Saðlýk Bakanlýðý, mecburi hizmetini yapmayan hekimlerin diplomalarýnýn onaylamama kararý aldý.
Saðlýk Bakanlýðý’nýn bugüne kadar yaptýðý ve ilkini 30 Eylül 2005’te gerçekleþtirdiði 8 mecburi hizmet kurasýnda, atamasý yapýlan pratisyen ve uzman hekimlerin yüzde 83’ü aktif (3 bin 552’si pratisyen, 2 bin 181’i uzman hekim) olarak göreve baþladý.
Atamasý yapýlan 6 bin 338 kiþiden 605’i mazeret bildirerek, 565’i ise mazeretsiz (toplam 1170) görev yerine gitmedi.
Bakanlýk, mecburi hizmetini gerçekleþtirmeyen týp fakültesi mezunlarýnýn ise diplomasýný onaylamama kararý aldý.
Bakanlýk, mecburi hizmetini gerçekleþtirmeyen kiþilerin muayenehane açamayacaklarýný ya da özel hastanede çalýþamayacaklarýný þu ifadelerle duyurdu:
“Bakanlýkça tescil edilmiþ olan týp diplomalarýnýn tescil edildikten sonra ilgili Týp Fakültelerine gönderilmesi, ana dal ve yan dal ihtisasýný tamamlayýp uzman olanlarýn belge tescil iþlemleri tamamlandýktan sonra Personel Genel Müdürlüðü’nce muhafaza edilmesi, devlet hizmeti yükümlülüðü olan tabiplere, yükümlülüðünü tamamladýktan ve devlet hizmeti yükümlülüðünü tamamladýðýna dair yazýnýn Bakanlýðýmýzca ilgili týp fakültesine gönderildikten sonra týp diplomasýnýn Týp Fakültesi tarafýndan ilgililere teslim edilmesi, uzmanlýk belgesinin ise uzman olarak devlet hizmeti yükümlülüðünü tamamladýktan sonra Bakanlýkça ilgililere teslim edilmesi þeklinde deðiþtirilmesi hususunu tensiplerinize arz ederim.”
MECBURÝ HÝZMETÝ AKDAÐ KALDIRMIÞTI
Saðlýk Bakaný Recep Akdað, göreve geldiðinin ilk yýllarda mecburi hizmeti kaldýrmýþ, ancak 30 Eylül 2005’te mecburi hizmet kurasýný yeniden gerçekleþtirmiþti.
Akdað, mecburi hizmetin kaldýrýlmasýný þu sözlerle açýklamýþtý:
“Þuanda mecburi hizmet adýyla bilinen, bize göre caðýmýza pek de yakýþmayan uygulama tamamen kaldýrýlmýþtýr. Hiçbir hekimimizin mecburi hizmet gibi bir zorunluluðu yoktur. Dileyenin kura çektiði yere gidebileceðini, dileyenin de gitmeyebileceðini söyledik. Týp fakültesinden mezun olduklarýnda hekimlerimiz diledikleri yerlerde çalýþabileceklerdir.”
Akdað, ücret artýþý saðlayarak sözleþmeli eleman yöntemiyle hekim açýðý bulunan yerlerin kapatýlabileceðini belirtmiþ, ancak daha sonra hekimler “uygun olmayan koþullar” ve “gittikleri bölgede gereðinden uzun kalýnmasý ve bakanlýðýn o bölgelere hekim saðlayamamasý” nedeniyle sözleþme imzalamamaya ya da istifa etmeye baþladý. Bunun üzerine Bakanlýk mecburi hizmeti geri getirdi


Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri