Kuantum interneti için ilk adým! Ýlk kez dünya yörüngesine madde ýþýnlandý
Baþarýyla sonuçlanan deneyin 'kuantum interneti için ilk adým' olduðunu duyuruldu.
Çinli bilim insanlarý, Dünya'nýn yörüngesine bir fotonu ýþýnlamayý baþardýklarýný açýkladý. Yapýlan duyuruda, 500 kilometre uzaklýktaki bir kuantum uydusuna fotonun baþarýyla ýþýnlandýðý belirtildi.
BBC Türkçe'nin haberine göre, ýþýðýn temel birimi olan partiküllere foton adý veriliyor.
Baþarýyla sonuçlanan deney ile dünya ve uzay arasýndaki ilk kuantum veri aðý da kurulmuþ oldu.
Kuantum Iþýnlamasý nasýl oluyor?
Kuantum ýþýnlamasý maddenin enerjiye dönüþtürülerek uzay-zamanda hareket ettirilmesi olarak tanýmlanýyor.
Kuantum ýþýnlamasýnda foton çiftleri kullanýlýyor. Foton çiftleri arasýndaki mesafe ne olursa olsun, bir tanesinin gösterdiði tepki diðerini de etkiliyor.
Çinli bilim insanlarýnýn gerçekleþtirdiði son ýþýnlama ise bugüne kadarki en uzun mesafeli kuantum ýþýnlamasý olarak kayda geçmiþ durumda.
Ne iþe yarayacak?
Çin, baþarýyla sonuçlanan deneyin 'kuantum interneti için ilk adým' olduðunu duyurdu.
Partiküllerin fiziksel temas olmaksýzýn veri aktarýmý gerçekleþtirebildiði kuantum internetinin, hayata geçtiðinde veri aktarým hýzýnda da devrim niteliðinde bir geliþme olacaðý ddüþünülüyor.
Kuantum ýþýnlamasýnýn týp alanýnda da kullanýlabileceði teorisi üzerinde duruluyor.
Gelecekte, organlarý oluþturan partiküllerin ýþýnlama yoluyla kopyalanarak veri halinde depolanmasý ve ihtiyaç duyulduðunda bu veri depolarýndaki organ parçacýklarýyla tedavilerin yapýlabileceði üzerinde duruluyor.

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri