Türkiye’nin Eðitim 2023 Hedefleri’ne destek veren Turkcell, Anadolu’daki özel yetenekli çocuklara yönelik sürdürdüðü Zeka Gücü çalýþmalarýný hýzlandýrdý. Milli Eðitim Bakanlýðý himayesinde BÝLSEM (Bilim ve Sanat Merkezleri) bünyesinde gerçekleþtirilen Zeka Gücü Projesi'nin son duraðý “Rize” oldu. Rize Fatma Nuri Erkan BÝLSEM’de açýlan Zeka Gücü Teknoloji Laboratuvarý’nda özel yetenekli öðrenciler, potansiyellerini geliþtiren teknolojilere eriþebiliyor.

Milli Eðitim Bakanlýðý bünyesinde açýklanan Eðitim 2023 Vizyonu’nun yol haritasýna Turkcell Zeka Gücü projesiyle destek veriyor. Çocuklarý geleceðin dünyasýna hazýrlamak, ilgi, yetenek ve mizaçlarý doðrultusunda yetiþtirmek amacýyla hayata geçirilen Zeka Gücü’nün son duraðý Rize oldu. Turkcell, Rize’de, Fatma Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BÝLSEM) özel bir Teknoloji Laboratuvarý oluþturdu. Turkcell’in Engelsiz Eðitim Programý kapsamýnda ayrýca, Rize Zehra Usta Özel Eðitim Uygulama Okulu’ndaki engelli öðrenciler için Müzik Atölyesi kuruldu.

“Genç yýldýzlara ve Türkiye'nin geleceðine yatýrýma devam ediyoruz”

Anadolu’da fýrsat eþitliði bekleyen ve Türkiye’nin geleceðine þekil verecek binlerce Aziz Sancar olduðunu vurgulayan Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Güler, “Ordu'dan sonra Karadeniz'in bir baþka güzel þehri olan Rizemizde de genç yýldýzlara ve Türkiye'nin geleceðine yatýrýma devam ediyoruz. Zeka Gücü projesiyle yola çýktýðýmýzda hedefimiz 3 yýlda 10 bin çocuktu. Bugün geldiðimiz noktada bu sayýyý üçe katladýk. Yýlsonunda bu projeyle 30 binden fazla çocuða ulaþmayý hedefliyoruz. Türkiye’yi Endüstri 4.0’da bir üst lige çýkaracak ‘Yerli ve Milli Yapay Zeka’yý üretme yolunda yeterli donanýma sahip insan kaynaðýnýn yetiþmesine büyük önem veriyoruz. Kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizde de bu amaçla insana yatýrýmýmýzý hýzla sürdürüyoruz. Ýnanýyoruz ki, bizleri gelecekte temsil edecek bu öðrencilerimiz ile dünyada yapay zekâ ve kodlama alanlarýnda üretici konumunda bir ülke olacaðýz” dedi.

Milli Eðitim Bakan Yardýmcýsý Ýbrahim Er’den önemli ziyaret

Turkcell tarafýndan Anadolu’nun yeni Aziz Sancar’larýnýn yetiþtirmek için hayata geçirilen Zeka Gücü projesinin en önemli destekçilerinden biri olan Milli Eðitim Bakan Yardýmcýsý Ýbrahim Er de okulda eðitim gören öðrencileri Zeka Gücü Bilim Sýnýfý’nda ziyaret etti. Kendisi de Rizeli olan Ýbrahim Er, özel yetenekli çocuklarýn projelerini yerinde inceledi. Er; “ Zeka Gücü sýnýflarýmýz Türkiye’nin tüketen deðil üreten gücünü yetiþtiriyor. 2023 hedeflerine ulaþmak için bu sýnýflarda eðitim gören özel yetenekli çocuklarýmýzýn bu imkaný bulmasý çok önemli. Bizim gibi sorumluluk sahibi yöneticiler için bu çocuklara bu imkaný sunmak bizim için çok büyük bir görevdir. Türkiye’nin geleceði için büyük önem taþýyan bu projeye destek verdikleri Turkcell’e teþekkür ediyorum” dedi.

Yeni nesil eðitimlerde neler var?

Zeka Gücü ile Türkiye genelinde 27 ilde toplam 33 sýnýf kuruldu, 4500’den fazla öðrenciye yüz yüze eðitim verildi. Ayný zamanda BÝLSEM’lerde okuyan 21.500’den fazla öðrenciye Maker ve Kodlama kiti daðýtýldý ve bu kite sahip öðrencilere internet üzerinden 150.000 saati aþan robotik ve kodlama eðitimi verildi. Yeni nesil üretim araçlarýný öðretmeyi planlayan eðitim programý, yüz yüze ve online eðitimler olarak ikiye ayrýlýyor. Proje, özel yetenekli çocuklarýn içindeki yaratýcýlýðý ve potansiyeli ortaya çýkarmayý amaç ediniyor. A’dan Z’ye Turkcell tarafýndan kurulan Zeka Gücü Laboratuvarlarý’nda her öðrenciye dizüstü bilgisayar, üç boyutlu yazýcý (3D printer), akýllý tahta ve öðrencilerin üretim ve tasarým süreçlerine destek olacak elektronik setler ve alet takýmlarý bulunuyor. Proje, Türkiye’de “Maker Hareketi” (kendin yap-kodlama) konusunda atýlan ilk adýmlardan biri olarak da dikkat çekiyor.

Hedef 50 bin öðrenciye ulaþmak

Yeni dönemde Zeka Gücü Projesi’nin uzaktan öðretim sistemi de güncelleniyor. Yenilenen Zeka Gücü eðitim portalý Stanford, MIT, Cambridge ve Sorbonne üniversitelerinin de kullandýðý Open edX altyapýsýna geçiþ yapacak. Yeni sistem ile Zeka Gücü portalý Türkiye’deki tüm öðrencilerin faydalanabileceði Arduino, Scratch, Uzay Bilimleri, Robotik gibi eðitimleri de içeren zengin bir eðitim portalý haline dönüþüyor. Üç boyutlu yazýcýlardan maker kitlere kadar birçok ürünün yer aldýðý laboratuvarlarda verilen yüz yüze eðitimler, Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. üzerinden verilen online eðitimlerle destekleniyor. Proje ile hedef üç yýl içinde 50 bin öðrenciye ulaþmak.

KUTU

Özel çocuklar için Müzik Okulu

Turkcell’in özel eðitime ihtiyacý olan engelli çocuklar için Milli Eðitim Bakanlýðý himayesinde 2015’te baþlattýðý “Engelsiz Eðitim Programý” kapsamýnda Rize Zehra Usta Özel Eðitim Uygulama Okulu’ndaki öðrenciler için Müzik Atölyesi kuruldu. Turkcell, 3 yýl içinde 84 okulda görme, iþitme ve zihinsel engelliler için hazýrlanan özel sýnýflarla laboratuvarlar hayata geçirerek 30 binden fazla öðrencinin hayatýna dokundu. Turkcell’in desteði ile zihinsel engelli okullarýnda konaklama ve seyahat hizmetleri, yiyecek ve içecek hizmetleri, el sanatlarý atölyeleri kuruluyor ya da eskileri yenileniyor. Ýþitme engelli gençlerin grafik tasarým, bilgisayar teknolojileri ve benzeri alanlarda istihdam edilebilir hale gelmesi için bilgisayar sýnýflarý ile ihtiyaç duyulan diðer atölyeler kuruluyor. Eklenen 20 okul ile sene sonuna kadar Müzik ve Görsel Sanatlar Atölyelerinin tamamlanmasý hedefleniyor.

Rize’de eðitim gören özel yetenekli çocuklarýn projelerinden bazýlarý þöyle…

Proje Adý: Akýllý Trafik: Ambulanslar Beklemesin
Projeyi Yapan Öðrenciler: Günseli TAÞCÝ, Yunus Emre YANGIN
Proje Açýklamasý: Farklýlaþan ve geliþim gösteren dünyamýzda gün geçtikçe kalabalýklaþan yoðun trafik akýþýnda uyulmasý gereken kurallarýn olduðu bir gerçektir. Herkesin trafik kurallarýna uymasý beklenir ve zorunludur. Buna karþýn yine de trafik akýþý içinde olumsuz birçok olay yaþanmaktadýr. Projemiz ambulans, itfaiye, polis arabasý gibi geçiþ üstünlüðüne sahip araçlarýn bile bu trafik akýþýnda zaman zaman olduðu yerde kalmasýndan doðan sýkýntýlardan hareketle oluþturulmuþtur. Prototipi yapýlan trafik lambasýna dördüncü ýþýk olarak mavi renk eklenmiþ ve ýþýklarýn kontrolü için Arduino Uno kart ve Kýzýlötesi Kumanda Modülü kullanýlmýþtýr.

Proje Adý: Akýllý Bilgisayar Koltuðu (Bursa Science Expo Küçük Mucitler Proje Yarýþmasý Finalisti)
Projeyi Yapan Öðrenci: Çaðan BUÇAN
Proje Açýklamasý: Günümüz dünyasýnda bilgisayarlarýn kullaným alanlarý oldukça geniþtir. Her yaþtan insan bilgisayar karþýsýnda uzun süre vakit geçirmektedir. Bilgisayar karþýsýnda otururken ortopedik problemler yaþamamak için 120 derece açýyla oturmak gereklidir. Projemizde prototip olarak ahþaptan masa ve sandalye oluþturulmuþtur. Sandalyenin eðim açýsýnýn 120 derece olmasýna dikkat edilmiþtir. Devrede Arduino Uno Kartý, dokunmatik sensör, LCD ekran ve modülü kullanýlmýþtýr. Bilgisayar kullanýcýsý sandalyeye yaslandýðý zaman bilgisayar ekraný çalýþacak ama yaslanmadýðý zaman ise uyarý verecektir.

Proje Adý: ***pad Kontrollü Kombi (Bursa Science Expo Küçük Mucitler Proje Yarýþmasý Finalisti)
Projeyi Yapan Öðrenci: Yusuf OÐUZALP
Proje Açýklamasý: Bu projede amacýmýz insanlarýn duþ almalarýný kýsa süreliðine bile olsa engelleyen faktörleri önleyerek ayný zamanda enerji tasarrufuna katkýda bulunmaktýr. Proje prototipinde banyoda bulunan ***pad ile mutfakta bulunan kombinin kontrolü saðlanmýþtýr. Aile bireylerinin tercih ettikleri su sýcaklýklarý kombi hafýzasýna kaydedilerek, duþ almadan önce kiþinin tercihini ***padden seçmesi ile kombi ekranýnda kiþinin adý ve sýcaklýk seçildiði ibaresi gösterilecektir. Bu þekilde su sýcaklýðýný ayarlamak için ekstradan zaman, elektrik, doðalgaz kullanýlmayacaktýr.

Proje Adý: Evden Kontrollü Çanak Anten (Samsung Geleceðin Mucitleri Proje Yarýþmasý)
Projeyi Yapan Öðrenci: Doðan Can ÖZKAN
Proje Açýklamasý: Uydu antenlerini her zaman ilk alýndýðýnda veya sinyal gittiðinde tekrar doðru pozisyona almak gerekir. Bunun için çatýya çýkýlýr ve manuel olarak doðru koordinatlara çekilir fakat bu iþlem çok zor ve tehlikelidir. Bu projenin amacý bu riski ortadan kaldýrarak çanak anten ayarlamasýný ev içinden yapmaktýr. Projede LED, joystick, potansiyometre, servo motor, step motor ve sürücüleri kullanýlmýþtýr.

Projenin Adý: Yeni Nesil Kamyon
Projeyi Yapan Öðrenci: Mehmet Gürkan TERZÝ
Proje Açýklamasý: Projemiz LEGO EV3 robotik kodlama seti kullanýlarak geliþtirilmiþ olan bir sensörlü kamyon prototipidir. Bu proje ile yokuþ yukarý yük taþýmacýlýðý yapan kamyonlarýn yüklerinden kaynaklý meydana gelen kazalarýn önlenmesi hedeflenmiþtir. Kamyonun kasasý üzerinde bulunan sensörler mevcut zeminin eðimini algýlayarak kamyon kasasýnýn ön ve arkasýnda bulunan motorlarý harekete geçirerek yükün konumunu yere paralel hale getirme prensibi ile çalýþmaktadýr. Bu þekilde yük kamyonun arka kapaðýna binmemekte ve kapaðýn açýlýp yükün yere dökülmesini engellenmektedir.