Ben bunu öncesinde çeşitli internet servis sağlayıcılarına söylediğimde ya bizi kablolarla uğraştırmayın direkt uydudan verin ilerisi için bu mümkün değil mi diye bahsettiğimde mümkün ancak bana aşırı pahalı bir sistem olduğunu söylemişlerdi. Gerçi bende adam gibi yatırım dahi yapmayan firmalardan ne gibi bir beklenti içerisine giriyor isem oda apayrı bir konu. Şimdi o yıllarda düşündüğümüz ve belki çok uçuk gelen şeyi adam yapıyor, yatırımınıda yapıyor tabiki şu sistemi yapacak bir tane mühendis yokmu yani bizim ülkede var tabiki ama firma ucuz maliyetle sağladığı hizmeti daha pahalıya satacak iken ne diye yatırım yapmayı uygun görsün. Şu Starlink Türkiye de de iyice yaygınlaşır ise bende geçerim gerçekten ama şimdi önü açık bir teknoloji bu adam gecikmenin 30-40 ms olduğunu söylerek sitem etmiş biz neredeyse her Allah'ın günü 90-100 ms gecikmeleri görmekteyiz kaldıki kablolu olarak evimize kadar gelmesine rağmen elin adamı bu sistemi fırlattığı bir uydudan veriyor ve tamamen kablosuz mis gibi bir sistem. 30-40 ms'ni öpüpte başına koyacak çok adam var bizde, gecikmeden bile sayılacak durum değil. Öyle alışmışlarki hızlı ve kaliteli hizmete en ufak gecikmeyi bile sorundan görüyorlar bizde burada 90 Mbps ları görünce havalara uçuyoruz üstelik adamların aynı fiyata aldığı 2-3 katı hızların yarısına veriyoruz bu fiyatları belki yarısı bile değil, arayınca teknik destek alamamamız ve uzun süreli firma kaynaklı internet kesintilerinde de faturayı gene paşa paşa ödemek zorunda kalıyoruz. Yurtdışında yalnızca ilgili iss firması size hizmet verebiliyor ise hizmetin bedelini kullanıcıya fatura edebiliyor. Uzun lafın kısası bu adamı yaptığı işlerden dolayı gerçekten takdir ediyorum umarım şu sistemi Türkiye iss piyasasında da kısa vade de görürüz. Fiyatı her ne kadar tuzlu olursa olsun en azından destek alınacağını bilmek bile yeterli gelir.