Amerikan Uzay ve Havacýlýk Dairesi (NASA), 3 bin ýþýk yýlý uzaklýktaki gezegensi bulutta, helyum hidrür kalýntýlarý bulduðunu açýkladý.
Bu keþif, helyum hidrürün aslýnda uzayda var olduðuna iliþkin de bir kanýt niteliðinde.
Buluþla ilgili ayrýntýlý haber, Nature dergisinin bu haftaki sayýsýnda yayýnlandý.
BAÞLANGIÇTA BÝRKAÇ TÝP ATOM VARDI
Evrenin ilk zamanlarýnda sadece birkaç tip atom vardý.
Bilim insanlarý, büyük patlamadan 100 bin yýl sonra, helyum ve hidrojen atomlarýnýn ilk kez bir araya gelerek ‘helyum hidrür’ isimli molekülü oluþturduðunu düþünüyor.
Helyum hidrürün, evrenin bazý bölgelerinde var olduðu tahmin ediliyordu ancak þimdiye kadar ona dair bir iz bulunamamýþtý.
EVRENÝN KÝMYASI AYDINLANIYOR
Helyum hidrürün NGC 7027 isimli gezegensi buluttaki keþfini, Nasa’nýn uçan teleskobu olarak bilinen SOFIA gerçekleþtirdi.
Bilim insanlarý bu keþfin, evrenin ilk baþlardaki kimyasal yapýsýna ve bu yapýnýn milyarlarca yýl içerisindeki geliþimine iliþkin anlayýþýmýzlarýmýzdan birini teyit ettiðini de vurguluyor.
SOFIA Bilim Merkezi’nin direktörü Harold Yorke, “Bu molekül dýþarýlarda bir yerlerdeydi, ancak doðru pozisyonda gözlem yapacak doðru araçlara ihtiyacýmýz vardý. SOFIA, bunu mükemmel bir þekilde yapmayý baþardý.” diyor.
Bugün evren; gezegenler, yýldýzlar ve galaksiler gibi büyük ve karmaþýk yapýlarla dolu.
Ancak 13 milyar yýl önceki büyük patlamadan sonra evren çok sýcaktý ve çoðunlukla helyum ve hidrojen olmak üzere sadece birkaç çeþit atom vardý.
EVRENDEKÝ ÝLK MOLEKÜL: HELYUM HÝDRÜR
Atomlar ilk molekülleri oluþturmaya baþladýklarýnda, evren sonunda soðumaya ve þekle girmeye baþladý. Bilim insanlarý helyum hidrürün, ilkel anlamdaki ilk molekül olduðu sonucuna vardý.
Soðuma baþladýktan sonra hidrojen atomlarý, helyum hidrür ile etkileþim kurabilmeye baþladý ve böylece yýldýzlarýn oluþmasýnda birincil derecede rol oynayan hidrojen molekülü oluþtu.
Yýldýzlar ise günümüzün kimyasal açýdan zengin evrenini.
Almanya’daki Max Planck Enstitüsü’nden Rolf Guesten, “Helyum hidrürün yýldýzlararasý uzaydaki varlýðýna iliþkin kanýtýn eksikliði, astronomide onyýllar boyunca bir çýkmaz oluþturdu.” diyor.
BU haberin kaynaðý için Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.


Teþekkur:
Beðeni: 




Alýntý


Yer imleri