Turkcell’in özel eðitime ihtiyacý olan engelli çocuklar için Milli Eðitim Bakanlýðý himayesinde yürüttüðü “Engelsiz Eðitim Programý”nýn son adresi Ýzmir’deki Aþýk Veysel Görme Engelliler Okulu oldu. Proje kapsamýnda her yýl 10 bin öðrenciye ulaþan Turkcell, yeni açýlacak atölye ve teknoloji sýnýflarý ile tüm Anadolu’yu hedefliyor.
Turkcell’in özel eðitime ihtiyacý olan çocuklarýn yetkinliklerini artýrmak ve toplumsal yaþama katýlýmlarýný saðlamak amacýyla hayata geçirilen “Engelsiz Eðitim” programýnýn son duraðý Ýzmir oldu. Milli Eðitim Bakanlýðý ve Özel Eðitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüðü iþbirliðiyle gerçekleþen “Aþýk Veysel Görme Engelliler Okulu” teknoloji sýnýfý açýlýþýna, Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Koç, Özel Eðitim ve Rehberlik Genel Müdürü Celil Güngör ve katýldý. 10-16 Mayýs Engelliler Haftasý için Milli Eðitim Bakanlýðý himayesinde gerçekleþen açýlýþ töreninde Turkcell’in Türkiye genelinde öðrencilere ulaþtýracaðý Orbit Reader cihazýnýn daðýtýmý da gerçekleþti.
300 bin kitaplýk kapasite
Orbit Reader-Braille adý verilen kabartma ekran okuma ve not cihaz daðýtýmýna Ýzmir’de baþlayan Turkcell, pilot proje dahilinde, Aþýk Veysel Görme Engelliler Orta Okulu 5, 6, ve 7. Sýnýf öðrencilerine 50 adet cihaz daðýttý. 300 bin kitaba kadar depolama kapasitesi bulunan cihaz ile görme yetersizliði olan öðrencilerin yazýlý materyallere ulaþýmý konusundaki zorluklarýn ortadan kaldýrýlmasý hedefleniyor.
Öðrencilerin tüm ders kitaplarý ve defterlerini içinde barýndýrabilen cihazlar ayný zamanda bilgisayarlara da baðlanarak tüm yazýlý kaynaklara eriþim imkaný sunuyor. Yazý yazma gereçleri ile ilgili yaþadýklarý zorluklarýn ortadan kalkmasý ile görme engelli öðrenciler, akranlarý ve öðretmenleri ile yazýlý iletiþim kurabilme imkaný saðlayacak. Turkcell 2018 yýlý içinde toplam 250, proje tamamlandýðýnda ise Milli Eðitim Bakanlýðý’na baðlý tüm okullarda öðrenim görmekte olan 2 bin görme engelli öðrenciye cihaz ulaþtýrmayý hedefliyor.
Teknoloji sýnýfý ile görme engelli öðrenciler için sýnýrsýz eriþim
Öðrenciler için özel teknoloji ve yazýlýmlarla donatýlmýþ̧ görme engelli sýnýflarýnda, az gören öðrenciler, öðretmenin akýllý tahtaya yazdýðý yazýlarý önlerindeki bilgisayar ekranýndan, kendi görüþ̧ kapasitesine özel, dilediði büyüklük, renk ve kontrastta görebiliyorlar.
Dilediði anda tahtayý önüne getiren, dilediði anda da masasýna koyduðu kitabýný görme durumuna uygun ayarlarda görebilmesini saðlayan sistem sayesinde az gören öðrenciler dersleri kolaylýkla takip edebiliyor.
Hiç görmeyen öðrenciler ise klavyedeki tüm tuþlarý ve iþlemleri seslendiren özel yazýlým sayesinde bilgisayarý rahatça kullanabiliyorlar. Ayrýca sýnýflardaki sistem sayesinde öðrenciler kitaplarýný okunabilir belgeye çevirebiliyor ve gerekirse MP3 ses formatýna dönüştürüp farklý ortamlarda çalýþma notu olarak da taþýyabiliyor.
Bunun dýþýnda görme engelli sýnýflarýnda taratýlan kitaplarýn kabartma alfabe (Braille) ile basýlarak çoðaltýlmasýný saðlayan yazýcýlar yer alýyor. Sýnýflarda ilave destek teknolojisi olarak yüksek çözünürlüklü video büyütücü sayesinde resimlerin, objelerin detaylý incelenebilmesi de saðlanmaktadýr. Sýnýflarda yer alan grafik baský makinesi, görmeyenlere her türlü görselin, þekillerin, grafiklerin, cisimlerin bir görenin gördüðü þekliyle, çok hýzlý, pratik ve çok fazla teknik bilgiye ihtiyaç duymadan kabartýlarak materyal üretmeye yarýyor.
Kendi kaðýdý üstüne çocuklar için nesneler, hayvanlar, þekilleri karbon içerikli bir kalemle çizip, bu makineden geçirdiðimizde bu çizgiler anýnda kabararak görmeyenin hayal dünyasýný geliþtirmeye yardýmcý oluyor.
10 binden fazla öðrenci yararlanýyor
Milli Eðitim Bakanlýðý himayesinde Turkcell’in desteðiyle 2015 yýlýnda hayata geçirilen Engelsiz Eðitim Programý ile 2 yýl içerisinde 45 ilde 84 engelli okulundaki binlerce öðrenci ve aileye ulaþýldý. Turkcell projeye öðrencilerin istihdama yönelik bilgi, beceri ve tutum kazandýracak meslek atölyelerinin oluþturulmasý ve teknoloji sýnýflarýnýn donatýmý konusunda destek verdi.
Turkcell’in desteði ile bugüne kadar 46 Özel Eðitim Merkezi’nde hafif zihinsel engelli öðrenciler için konaklama ve seyahat hizmetleri, yiyecek ve içecek hizmetleri, el sanatlarý ve benzeri alanlarda belirlenen atölyeler kuruldu/yenilendi. Proje ile iþitme engelli gençlerin grafik tasarým, bilgisayar teknolojileri ve benzeri alanlarda istihdam edilebilir hale gelmesi için 20 iþitme engelli okulunda bilgisayar sýnýflarý ve ihtiyaç duyulan diðer atölyeler oluþturuldu. 16 görme engelli okulunda öðrenciler kendileri için özel geliþtirilmiþ cihazlarla bilgiye daha kolay eriþirken, teknolojinin saðladýðý fayda ile kiþisel ve mesleki geliþimleri saðlanýyor. Turkcell’in desteði ile görme engelli gençlerin sesli ekran okuyucu uygulamalarýný kullanabileceði, az görenler için de akýllý tahta etkileþimli büyüteç gibi malzemeler ile donatýlmýþ sýnýflar kuruldu. Oluþturulan imkanlardan her yýl 10 binden fazla öðrenci yararlanýyor.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri