Rus Dili ve Kültür Merkezi ile Ütopya Dergisi tarafýndan düzenlenecek Mir Uzay Ýstasyonu Konferansýnedeniyle Türkiye’ye gelen Aleksandr Lazutkin, Ankara’da bir otelde basýn toplantýsý düzenledi.
Lazutkin, uzay istasyonu Mir’de 6 ay kaldýðýný ve çok önemli bir kaza atlatan uzay istasyonunu yeniden yörüngeye oturtmayý baþardýðýný söyledi.
Uzaya gideceðini öðrendiðinde 3 hayal kurduðunu belirten Lazutkin, bunlarýn “Ay’da ve Mars‘ta yürümek, yer çekimsiz ortamda bulunmak ve uzaylýlarý görmek” olduðunu ifade etti.
Lazutkin, uzay istasyonlarýnýn teknik olarak insanlara uzayda yaþamak için imkanlar sunduðunu belirterek, “Þu an insanoðlu Mars’a gidecek teknolojik imkana sahip ama daha büyük bir problemimiz var o da radyasyondan korunmak. Radyasyonlu ortamda bulunma henüz çözülememiþ bir problem. Bunun da çözüleceðine inanýyorum. Benim Mars’ta yürüme hayalim artýk muhtemelen suya düþtü ama öyle düþünüyorum ki yakýn gelecekte Mars’ta insanlarýn yürüdüðünü göreceðiz ve ben tanýklýk edebileceðim.” diye konuþtu.
Uzay istasyonunda farklý milletlerden astronot ve kozmonotlarýn çalýþtýðýný dile getiren Lazutkin, uzay yarýþýnda eskisi gibi Amerikan-Rus rekabetinin de kalmadýðýný söyledi.
Lazutkin, Rusya ile Amerika arasýndaki yarýþýn, diðer devletlere uzay eðitimi verme ve birlikte çalýþma boyutuna geldiðini belirterek, “Ortak çalýþmalar sonucunda yeni adýmlar atacaðýz ve bu yeni adýmlar, Mars yürüyüþü olacak.” dedi.
“Yuri Gagarin olmak isterdim”
Gazetecilerin “Yeniden uzaya gitseniz hangi efsane astronot ve kozmonotlarla uçmak isterdiniz.” sorusu üzerine Lazutkin, “Bütün eski astronot ve kozmonotlara saygým var ama Yuri Gagarin’e çok imrenirdim. Çünkü o, ilk kez uzaya gitti ve kimse uzay hakkýnda bir þey bilmezken o gözleriyle gördü. Bu yüzden Yuri Gagarin ile uçmak yerine Yuri Gagarin olmak isterdim ya da bir uzaylýyla uçuþ yapmak isterdim ama bu uçuþ bir uzaylý ile insanýn ilk uçuþu olmalý.” dedi.
Kozmonotlarýn çok zorlu eðitimlerden geçtiðini söyleyen Lazutkin, “Eðitimleri ilginç ve ilginç olmayan iki bölüme ayýrabiliriz. Sýkýcý yaný, derslere girmek, sýnavlara girmek, çok deðiþik alanlarda bilimsel eðitimler almak. Ýlginç yaný ise su altýnda eðitim almak, pilotluk, paraþüt eðitimi almaktýr. Deðiþik iklim koþullarýnda hayatta kalmayý öðreniyoruz.” diye konuþtu.
Lazutkin, kozmonotlarýn sürekli sýnavlara tabi tutulduðunu ve saðlýk kontrolünden geçirildiðini belirterek, sigara, alkol kullanmadýklarýný ve bunlarý kullanmalarý halinde uçuþ programlarýnýn dýþýnda kalabileceklerini dile getirdi.
Uzay görevlerinde her konuda doðruyu söylemek zorunda olduklarýný, dünyada ise bu kuralýn geçerli olmadýðýný ifade eden Lazutkin, “Yalan söyleyemediðim için dünyada uzaylý oldum.” dedi.
Lazutkin, uzayda kaldýðý 6 aylýk dönemin ardýndan dünyada yaþamanýn daha ilginç ve güzel gelmeye baþladýðýný söyledi. Lazutkin, uzaydayken özlediði þeylere iliþkin olarak da þunlarý kaydetti:
“Yemekleri özleyeceðimi düþündüm ama uzayda verilen yemekler de lezzetliydi. Akrabalarýmý, arkadaþlarýmý özlerim diye düþünmüþtüm ama biz uzaydayken her gün uzmanlarla ve uçuþ kontrol merkeziyle görüþüyorduk. Bir keresinde konuþma aracýmýz bozulmuþtu, uzun süre devre dýþý kalmýþtý. O zaman birisiyle fikir alýþveriþinde olmayý özlediðimi farkettim. Havuz ya da en basiti küvette yatmayý ve yüzmeyi özlemiþtim. Uzayda duþtayken su yanýmýzda uçuyordu. Uçan suyu tutup vücudumuza sürüyorduk. Yataðýmý da özlemiþtim. Yer çekimsiz ortamda her þekilde uyuyabiliyorsunuz, vücut için her þekil uygundur ama yastýðýn dokunuþu, yorganý üzerine çekme hissi yok.”
Lazutkin, uzayda uzun süre kalanlarýn kas ve kemiklerinin tembelleþtiðini, bu yüzden saðlýk problemleri yaþadýklarýný, hatta hýzlý yürüyemediklerini ve kolay yaralandýklarýný da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri