyor. Yarým asýrlýk aradan sonra 2015 yýlýnda tekrar eðitim hayatýna baþlayan tarihi Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi, Turkcell’in destekleriyle geliþmeye devam ediyor. Öðrencilerin eðitim imkanlarýnýn en üst düzeye taþýnmasý hedefiyle çalýþan Turkcell, geleceðin kahramanlarý çocuklarýn yararlanabileceði bir teknoloji sýnýfý oluþturdu. Teknoloji sýnýfýnda öðrenciler 3 boyutlu yazýcý, Arduino elektronik öðrenme kitleri ve yazýlým ekipmanlarýyla teknoloji konusunda eðitim alabilecek, kendilerine hediye edilen kodlama kitleri ile kendi yazýlýmlarýný oluþturarak geleceðin yerli yazýlýmlarýný ortaya çýkartabilecekler. Bunlarýn yaný sýra inþa edilen spor ve sosyal tesis ile öðrenciler eðitim süreçlerinde açýk spor alaný, amfitiyatro ve botanik bahçesinden de yararlanabilecek.
Kaan Terzioðlu: “Dünya göçten korkarken evine dönen insanlar bir umut vesilesi”
Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi’ndeki spor ve kültür salonu ile teknoloji sýnýfýnýn açýlýþý nedeniyle, okulda düzenlenen törene, Ýmroz Eðitim ve Kültür Derneði Baþkaný Laki Vingas, Ýstanbul Rum Patriði Bartholomeos ile Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioðlu ve Turkcell Yönetim Kurulu Üyeleri katýldý. Okul müdürü Ýoakim Makis Kamburopulos, Gökçeada Belediye Baþkaný Ünal Çetin, Gökçeada Kaymakamý Muhittin Gürel ve okulun eski öðrencilerinin de yer aldýðý törende duygusal anlar yaþandý. Kendisi de mübadele sonrasý Türkiye’ye gelen bir ailenin torunu olan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioðlu, “Bugün Gökçeadalý çocuklar için buradayýz. Ve hakikaten ben þunu hissediyorum. Onlar, dedelerinden ninelerinden daha þanslýlar ayný benim dedemden ninemden daha þanslý olduðum gibi. Birinci Dünya savaþý sonrasý mübadeleyle Türkiye’ye gelmiþ bir aile mensubu olarak, dünya göçten korkarken eve dönen insanlarýn hikayelerini duymak bir umut vesilesi. Burada o kadar güzel konuþmalar dinledik, o kadar güzel videolar izledik ki bana, sizlere Turkcell’e bu fýrsatý verdiðiniz için teþekkür etmekten baþka bir þey kalmadý” dedi.
Laki Vingas: “Maddiyattan çok maneviyatýmýza destek kattýnýz”
Ýmroz Eðitim ve Kültür Derneði Baþkaný Laki Vingas ise þunlarý söyledi: “Þu an okullarýmýzda 33 öðrenci mevcuttur. Ailelerinin birçoðu Selanik, Girit, Ýstanbul ve Atina’dan göç etmiþlerdir. Bu ailelerin aidiyeti Gökçeada ile doðrudan baðlantýlýdýr. Bu projedeki asýl amacýmýz tabii ki okullarda yetiþen çocuklarýmýzýn iyi ve kaliteli eðitim almalarýdýr. Ama burada önemli olan iyi insan olarak yetiþmeleri, hem yaþadýklarý topraklarda hem dünya halklarýna kültür, bilim, ilim alanýnda katký saðlayan nesiller olabilmeleridir. Elbirliðiyle yapýlan çalýþmalar sonucu, Gökçeada eskiden olduðu gibi çok kültürlü geleneðine tekrar kavuþuyor. Ýçinde bulunduðumuz coðrafyada bunca acý yaþanýrken, savaþýn ortasýnda kalan insanlar evlerinden yurtlarýndan edilirken, Gökçeada’ya topraklarýna geri dönen okullarýna tekrar kavuþan, ait olduklarý kültürde insanlar görmenin manevi hazzý ve gururu gerçekten çok büyük. Bu haz ve gururumuzun en büyük ortaðý Turkcell’in maddiyattan öte maneviyatýmýza kattýðý destek kuþkusuz ki maneviyatýmýzý þevkimizi daha da artýrýyor. Yapabileceklerimizle ilgili çýtayý daha da yükseltiyor.”
Bartholomeos: “Adamýz yine çok kültürlü, üretken ve mutlu insanlarýn yaþam alaný olsun.”
Ýstanbul Rum Patriði Bartholomeos ise þunlarý söyledi: “Bizler yanlýþ uygulamalarla en önemli ve deðerli yaþam kaynaklarýmýzdan biri olan eðitimden yarým asýr mahrum býrakýldýk. Eðitimsiz kalan bir toplum, kendisine de, cemaatine de ülkesine de fayda saðlayamayacaðý için adadaki Rum Toplumu göç etmek zorunda kaldý. Halbuki bu adada ilk kurumsal eðitim 19. Yüzyýlýn ilk yarýsýndan beri sürmekteydi. Ýmrozlulara sesleniyorum, bu okullara sahip çýkýn, verilen çabalarý destekleyin ki adamýz tekrar çok kültürlü üretken, misafirperver, mutlu insanlarýn yaþadýðý, doðanýn ve kültür mirasýnýn korunduðu eðitimli insanlarýn var olduðu bir yaþam alaný olsun. Gelin hep birlikte ortak yaþamýn en iyi örneðinin saðlam temeller üzerinde geliþtiði Gökçeadamýz, Yunanistan ve Anadolu arasýnda binlerce yýl var olmanýn yaný sýra barýþ ve huzura da destek olarak toplumlarýmýza ilham versin.”
Kutu
Makis Kamburopulos: “Þu an bulunduðumuz yer su birikintisi ve çamurdan ibaretti”
Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi Müdürü Ýoakim Makis Kamburopulos, adanýn yýllar önceki sessizliðini hatýrlatarak, “1968-1969 öðretim yýlýnda tek kelime Türkçe bilmeden annemle bu binanýn kapýsýndan geçmiþken, yarým asýr sonra burada bu güzellikleri yaþayacaðým aklýmdan bile geçmezdi. Yýlmadýk, kadere teslim olmadýk, uðraþtýk, çalýþtýk, hayal kurduk. Mesele hak adalet eðitim sevgi, saygý beraber yaþama kültürü ise gerisi teferruattýr diye düþündük ve yýlmadýk. Türkiye Cumhuriyeti vatandaþý olmanýn da gururunu taþýyarak devlet kurumlarýnýn kapýsýný çaldýk. Saðolsunlar, kimse bizi geri çevirmedi. Çocukluðumdan beri þimdi bulunduðumuz noktada sularýn biriktiðini ve kýþ aylarýnda bahçenin çamurdan ibaret olduðunu çok iyi hatýrlýyorum. Ýmdadýmýza yetiþtiniz saðolun. Ne kadar gururlansak yeridir. Sevgili öðrenciler, siz yokken buralar sessizdi hüzünlüydü, geçen sene geldiniz ve hayatýmýzý þenlendirdiniz. Þimdi de okul bahçesinin heyecaný, coþkusu köyümüzü þenlendirecek ümitlerini dallandýracak, beklentilerini artýracak” diye konuþtu.
Kutu
Beraber yaþama kültürünü yaþatacak
Eski adý Tepeköy Rum Ýlkokulu, bugünkü ismiyle Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi, Çanakkale’nin Gökçeada ilçesine baðlý bir köy olan Tepeköy’de yer alýyor. 1954 yýlýnda köylüler tarafýndan imece usulüyle inþa edilen okul, çocuklarýný okula göndermek isteyen ailelerin birebir emekleriyle gerçekleþmiþ. Bu sebeple bina gerek yapým kalitesi, gerekse detaylarýyla dikkat çeken bir özen içeriyor. Gökçeada Rum Okulu, burada eðitim gören öðrencilerin eðitim süreçlerinin iyileþmesinin çok ötesinde, Rumlarýn evlerine tekrar dönebilmesi ve asýl evleri olan Gökçeada’da kalýcý bir hayat kurabilmeleri, coðrafi ve kültürel aidiyeti yaþatabilmeleri açýsýndan da büyük deðer taþýyor.

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri