Zico ikinci yarý için iddialý konuþtu
Fenerbahçe'nin Brezilya'lý Teknik Direktörü Zico, ilk yarýyý deðerlendirdi, Deniz ve Aurello ile ile ilgili iddialara cevap verdi, Türkiye Kupasý, UEFA ve Süper Lig'de sonuna kadar gideceklerini açýkladý.
Fenerbahçe Teknik Direktörü Zico, Türkiye Kupasý'nda, ligde ve UEFA Kupasý'nda en üstte olmayý, þampiyon olmayý hedeflediklerini belirterek, "Bizim hedefimiz bu üç kulvarda da gidebildiðimiz en iyi yere þampiyonluða kadar gidebilmek. Fenerbahçe gibi bir camianýn baþka türlü bir hedefi olmasý da beklenemez" dedi.
FB TV'ye ilk yarýyý deðerlendiren Fenerbahçe Teknik Direktörü Arthur Zico, sonuçlara ve þu anda içinde bulunduklarý duruma bakýldýðýnda ilk yarýnýn sarý-lacivertli takým için çok olumlu geçtiðini söyleyerek, "Ýlk baþlarda takýmýmýz tam deðildi, gidecek ve sonradan gelecek oyuncularýmýz vardý, dolayýsýyla sýkýntýmýz vardý. Bu nedenle taraftarýmýzla camiamýzýn sabrýna ihtiyacýmýz vardý.
Bize gereken sabrý gösterdiler. Belirli bir periyodun sonucunda kendimizi istediðimiz gibi ifade edebilir hale geldik. Sonuç olarak geldiðimiz duruma baktýðýmýzda UEFA Kupasý'nda tur atladýk, ligdeyse en yakýn rakibimizin 7 puan önünde gidiyoruz. Oynadýðýmýz Ýnegölspor maçýndan sonra da Türkiye Kupasý'nda da ayný þekilde devam ediyoruz. Bizim hedefimiz bu üç kulvarda da gidebildiðimiz en iyi yere, þampiyonluða kadar gidebilmek. Ýlk yarýyý deðerlendirdiðimiz zamansa genel durumumuzun gayet pozitif olduðunu söyleyebiliyoruz" ifadelerini kullandý.
Hala bazý eksiklerinin bulunduðunu, önemli olanýn bulunduklarý noktadan daha ileriye gidebilmek olduðunu belirten Zico, "Her ne kadar istediðimiz durumda olabilsek de, hala bazý eksiklerimiz var. Ciddi bir þekilde çalýþarak ve hedefimizin ne olduðunu bilerek, 2. yarýda da ayný þekilde ilk yarýdaki gibi azimliliðimizi ve disiplinimizi koruyarak en az bu ilk yarýdaki kadar mutlu olacaðýmýzý düþünüyorum. Ben her ne kadar bizim futbolcularýmýzýn her türlü sisteme ayak uydurabilecek kalitede olduklarýný düþünsem de, çift forvet oynadýðýmýz zamanlarda istenilen oyunu ortaya koyamýyorduk. Doldurmamýz gereken alanlarý çok fazla dolduramýyorduk, özellikle kanat gibi kendimizi göstermemiz gereken alanlarda kendimizi pek gösteremiyorduk.
Tek forvete geçtiðimiz zaman Alex biraz daha kendi özgürlüðüne kavuþtu, biraz daha orta sahada aktifliðimiz arttý, rakiplerimizi rahatsýz etmeye baþladýk. Bunun sonucunda oyunun pozitifleþmesi kendiliðinden gelmeye baþladý. Biz bunun ilk örneklerini Ankaraspor maçýnda vermeye baþladýk. Bu maçýn ilk yarýsýnda çok iyi þekilde oynadýk, orta sahamýz çok güçlüydü, tek forvet oynadýk ve ilk yarýda 2 tane gol bulduk. Oyuncularýmýzýn karakteri her ne kadar ofansif olsa da çift forvet oynadýðýmýz zamanlarda gol pozisyonu bulmakta zorlanýyorduk.
Özellikle bu yeni oturttuðumuz sistemle boþ alanlarý, orta sahayý ve özellikle kanatlarý düzgün kullanmaya baþladýðýmýz zaman sonuçlar kendiliðinden gelmeye baþladý" dedi.
Elindeki kadronun maç içerisinde her an skoru kendi lehine çevirebilecek bir kadro olduðunu belirten Brezilyalý teknik adam, "Futbol içerisinde bazen her þey istediðiniz gibi gitmeyebiliyor, ancak eðer elinizde ofansif yapýlý futbolcular ve ofansif yapýlý bir takým varsa, bu durum sizi çok fazla rahatsýz etmemeli.
Beni de çok fazla rahatsýz etmiyor. Çünkü benim elimdeki takým maç içerisinde her an deðiþik þeyler yapabilecek ve skoru kendi lehine çevirebilecek bir takým. Futbol öyle bir oyundur ki en kolay takým en zor takýmý yenebilir. Her zaman her þey istediðiniz gibi gitmez. Önemli olan sizin saha içerisinde ne yaptýðýnýzý bilmeniz ve yaptýðýnýz hareketlerin sonucunun da ne olduðunu görebilmenizdir. Rakibin oyun stili sizin oyuncularýnýzýn o andaki performansýna ters düþebilir, bunlar futbolun içinde olan þeylerdir" diye konuþtu.
"FENERBAHÇE GÝBÝ BÜYÜK BÝR TAKIMIN BAÞINDA OLDUÐUM ÝÇÝN MUTLUYUM"
Fenerbahçe gibi büyük bir takýmýn baþýnda olmanýn kendisini mutlu ettiðini söyleyen Zico, "Fenerbahçe büyük, sürekli göz önünde ve en tepede olan bir takým olduðundan dolayý biliyordum ki, diðer rakiplerin Fenerbahçe ile oynadýklarý maçlar diðer takýmlarla oynadýklarý maçlardan her zaman farklý olacaktý. Çünkü bir rakibin maçýný analiz ettiðimizde biliyoruz ki Fenerbahçe ile o oynadýklarý maçtan çok daha farklý bir þekilde oynayacaklar.
Fakat bundan daha olumlu olan þey þu ki; futbolcularýmýz da bunun bilincindeler. Biliyorlar ki karþýlaþacaklarý rakipler Fenerbahçe ile farklý bir motivasyon ve konsantrasyon ile oynayacaklar. Bu, Fenerbahçe'nin büyük, sürekli göz önünde ve en tepede olan bir takým olduðundan kaynaklanýyor. Bunun baþta bize dezavantaj olacaðýný düþünüyordum, ancak futbolcularýmýn da bu mantýðý kafalarýna yerleþtirdiklerini anladýktan sonra bunun da bizim açýmýzdan bir dezavantaj olmaktan çýktýðýný düþünüyorum" dedi.
Takýmýn belli bir adaptasyon ve birbirlerine alýþma süreci olduðunun altýný çizen Zico, sarý-lacivertli oyuncularýn bu durumu çok fazla çalýþarak atlattýðýný, yeni gelen oyuncularýn takýma uyum saðlamasýyla çok baþarýlý bir grubun ortaya çýktýðýný söyledi. Zico, "Her ne kadar sahaya 11 kiþi çýksanýz da bir takým hiçbir zaman 11 kiþiden oluþmaz, kenarda bekleyen futbolcularýnýz vardýr, bu nedenle sadece sahada oynayan 11 futbolcunuz bulunmaktadýr. Ben her zaman bunu oyuncularýma anlatmaya çalýþýyorum. Bazen yedekte olan bir futbolcunun sonradan oyuna girip hep 11'de oynayan oyuncu kadar, hatta bazen ondan daha çok iþler yaptýðý da görülmüþtür. Benim amacým her birine ayrý ayrý deðer verip, onlarýn her birinin benim için önemli olduðunu ifade edebilmek ve þans bulduklarýnda ve elbetteki kendi þanslarýný kovaladýklarýnda en iyisini gösterebilmek.
Futbolda saha içerisinde olan da saha dýþarýsýnda olan da, yedek kulübesinde oturan da hep birlikte mücadele eder. Futbolda önemli olan bir grup olmaktýr. Ben de futbolcularýma her zaman bunu anlatmaya çalýþtým. Bu mantaliteyi futbolcularým da en iyi þekilde kavradýl Lig içerisinde oynadýðýmýz kupalarda sarý kartlar, kýrmýzý kartlar sakatlýklar olabilir, bunun sonucunda her futbolcumuza ihtiyacýmýz olabilir. Bu nedenle futbolcularýmýz kendilerini her zaman en iyi performansla gösterebilmek için çalýþmalarýna en iyi þekilde devam ediyorlar" diye konuþtu.
Ýnsanlarla sürekli iletiþim halinde olmayý seven bir insan olduðunu ifade eden Zico, "Bugüne kadar futbol yaþantým da dahil birçok teknik direktörle çalýþtým. Bu benim çalýþma prensibim, çalýþma stilim. Bazen futbolcularýmla konuþuyorum, onlarýn olaya daha fazla hakim olmasýna çalýþýyorum. O hafta oynayamayacak olan oyuncularýmla da konuþuyorum. Bu hiçbir zaman benim zorunluluðum olamaz. Ben gerekli gördüðüm zamanlarda gerekli gördüðüm oyuncularýmla konuþurum, bu benim çalýþma prensibimden kaynaklanýr. Yýllardýr futbolun içerisindeyim ve kendime böyle bir çalýþma stili seçtim. Özellikle göz göze iletiþim benim için çok önemlidir, fakat bu demek deðildir ki ben herkesle ve her futbolcuyla konuþacaðým. Dediðim gibi ben gerekli gördüðüm zamanlarda gerek gördüðüm oyuncularýmla konuþuyorum" diye konuþtu.
"GEREKSÝZ ELEÞTÝRÝLERÝ KAFAMDAN SÝLEBÝLECEK TECRÜBEM VAR"
Futbolcularýnýn kendilerini geliþtirmek için mücadele ettiklerini gözlemlediðini söyleyen Zico, "Bu nedenle herhangi bir isim söyleme gereði duymuyorum. Hepsi her geçen gün en iyisini yapmaya çalýþýyor. Önemli olan ilk günden beri hangi futbolcunun ne kadar kendini geliþtirdiði deðil de, ilk günden beri takýmýn ne kadar geliþme gösterdiði, oyununa ve kendisine ne kadar fazla þey kattýðý olduðunu düþünüyorum. Bu aþamada önemli olanýn teker teker deðil de takým olarak ne durumda olduðumuza bakmak olduðunu düþünüyorum" dedi.
Takýmla ilgili yapýlan eleþtirilerle ilgili de deðerlendirmede bulunan Zico, "Eleþtirilerin nereden, nasýl ve ne zaman geleceði belli olmaz. Bazen eleþtirinin sebebi bile olmayabilir. Eðer o anda iþler istedikleri gibi gitmiyorsa her türlü eleþtiri gelebilir. Benim bunlarý görebilecek ve eleþtirileri olumlu yöne çekebilecek, gereksiz olanlarýysa kafamdan silebilecek seviyede tecrübem var. Eleþtiri yapýlmak isteniyorsa her þekilde yapýlabilir.
Bunun sonucunda da eleþtiriyi futbolun içerisinde olan bir þey olarak görüyorum. Bazý eleþtiriler var ki, örneðin Marco'yu Türk olduðu için oyundan almýþým ya da oynatmýyormuþum gibi ciddiye almanýn ve gülmemenin elde olmadýðý eleþtiriler. Marco'nun yerine gelen futbolcusa bir Türk. Bu eleþtiriyi yapanlarsa bunu düþünmüyor, elbetteki bu gibi fikirleri, eleþtirileri ciddiye almak mümkün deðil" ifadelerini kaydetti.
Deniz Barýþ'ýn ilk 11'de oynamasýnýn tamamen kendi alýn teri ve emeðinin sonucu olduðunu dile getiren Zico, "Deniz sezon baþýnda yaþadýðý üzüntülü günleri atlattýktan sonra maçlara ve takýma daha fazla konsantre olmaya baþladý. Benim gördüðüm kadarýyla da takýma girmeyi hak ediyordu. Takýma girdiði zamanda gösterebildiði performansýn en iyisini takým içerisinde göstermeye baþladý. Deniz'in her zaman ilk 11 içerisinde oynamasý tamamen kendi alýn teri ve emeðinin sonucudur" ifadelerini aktardý.
"UEFA KUPASI'NDA AZ ALKMAAR'I YENECEK GÜÇTEYÝZ"
UEFA Kupasý'nda rakiplerinin gücünün farkýnda olduðunu söyleyen Zico, Fenerbahçe'nin AZ Alkmaar'ý geçebilecek güçte olduðunu belirtti. Zico konuþmasýný þöyle sürdürdü:
"Þu anda hiçbir takýmýn belli bir avantajý yok bence. Hem içeride hem dýþarýda oynuyorsunuz. Bizim takýmýmýzýn gerek içerideki gerek dýþarýdaki maçlarýnda güzel bir performans gösterdiðini düþünüyorum. Dýþarda oynadýðýmýz maçlarý da iyi oynayarak kaybettik, kaybedecek kalitede bir futbol oynamadýk. Fenerbahçe için herhangi bir maçýn herhangi bir takýma karþý çok fazla avantaj ya da dezavantaj oluþturacaðýný düþünmüyorum. Özellikle UEFA Kupasý'nda dengeler birbirine çok eþit, takýmlar arasýnda çok fazla bir güç kaybý yok, oynayacaðýmýzýn rakibin de ne eksiði ne fazlasý var.
Kendi futbolumuzdan ödün vermeden rakibimize karþý en iyi þekilde mücadelemizi vereceðiz. Ýlk maçýn burada olmasýnýn avantaj ya da dezavantaj olacaðýný düþünmüyorum. Tabii ki kendi sahanýzda oynadýðýnýz zaman alacaðýnýz olumlu bir sonuç sizi umutlandýracaktýr ancak bu bir þeylerin bittiði anlamýna gelmez. Önemli olan her iki maçta da size yetecek skoru almanýzdýr. Ýlk maçta da kendi sahamýzda oynamanýn bizim için ne avantaj ne de dezavantaj olacaðýný düþünüyorum"
Ýkinci yarýda herkesin Fenerbahçe'yi birincilik kürsüsünden indirmek isteyeceðini söyleyen Zico, "Fenerbahçe olarak bize karþý daha farklý bir motivasyon ve konsantrasyonla oynayacaklarýný biliyoruz. Futbolcularýmýz, teknik ekibimiz ve camiamýzla buna hazýr olmamýz gerekiyor. Biz mücadelemizi buraya kadar olduðu gibi bundan sonra da sürdüreceðiz. Türkiye Kupasý'nda da, ligde ve UEFA'da olduðu gibi en üstte olmayý, þampiyon olmayý hedefliyoruz. Fenerbahçe gibi bir camianýn baþka türlü bir hedefi olmasý da beklenemez.
Diðer rakiplerin Avrupa defterleri kapandý, Avrupa yolunda devam eden tek takým Fenerbahçe. Bu noktada diyebilirim ki, ben bunun hem negatif hem de pozitif yanlarý olduðunu düþünüyorum. Negatif yanýný düþündüðünüzde bir sürü maç oynayacaksýnýz ve bunun sonucunda takýmýnýz hem fiziksel hem de zihinsel olarak yorulacak. Bunun sonucunda da takýmda belki sakatlýklar olabilir, eksilmeler olabilir. Pozitif yanýysa takým her maçtan sonra kendine kenetlenmesi giderek artacak ve oyununu çok fazla geliþtirecek. Negatif ve pozitif yanlarý böyle ayýrabiliriz" þeklinde konuþtu.
Sarý-lacivertli takýmýn penaltý konusunda sýkýntýlar yaþadýðýný söyleyen Zico, "Az penaltý kazanýlýyor ve bunlar yeterince deðerlendirilemiyor ancak mutlu olmamýz gerekir ki kaçýrdýðýmýz penaltýlar sonuca etki etmiyor" ifadelerini kaydetti. Zico, yeni yýl mesajý olarak, "Sözlerimi bitirirken ben herkesin yeni yýlýný ve bayramýný kutlamak istiyorum. Ýlk geldiðim günden itibaren; taraftarýmýza, camiamýza ve destek veren herkese teþekkür etmek istiyorum. Türkiye'deki herkesin 2007 yýlýnda barýþ, mutluluk ve her þeyden önemlisi saðlýk içerisinde yeni yýlý geçirmesini diliyorum. Taraftarýmýzýn da bize her zaman verdikleri desteðin devamýný saðlamalarýný ve bizim de çalýþmalarýmýza devam ederek kendilerine en iyisini vereceðimizden emin olmalarýný istiyorum. 2007'yi de güzel günler, mutluluklar ve baþarýyla geçireceðiz" ifadelerini kullandý.
ÝHA
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri