Türkiye’nin geleceðine deðer katan ve fýrsat eþitliði yaratan sosyal sorumluluk projeleriyle tanýdýðýmýz Turkcell, “Zeka Küpü” projesiyle Anadolu’nun Einstein’larýna sahip çýkmaya devam ediyor. 2016’da Milli Eðitim Bakanlýðý himayesinde baþlatýlan ve ülkemizdeki BÝLSEM (Bilim ve Sanat Merkezleri) bünyesinde teknoloji laboratuvarlarýnýn açýldýðý projenin son duraðý ise Aydýn oldu. Aydýn Ticaret Borsasý Bilim ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen açýlýþa Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Koç, Aydýn Valisi Yavuz Selim Köþger, Ýl Milli Eðitim Müdürü Bilal Yýlmaz Çandýroðlu ve Özel Eðitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Sayýn Celil Güngör katýldý. Milli Eðitim Bakanlýðý himayesinde hayata geçirilen “Zeka Küpü” projesi sayesinde zekasý ile geleceðe yön verebilecek Türkiye’nin dört bir yanýndaki özel yetenekli öðrenciler, potansiyellerini gerçekleþtirecek teknolojilere eriþebiliyor.
Atilla Koç: “Anadolu’nýn Einstein’larýný yetiþtiriyoruz”

Turkcell’in “Yerli ve Milli Yapay Zeka” üretimi hedefinde önemli bir adým olarak da kabul edilen “Zeka Küpü” projesiyle ilgili Aydýn’da konuþan Atilla Koç, “Turkcell 15 bin çalýþanýyla Ukrayna, Rusya, KKTC, Yunanistan ve Azerbaycan’da faaliyet gösteren büyük þirket. Yalnýz ses alanýnda deðil datada da Türkiye’nin en büyük þirketi olmak, bize bazý mükellefiyetler yüklüyor. Biz, hisseleri New York Borsasý’nda kote edilen yerli bir þirketiz. Bunun yanýnda yerli üretim ve özellikle yazýlým konularýnda çalýþmalarýmýza hýzla devam ediyoruz. Bu ülkenin insanýný da bu iþe teþvik etmek için genç yeteneklerimizi destekliyoruz. Anadolu’da fýrsat eþitliði bekleyen ve Türkiye’nin geleceðine þekil verecek binlerce Einstein olduðuna inanýyoruz. Zeka Küpü projemizle onlarýn elinden tutuyor; ihtiyaçlarý olan donanýmý saðlayarak, engelleri aþmalarýný hedefliyoruz” dedi. Üçüncü yýlýnda projenin baþarýyla devam ettiðine vurgu yapan Koç, “Projede ilk yola çýktýðýmýzda hedefimizi 3 yýlda 10 bin olarak koymuþtuk. Oysa bugün geldiðimiz noktada rakamý ikiye katladýðýmýzý görüyoruz. Bu yýlýn sonunda bu projeyle 30 bin çocuða ulaþmayý hedefliyoruz” dedi. 2018 yýlý itibariyle Zeka Küpü projesinin 6 farklý alanda büyümesini planladýklarýnýn da müjdesini veren Koç, “Bu yýl itibariyle içerik olarak da zenginleþtirmeyi planladýðýmýz sýnýflarýmýzda sadece genel amaçlý teknoloji sýnýflarýný deðil; uzay, akýllý ev ve bulut teknolojilerine yönelik zenginleþtirilmiþ eðitimler ile daha üst seviyede fayda saðlamayý amaçlýyoruz. Ortaöðretim, lise öðrencilerinin yaný sýra þimdi yeni bir adým daha atýyoruz. Turkcell Teknoloji Üniversitesi’ni kurmak üzere anlaþmalarý yaptýk. Önümüzdeki öðretim yýlýna açmayý planlýyoruz” dedi.
Açýlýþa katýlan Aydýn Valisi Sayýn Yavuz Selim Köþger, Ýl Milli Eðitim Müdürü Bilal Yýlmaz Çandýroðlu ve Özel Eðitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Sayýn Celil Güngör, Turkcell’e eðitime yönelik katkýlarýndan dolayý teþekkür etti.

2018’de 10 Yeni Laboratuvar

2016 yýlýnda baþlayan Turkcell Zeka Küpü projesi kapsamýnda ilk yýl Ordu, Ýstanbul, Kütahya, Ankara, Adana, Þanlýurfa ve Erzincan olmak üzere 7 ilde “Zeka Küpü” laboratuvarlarý hizmete sunuldu. Eðitimler ve yeni sýnýf kurulumlarýna 2017 yýlýnda Sivas, Ýstanbul, Ankara, Mersin, Amasya, Erzurum, Rize, Ýzmir, Aydýn, Çanakkale (Gökçeada), Mardin ve Afyon’da devam edildi. Bugüne kadar toplamda 19 ilde, 22 laboratuvar ile çocuklarýn teknoloji deneyimine ortak olan Turkcell, bu yýl Balýkesir, Ýzmir, Ýstanbul (Ataþehir), Karaman, Trabzon, Bilecik, Antalya, Van, Burdur ve Ordu’da olmak üzere toplam 10 yeni laboratuvar kurularak proje hýzla büyümeye devam ediyor. Üç boyutlu yazýcýlardan maker kitlere kadar pek çok ürünün yer aldýðý laboratuvarlarda verilen yüz yüze eðitimler, Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. üzerinden verilen online eðitimlerle destekleniyor. Proje ile üç yýl içinde 30 bin öðrenciye ulaþýlmasý hedefleniyor. Proje kapsamýnda sadece laboratuvarlarýn kurulduðu okullardaki öðrencilere deðil tüm öðrencilere fayda saðlanmasý amaçlanýyor. Sürekli güncellenen portalda yer alan online eðitimlerle de öðrencilerin kendi kendine izleyebilecekleri programlarla yeni bilgiler edinmelerini ve yeteneklerini geliþtirmeleri hedefleniyor. Bu kapsamda bu yýl çok sayýda yeni eðitim Turkcell Zeka Küpü web sitesinde yerini alacak.

Proje kapsamýnda sadece öðrencilere yönelik deðil ailelerinin de çocuklarýyla iletiþimlerini artýrabilmeleri ve onlarý destekleyebilmeleri için de çalýþmalar yapýlýyor. Bu sayede öðrencilerin biliþsel yetenekleri artarken ailelerin de çocuklarýný geleceðe daha doðru ve güçlü hazýrlamasý hedefleniyor.

Ýþte Aydýn’daki zeka küplerinin projeleri

Madenciler Ýçin Akýllý Þapka: Madenciliðin yoðun olarak yapýldýðý Aydýn’da madende çalýþan iþçilerin korunmasý amacýyla tasarlanan “Akýllý Þapka” projesinde, üzerindeki gaz ve ýsý sensörleri yardýmýyla ortamda bulunan metan gazý yoðunluðu ve ýsý durumu ölçülecek. LED ve Buzzer Sensörü yardýmýyla þapkayý takan madenciye uyarý verilerek, maden kaza ve ölümlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ýþitme engelliler için kapý zili: Projede dýþarýdan gelen kiþi zili çaldýðýnda hem ortamda ýþýk yanacak hem de tavana asýlan pervane yardýmýyla oluþan serinlikten iþitme engelli vatandaþ kapýnýn çaldýðýný anlayacak.

Enerji tasarruflu çalýþma lambasý: Evlerdeki elektrik tasarrufu saðlanmasý amacýyla geliþtirilen projede, çalýþma / okuma masalarý kullanýcýnýn sandalyesine oturmasýyla birlikte artan basýnç farkýndan dolayý yanmasý saðlanacak. Kullanýcý sandalyeden ayrýldýðý zaman, sensörün ölçtüðü basýncýn azalmasýndan dolayý lamba otomatik olarak sönecek.

Robabil (Makeblock Robot): Bu projede amaç öðrencilerin tasarladýðý ve kodladýðý bir robotu (ROBABÝL) STEM kapsamýnda inþa etmeleri… ROBABÝL her türlü engebeli arazide sorunsuz ilerleyecek, arama-kurtarma faaliyetlerinde ve tehlikeli görevlerde kullanýlabilecek þekilde geliþtirilecek.

Ýnteraktif Hücre Modeli: Proje kapsamýnda öðrenciler, bitki hücresinin temel kýsýmlarýný ve sitoplazmada bulunan organelleri kendi belirledikleri malzemelerle tasarlayacak. Tasarým aþamasý sonrasýnda öðrenciler Makey Makey kitini kullanarak ve kod yazarak kendi hücre modellerini ortaya çýkaracak.

Alkol ölçer araba: Aracýn içinde alkol deðerini okuyan sensör aracýlýðýyla sürücünün alkol seviyesi belirlenecek ve araç hiçbir þekilde hareket etmeyecek.

Ýnteraktif Müzik Aleti: Bu projede STEAM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat, Matematik) kapsamýnda Makey Makey Kiti ve Scratch yazýlýmý kullanýlarak müzik aleti tasarýmý yapýlacak. Farklý olan tarafý ise tuþlar yerine meyvelerinkullanýlmasý. Kullanýcý 8 farklý meyveyedokunarak tüm notalarýný çýkarabilecek.

Hava Durumu Ýstasyonu: Geliþtirilecek projeyle hava kalite kontrolü ile ilgili bilgiler toplanabilecek (Sýcaklýk, Nem, Karbondioksit Oraný vb.) ani deðiþim ya da tehlikeli deðerlere ulaþýlmasý durumunda gerekli tedbirler alýnabilecek. Bu deðerler kullanýcýya sistem üzerindeki LCD ekran ile gösterilecek ve kritik durumlarda sesli ikaz verecek.

Lazer Güvenlik Sistemi: Projede lazer ile bir güvenlik sistemi geliþtirilecek. Bu sistem ile belirli bir bölgeyi çepeçevre koruma altýnda tutmak mümkün olacak. Lazer ýþýný kesildiði an, izinsiz giriþlere karþý sistemin sesli uyarý verme özelliði bulunacak.

Otto Robot: Eðlenceli dans figürleri yapabilen Otto Robot, servo motorlar yardýmýyla hareket edebilen, kodlanabilen ve 3B yazýcýdan çýkarabilen malzemelerle hazýrlanan eðlenceli bir robottur.