Turkcell Teknoloji, Turkcell çalýþanlarýnýn geliþim ve eðitim ihtiyaçlarý konusunda destek olan Turkcell Akademi için özel bir yazýlým geliþtirdi. Bu yazýlým, daha sonra diðer firmalarýn kendi çalýþanlarýnýn da kullanabilmesi amacýyla eðitim içeriklerini ve eðitim planlamalarýný yönetebildikleri SAAS bir öðrenme yönetim platformuna dönüþtürüldü. SAAS platformunun saðladýðý bir diðer imkan da kiþisel geliþim içerikleriyle kendini geliþtirmek isteyen herkesin kullanýmýna açýk durumda olmasý. Tamamen yerli kaynaklarla Turkcell Teknoloji tarafýndan geliþtirilen ve Turkcell Akademi uygulamasýnýn altyapýsýný oluþturan SAAS platformunun oluþturulmasýnda 45 yerli mühendis 4 sene boyunca çalýþtý ve 3 milyon satýrýn üzerinde yazýlým kodu üretti.
Kullanýcý deneyiminin üst seviyede olduðu ve multi tenant (eþ zamanlý çoklu firma kullanýmý) çalýþabilen SAAS platformunda AngularJS, Java 8, Hibernate, JPA, Maven, Jenkins gibi güncel teknolojiler kullanýlýyor. Platformun altyapýsýný oluþturduðu Turkcell Akademi’de þu ana kadar 5.2 Milyon kullanýcý eðitim içeriklerinden faydalandý, 34 Milyon sayfa görüntülendi, 1.4 Milyon defa app indirildi. Ayrýca 150+ firma, platformu kurumsal eðitim ihtiyaçlarý için kullanýyor. Bu performans ihtiyaçlarýný karþýlamak üzere anlýk 10 bin kullanýcýya destek verebilen, 9 fiziksel ve 3 sanal sunuculu, tam yedekli ve multi instance çalýþabilen bir teknoloji bulunuyor. Platformun sorunsuz çalýþmasý için 250’den fazla noktada özel yazýlýmlarla 7/24 takip yapýlýyor. Sistemde ayrýca tam coðrafi yedeklilik bulunuyor. Platform mimarisi ise IOS, Android ile çalýþan mobil cihazlarý, web ve mobil web teknolojilerini birlikte destekleyebilecek þekilde tasarlandý.
SAAS platformu, kullanýcýlarýn Turkcell Akademi uygulamasý içerisindeki eðitim içeriklerine zaman, mekan ve cihazdan baðýmsýz bir þekilde eriþebilmesini saðlýyor. Ayrýca Turkcell dýþýndaki firmalarýn Turkcell’den bu altyapýyý alarak kendi akademi platformlarýný oluþturmalarýna olanak tanýyor. Bu sayede ilgili þirkete kurulum, geliþtirme ve güvenlik gibi konularda ek maliyet çýkmýyor. Þirketler, altyapý satýn alýr almaz ilk günden itibaren hemen uygulamayý istedikleri gibi kullanabiliyor ve kendi eðitim içeriklerini oluþturabiliyor.
SAAS platformu sayesinde Turkcell Akademi uygulamasý içerisinde yer alan video, e-öðrenme, PDF gibi eðitim içeriklerinin içerik yöneticileri tarafýndan eklenip güncellenebilmesi, son kullanýcýlarýn bu içerikleri kullanabilmesi, sýnav, anketler, sýnýf içi eðitim planlamalarý, gerçek zamanlý bilgilendirmeler gibi uygulamalar rahatlýkla yapýlabiliyor. Turkcell Akademi’nin altyapýsýnda kullanýlan SAAS platformunun geliþtirilmesiyle uygulamaya yeni ileri yetenekler de kazandýrýldý. Makine öðrenmesi teknikleri ile öneri algoritmasý geliþtirilerek kiþiye özel eðitim içeriklerini önerme özelliði hayata geçti. Platformun ileriki dönemlerde daha da geliþtirilmesiyle sesle diyalog, web’de eðitim ile ilgili üretilen büyük verinin analiziyle derin sinir aðlarý gibi yapay zeka algoritmalarýný kullanarak öðrenen kiþiyi daha yakýndan tanýyýp bilgi seviyesine göre adaptif öðrenmesini saðlama, sanal ve artýrýlmýþ gerçeklik teknolojileriyle daha etkileþimli ve verimli bir öðrenme deneyimi sunma gibi özelliklerinin uygulamaya eklenmesi saðlanacak.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri