Narýn ve nar suyunun faydalarýný Alman Hastanesi'nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmaný Gürsel Doðan anlattý:
"Yaz aylarýnda serin meyve suyu ya da ferahlatýcý bir kokteyl olarak karþýmýza çýkan nar, saðlýk açýsýndan da özellikle kýþ aylarýnda bol bol tüketilmesi gereken bir meyve.
Çünkü insan saðlýðýna olan faydalarýný saymakla bitirmek mümkün deðil. Adeta bir 'ilaç', hatta antibiyotik olan nar, özellikle baðýþýklýk sistemini güçlendirerek pek çok hastalýktan koruyor. Ýçerdiði bazý maddelerle kolesterol ve þekeri de dengeleyen nar, kalp saðlýðýný koruduðu gibi, kanser hücrelerinin de geliþmesini engelliyor."
Latince adý 'Punica Granatum' olan nar, özellikle içerdiði antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor.
10 bardak yeþil çaya ve 4 bardak kýzýlcýk suyuna eþdeðer antioksidan
Beslenme ve Diyet Uzmaný Gürsel Doðan, yapýlan araþtýrmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karþý koruyucu etkisinin görüldüðünü söyledi:
"Kýþ mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yaný sýra narý da taze þekilde veya suyunu sýkarak tüketmek son derece önemli.
Narýn en önemli özelliklerinden biri de genel damar saðlýðýný, özellikle de kalbi korumasý.
Damar týkanýklýklarýný geriletme özelliði bulunan nar, 'ACE' denilen enzimi engelleyerek tansiyon düþürücü bir etki de yapýyor. Nar birçok özellikleriyle bazý meyveleri de geride býrakýyor. Örneðin narda 10 bardak yeþil çaya ve 4 bardak kýzýlcýk suyuna eþdeðer antioksidan madde bulunuyor.
Tüm bu özellikleriyle adeta bir 'ilaç' ve doðal antibiyotik görünümünde olan nar, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken meyveler arasýnda yer alýyor. Nar suyu ayrýca damar sertliðine karþý güçlü etkisi bulunan bir içecek olarak karþýmýza çýkýyor.
Nar suyunun sadece tanelerinden deðil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceðin antioksidan etkisinin daha da artmasýna neden oluyor. Zira bu önemli meyvenin kabuðu alkaloit, tanen ve glikozitler içeriyor.
Bu nedenle ishal kesici ve kurt düþürücü özelliðe sahip bulunuyor. Nar kabuðunun ekstresi ise güçlü bir virüs ve mikrop öldürücü özelliði sahip. Ayrýca, cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileþtirici etki de gösteriyor. Bunlarýn yaný sýra, meyve kabuðu ve tanelerin antioksidan ve anti-tümör etkileri de biliniyor".
Beslenmede yer almalý
Beslenmede mutlaka yer almasý gereken nar, ayný zamanda güçlü bir antioksidan özelliði taþýyor.
Yapýlan araþtýrmalara göre narda, serbest radikallere karþý güçlü etkisi olan çeþitli vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar bulunuyor.
Beslenme ve Diyet Uzmaný Gürsel Doðan, "serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanlarý tanýmak ve dýþarýdan doðru besinleri seçerek bunlarýn etkinliðini en üst düzeyde tutmaktýr" dedi.
Doðan, "bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur. Nar suyu da doðal antioksidanlardan biridir" açýklamasýnda da bulundu.
Narýn bilinen bazý faydalarý:
Tansiyonumuzu olumlu bir þekilde düzenler
Kalbimizi korur düzenli çalýþmasýna destek olur
Enfeksiyona karþý vücut direncini korur ve artýrýr
Enerji verir, yorgunluðu giderir
Ýdrar söktürücü etkisiyle toksin atýmýný saðlar
Baðýþýklýk sistemini güçlendirir hastalýklara karþý korur
Kolesterol ve kan þekerimizi regüle eder artmasýný engeller
Baðýrsak parazitlerinin düþmanýdýr, iyi bakterilerin artmasýný saðlar
Ýshali (diare) önler tedavide destek saðlar
Ciltte olumlu katkýsý vardýr, pürüzsüz görünüm saðlar
Cilt enfeksiyonlarýnda olumlu katkýsý vardýr


Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri