• Milli Eðitim Bakanlýðý himayesindeki Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BÝLSEM); zeka, yaratýcýlýk, sanat, liderlik gibi alanlarda yüksek düzeyde performans gösteren özel yetenekli öðrencilere eðitim veriliyor.
• Turkcell de Zeka Küpü projesiyle BÝLSEM’lerde okuyan özel yetenekli öðrencilere destek oluyor.
• Projeden BÝLSEM’lerde eðitim gören 5, 6 ve 7. sýnýf öðrencileri yararlanýyor.
• Çocuklarýmýzýn teknoloji ile çaðý yakalamasý, var olan potansiyellerine katký saðlamak ve ailelerinin özel yetenekli çocuklarýn eðitimleri konusunda bilgilendirilmesini hedef alan proje, Maker Hareketi ve 4. Sanayi Devrimi konusunda ilk adýmý atan uygulamalardan biri olarak görülüyor.
• 2016 yýlýnda Ýstanbul (Bahçelievler), Adana, Ankara, Þanlýurfa, Ordu, Kütahya ve Erzincan olmak üzere 7 ilde baþlatýlan projenin ikinci yýlýnda Sivas, Ýstanbul (Kadýköy), Ankara, Mersin, Amasya, Erzurum ve Rize’de teknoloji laboratuvarlarý için çalýþmalara baþlandý, Ankara ve Sivas atölyeleri tamamlandý.
• Turkcell Zeka Küpü Laboratuvarlarý’nda neler var?
- Her öðrenciye birer adet dizüstü bilgisayar ve Arduino Leonardo kart
- Jumperlardan LED'lere kadar uzanan kapsamlý birer elektronik set
- Sensör kitleri ve matkaptan lehime kadar, üretim ve tasarým süreçlerine destek olacak ve bir atölyede olmasý gereken pek çok donaným ve cihaz
- Tasarým uygulamalarý için 3B yazýcý
• Projede öðrenci ve öðretmenlerimiz proje baþladýðýndan beri zekakupulms.turkcell.com.tr adresinden Maker ve Kodlama kitleri ile uzaktan eðitim almakta. Þu ana kadar sisteme kayýtlý 3.500’den fazla öðrenciye toplamda 52.000 saat eðitim verildi. Bu sistem sayesinde öðrenciler kitlerle yaptýklarý yaratýcý projeleri sistem üzerinden diðer katýlýmcýlarla da paylaþtý. Bu süreç boyunca Turkcell ekibi de çocuklara koçluk yapýp fikir sürecinde geliþimlerine destek oldu.
• Proje kapsamýnda 3 yýl içerisinde Bilim ve Sanat Merkezleri’nde eðitim ve geliþim olanaklarý saðlayarak 10.000 çocuða deðer yaratýlmasý hedefleniyor.
• Türkiye genelinde 80 ilde 106 BÝLSEM okulunda ise yaklaþýk 19.000 öðrenci eðitim görüyor.