Ben yıllardan beridir yurtdışında yaşıyorum. Fiyatlar genel düzeyi burada çok yükseldi.
Yani ti 'ye alırken daha anlamlı gerekçeler üretmek gerekiyor.
Ben daha anlamlı gerekçe söyleyeyim. Adamlar dünyada rezerv para diye bir kavram belirlemişler. Yani ne satın alırsan al, aldığın herşey rezerv para birimi üzerinden fiyatlanıyor. Yani fiyat artıranlar, fiyatlarını her zaman maliyetlerinin artması nedeniyle artırmıyorlar. Adam üretim yapıyor. Ürününe en iyi fiyatı veren yere satma imkanı var. Transport hızlandı. Ödemeler hızlandı. Malına en yüksek değeri veren, dünyanın herhangi bir yerine satabiliyor. Hal böyle olunca, rezevr paranın belirlediği fiyatlar genel düzeyi, ürün fiyatlarını belirliyor.
Üreticilere bakıyorsun, bukalemun gibi olmuş. Hangi ürün para ediyorsa, üretimini anında oraya yönlendirebiliyor. Yani herkes paranın peşinden koşuyor. Hizmet etmek hak getire...
Parasının değeri, dolar karşısında değer kaybetmeyen ülkelerin para birimlerinde bile, ürün fiyatları aynı oranda arttı. Çünkü ürün fiyatları rezerv para birimine göre belirlenmeye başlandı.
Bu konularda daha çok şeyler yazabilirim de, gerek yok. Okurken sıkıcı olur.
Adamların parası rezerv para olunca, istediği kadar sınırsız para basabiliyor. Ne enflasyon, ne de başka birşey... İşler yolunda gitmedi mi, bas basabildiğin kadar dolar...
Herneyse... Önce bütün dünya için dolar'ın rezerv para olma özelliğinin son bulması lazım. Ancak ondan sonra fiyatlar kontrol altına alınabilir.
Hasılı kısaca diyorum ki; adamlar bütün dünyaya dolar üzerinden bir düzen getirmişler. Bizler adaletsiz büyük dolar düzenini görmeyip, eleştiriyi kendi içimizde yaparsak, başımızı kuma gömmüş oluruz.

Teşekkur:

Yer imleri