Uzmanlar tarafýndan yapýlan bir araþtýrma Nature Communications dergisinde yayýnlandý. Araþtýrmada, 2008 yýlýnda atmosfere çarpýp parçalanan ve kuzey Sudan’daki Nubyan Çölü’ne düþen “2008 TC3” adý verilen gök taþýnýn içindeki elmas yüksek çözünürlüklü mikroskop kullanýlarak incelendi.

MERKÜR VE MARS BÜYÜKLÜÐÜNDE OLDUÐU ÝLERÝ SÜRÜLDÜ

Yapýlan araþtýrma, Güneþ Sistemi‘nin ilk döneminde kaybolan bir gezegenin varlýðýna delil olarak gösterildi. Milyarlarca yýl önce var olan “Proto Planet” ismi verilen gezegenin Merkür ve Mars büyüklüðünde olduðu iddia edildi.

Araþtýrmanýn Güneþ Sistemi’ndeki gezegenlerin 10 tane büyük Proto Planet’in çarpýþmasýndan oluþtuðu teorisini güçlendirdiði belirtildi. Araþtýrmayý yapan ekip, bu tür bir elmasýn oluþmasý için bu seviyedeki basýncýn yalnýzca bu boyuttaki bir gezegende oluþacaðýný ileri sürdü.

PROTO PLANET’ÝN KALINTILARI

Araþtýrma ekibi, dünya atmosferine çarpan, yüzde 1’den daha az olan ve “Ureilites” olarak isimlendirilen gök taþlarýnýn ayný Proto Planet’in kalýntýlarý olduðunu iddia ediyor.

Kaynak: ÝHA