Kalp hastalarý ve yaþlýlar dikkat. Önümüz Kurban Bayramý ve birbirinden cazip ikramlar mutlaka iþtahýnýzý kabartacak. Bayrama bu haberi okuduktan sonra girmenizde yarar var.Dünya Saðlýk Örgütü (WHO) Kalp Damar Hastalýklarý Önleme Projesi Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Görenek, kalp hastalarýnýn yað düþürücü gýdalara ve ilaçlara güvenip Kurban Bayramý'nda diyetlerini bozmamalarý gerektiðini söyledi.

Eskiþehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Týp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalý öðretim üyesi de olan Prof. Dr. Görenek, yaptýðý açýklamada, kalp krizlerinin en önemli sebeplerinden birinin kan yaðlarýnýn yüksekliði olduðunu belirterek, özellikle "LDL" olarak bilinen kötü huylu kolesterolün yükselmesinde hastalarda kalp, damar rahatsýzlýklarý ve kalp krizlerinin daha sýk yaþandýðýný bildirdi.

Kalp hastalarý için saðlýklý beslenmenin son derece önemli olduðuna dikkat çeken Prof. Dr. Görenek, þöyle konuþtu: "Bu hastalar sývýyaðlarla hazýrlanmýþ gýdalarý tüketme alýþkanlýðý edinmeli ve kýrmýzý etten mümkün olduðunca uzak durmalýdýrlar. Çünkü, kýrmýzý etin kolesterol içeriði oldukça fazladýr. Maalesef yýl içerisinde diyetine çok dikkat eden hastalarýn bile Kurban bayramlarýnda diyetlerine uymadýklarýný, oldukça fazla miktarda kýrmýzý et tükettiklerini görmekteyiz. Sadece artan kýrmýzý et tüketimi deðil, ayný zamanda tatlý ve þeker tüketimindeki artýþ da bu hastalarda ciddi bir sorun olarak karþýmýza çýkmaktadýr."

"DÝYETÝ BOZMANIN FATURASI AÐIR OLUR"

Prof. Dr. Görenek, hastalarda maalesef yanlýþ bir anlayýþý sýklýkla tespit ettiklerini belirterek, "Kurban Bayramý'nda diyetlerini bozan hastalar son zamanlarda popüler hale gelen bazý gýda ürünlerini tüketerek kolesterollerini düþürebileceklerini düþünmektedirler. Hatta kullandýklarý yað düþürücü ilaçlarýn sayýsýný artýrarak bir yerine birkaç ilaç alan hastalarýn varlýðýna sýklýkla þahit olmaktayýz" dedi.

Diyetini sýklýkla bozan, bol kýrmýzý et, karbonhidrat ve katý yað tüketen bir hastada "kolesterolü düþürdüðü" öne sürülen ürünlerin, hatta ilaçlarýn fayda saðlayacaðýný beklemenin bir yanýlgý olduðuna iþaret eden Prof. Dr. Görenek, þunlarý kaydetti:

"Bu nedenle kalp hastalarýnýn Kurban Bayramý'nda ve özel günlerde diyetlerini kesinlikle bozmamalarý çok önemlidir. Eðer uzun çabalar sonrasý düþürülen ve kontrol altýna alýnan kolesterol seviyesi yanlýþ beslenme sonrasý yükselirse bunun faturasý oldukça aðýr olur ve bu hastalar kalp kriziyle karþý karþýya kalýr."



aa