Basýnda çýkan haberler üzerine, et ve et ürünleri ile çikolata ve þeker ürünlerine yönelik denetimler artýrýldý

Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý, basýnda yer alan hazýr kýyma ve et ürünleri ile ilgili haberler üzerine, Kurban Bayramý ve yýlbaþý öncesi, et ve et ürünleri ile çikolata ve þeker ürünlerine yönelik denetimlerin artýrýldýðýný bildirdi.

Bakanlýktan yapýlan yazýlý açýklamada, gýda mevzuatýndaki denetim yetkisi gereði geçen yýl et ve et ürünleri konusunda üretim, tüketim ve gýda satýþ yerlerinde 3 bin 249 denetim gerçekleþtirildiði, 188 iþ yerine idari para cezasý uygulanýrken, 17 iþ yeri hakkýnda savcýlýklara suç duyurusunda bulunulduðu belirtildi.

Ýstanbul'da gýda denetim ve piyasa gözetim hizmetlerinin, 80'i veteriner hekim olmak üzere 260 gýda kontrolörü tarafýndan yürütüldüðü kaydedilen açýklamada, bu ilde 13-20 Aralýk günleri arasýnda et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren 200 iþ yerinde yapýlan denetimler sonucunda, mevzuata aykýrý hareket eden ve üretim izni olmayanlar hakkýnda yasal iþlem yapýldýðý açýklandý.

Bu yýlýn Ocak-Kasým döneminde Ýstanbul'da, 8'i kokoreç, 96'sý döner, 260'ý köfte, 138'i et üretim yeri, 24 çið köfteci ve 786'sý kasap olmak üzere, sadece et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren bin 312 iþ yerinin denetlendiði, Kasým'da da 23 iþ yeri hakkýnda idari para cezasý uygulanarak üretimden men edildiði, 42 üretim yeri, 51 kasap ve 7 köfteci olmak üzere 107 iþ yeri hakkýnda da yasal iþlem yapýldýðý bildirildi.

Açýklamada ayrýca, Ocak-Kasým döneminde, Türkiye genelinde okul kantinlerinin de dahil olduðu 121 bin 425 denetim yapýlarak bin 281 cezai iþlem uygulandýðý, bakanlýk Ýstanbul Ýl Müdürlüðü'nün ise 190 okul kantinini denetleyerek mevzuata aykýrý faaliyet gösteren 5'i hakkýnda yasal iþlem yaptýðý belirtildi.