Fosilleri incelemek üzere davet edilen Tarih Öðretmeni ve Araþtýrmacýsý Burhan Akbaþ, bölgede görülen fosillerin, yöredeki regresyon ve transgresyonlar ile orojenik hareketlere ýþýk tutacaðýný belirtti.
Türkiye’nin bugünkü þeklini alana kadar çeþitli jeolojik dönemlerden geçtiðini ifade eden Akbaþ, Zonguldak ve havzasýný içine alan bölgenin Paleozoik dönemde, yani günümüzden 600 milyon yýl önce oluþmaya baþladýðýný söyledi.
Akbaþ, Karadeniz Ereðli ve çevresinin de Kambriyen döneminde günümüzden 400 milyon yýl önce regrasyon ve transgresyonlara maruz kaldýðýný, yine bu dönemde yörenin kaledonienorejenezinin etkisi altýnda olduðunu belirtti. Tüm bu oluþumlar sýrasýnda Alaplý’yý da içine alan bölgenin, su basmasý ve çekilmesi gibi etkilere maruz kaldýðýný ve bu dönemlerin de 50-60 milyon yýllar gibi süreleri içerdiðini anlatan Burhan Akbaþ, bu yükselme ve çekilmeler nedeniyle denizden kilometrelerce içeride ve yüzlerce metre yükseklikte bu fosillere rastlanabildiðini belirtti.
DENÝZDEN 400 METRE YÜKSEKLÝKTE BULUNDU
Akbaþ, deniz kestanesi bulunduðu bilgisi üzerine söz konusu alaný incelediðinde, zemin ve kayaç özelliklerinin yaklaþýk 700-800 metrekare alanda benzer özellikler gösterdiðini, ancak çevrede yaptýðý incelemelerde çok farklý deniz canlýlarýna ait fosiller bulduðunu belirtti. Denizden yaklaþýk 400 metre yükseklikte ve 2 kilometre uzaklýkta bulunan alaný gezen Burhan Akbaþ, Paleozoik dönemin baþlýca canlý türünün deniz canlýlarý olduðunu, özellikle de Permokarbonifer dönemde deniz kestanelerinin çoðaldýðýnýn bilindiðini belirtti.
135 MÝLYON YIL ÖNCE YAÞADILAR
Bulduklarý fosil alanýnýn genel olarak kireçli kalkerli bir yapýda olduðunu söyleyen Akbaþ, bunun da kendisine bu fosillerin tarihlemesi olarak Kretase dönemini çaðrýþtýrdýðýný ifade etti. Bu dönemin Tebeþir Çaðý olarak da adlandýrýldýðýný, dinazorlarýn altýn çaðý ve yok olduklarý dönem olarak da anýldýðýný belirten Burhan Akbaþ, Kretase döneminin günümüzden 135 milyon yýl önce yaþandýðýný belirtti. Akbaþ, bulduklarý fosillerin daha karbonik ve kristalize mahiyette olmasý nedeniyle, Permokarbonifer dönemin sonlarýndan kalmýþ olabileceðini belirtti.
Burhan Akbaþ, kendisinin tarih öðretmeni olduðunu, ancak Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Öðretmenliði Bölümü’nde öðrenim görürken meþhur Coðrafya Profesörü Ýbrahim Atalay’ýn derslerini aldýðýný, bu konunun uzmaný jeologlarýn bir an önce bu alaný incelemelerinin ve acilen koruma altýna alýnmasýnýn önemli olduðunu belirtti.
The post Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. appeared first on Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. .
BU haberin kaynaðý için Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.


Teþekkur:
Beðeni: 






Alýntý

Yer imleri