Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
Sayfa 3/3 ÝlkÝlk 123
29 sonuçtan 21 ile 29 arasý

Konu: ÞÝfali BÝtkÝler

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
  1. #1

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Emeðine saðlýk dostum.Gerçekten iyi çalýþma önemli konu yapman iyi olmuþ en azýndan lazým olduðunda bakarýz.
    YA OLDUÐUN GÝBÝ GÖRÜN
    YADA GÖRÜNDÜÐÜN GÝBÝ OL

  2. #2

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Adaçayý (Salvia officinalis), diþotu ve meryemiye adlarý ile de tanýnýr. 30-70 cm boyunda olan bitkinin menekþe renkli çiçekleri halka diziliþlidir. Karþýlýklý olan beyaz keçeli yapraklarý gümüþ gibi parýldar ve acýmtýrak, ýtýrlý bir koku yayarlar. Bahçe adaçayý, güneþli bir yerde yetiþtirilmelidir. Don olayýna karþý duyarlý olduðu için, kýþ boyunca çam dallarý ile örtülmesi doðru olur. Ülkemizde Ýzmir bölgesinde bahçe adaçayý yetiþtirilmektedir. Bir baþka cins olan çayýr adaçayý (Salvia pratensis -Salvia tribola), çayýrlarda, bayýrlarda ve meralarda yetiþir. Çevresine ýtýrlý hoþ bir koku yayan mavi–menekþe renkli çiçeklerin pýrýltýsý uzaklardan seçilebilir. Çayýr Adaçayý (Anadolu adaçayý) batý ve güney-batý Anadolu'da bol olarak yetiþmektedir. Anadolu adaçayýndan "elma yaðý" veya "acý elma yaðý" denilen yað da üretilmektedir. Bu tür adaçayý da kimyasal yapý ve tedavi etkisi bakýmýndan týbbi (bahçe) adaçayýna benzemektedir. Fakat burada tanýtmaya çalýþacaðýmýz bahçe adaçayý (týbbi adaçayý) ise, þifalýlýk bakýmýndan daha etkilidir.

    Toplama/Kurutma: Bitki yapraklarý çiçeklenme öncesi, Mayýs-haziran aylarýnda toplanýr. Etken maddelerinin doruða ulaþtýðý öðlen saatlerinde toplanan yapraklar, gölgeli ve havdar bir yerde kurumaya býrakýlýr. Ýyice kuruduktan sonra ince kýyýlarak, hava almayan kaplarda saklanýr.

    Bileþim: Eterli uçucu yaðlar, %30 Thujon, %5 Cineol, Linalol, Borneol, Salven, Pinen ve kafur; tanenler, triterpenoitler, flavonlar; Östojen benzeri maddeler; reçineli bileþikler içerir.

    Bu bitkinin çiçekleri, gargara ve adaçayý sirkesi yapmak için toplanýr (bir avuç çiçek, doðal sirkenin içinde bir süre bekletilir) ve elde edilen sirke, uzunca bir süre hasta yataðýndan kalkamayan kiþilere rahatlatýcý ve canlandýrýcý anlamda sürülerek, masaj yapýlýr. Yapraklar daha çiçeklenme baþlamadan, mayýs ve haziranda toplanýr. Bitki kuru ve güneþli günler boyunca, eterli yaðlar oluþturduktan sonra, yapraklar öðlen güneþinde toplanýr ve gölgede kurutulur. Adaçayý, çok eski çaðlarda da ünlü bir þifalý bitki olarak tanýnýrdý. 13. Asýrdan kalma bir dizede þöyle deniyor: “Eðer dikmiþsen adaçayýný bahçeye, ne gerek var ölmeye!"

    Adaçayýnýn eski çaðlarda da ne büyük bir övgü ile anýldýðýný, çok eski bir þifalý bitki kitabý þöyle anlatýyor: "Kutsal Meryemana, Bebek Ýsa ile Herodes’un gazabýndan kaçmak zorunda kaldýðýnda, kendisini saklamalarý için, çayýrdaki tüm çiçeklerden yardým istemiþ, ama hiçbir çiçek ona yanýt vermemiþ. Ýþte o zaman adaçayý eðilmiþ ve Meryemana sýðýnacak bir yer bulmuþ. Onun sýk ve koruyucu yapraklarýnýn arasýna girerek Herodes’un askerlerinden saklanmýþ ve askerler onu görmeden geçip gitmiþler. Tehlike geçiþtirildikten sonra, saklandýðý yerden çýkan Meryemana, tatlý sesiyle adaçayýna þöyle demiþ: Bu andan sonra sonsuza dek insanlarýn en çok sevdiði çiçek sen olacaksýn. Seni, insanlarý tüm hastalýklardan koruyacak kadar güçlü kýlýyorum. Bana yaptýðýn gibi, onlarý da ölümden kurtar!” Ýþte o zamandan beri adaçayý, insanlarý iyileþtirmek ve onlara yardým etmek için her yýl yeniden çiçekleniyor.

    Adaçayý sýkça içildiðinde tüm bedeni güçlendirir, kalp krizi tehlikesini azaltýr ve kötürümlüklerde çok yaralýdýr. Gece terlemelerinde ve aþýrý terlemelerde, lavanta çiçeðinin yaný sýra, yardýmcý olabilecek tek bitkidir. Gece terlemesine neden olan hastalýðý iyileþtirir ve bu hastalýkla el ele giden aþýrý güçsüzlüðe, canlandýrýcý etkisi sayesinde son verir. Hastalýk sonrasý güçsüzlük hallerinde baþarýyla kullanýlabilir. Pek çok doktorun, adaçayýnýn deðerli özelliklerini artýk iyice tanýmýþ olduklarýný biliyoruz (Referans1: M.Treben). Onu kramplarda, omurilik rahatsýzlýklarýnda, beze hastalýklarýnda ve organ titrekliklerinde büyük bir baþarýyla kullanýyorlar. Yukarda belirtilen hastalýklarda, günde 2 su bardaðý çay yudumlanarak içilmelidir. Adaçayý, hasta karaciðeri de çok olumlu etkiler, onunla ilgili tüm rahatsýzlýklarý giderir ve gazlarý yok eder. Kan temizleyici etkisi vardýr. Solunum organlarýný ve mideyi balgamsý salgýlardan temizler, iþtah açýcýdýr. Mideyi ve baðýrsaklarý rahatlatýr, gazlarýn dýþkýlanmasýný saðlar. Kramp çözücü etkisi sayesinde, ishalde çok rahatlatýcýdýr. Böcek sokmalarýnda, sokulan bölgeye adaçayý yapraðýnýn tozu uygulanýr. Adaçayý, dýþtan uygulandýðýnda, yapraðýn tozu uygulanýr. Adaçayý dýþtan uygulandýðýnda (Çalkalama ve Gargara), bademcik iltihabý, boðaz hastalýklarý, diþ iltihaplanmalarý, yutak ve aðýz boþluðu iltihaplanmalarýnda veya ülserlerinde özellikle önerilir. Eðer zamanýnda adaçayý kullanýlmýþ olsaydý, pek çok çocukta ve yetiþkinde bademcik ameliyatýna gerek kalmayabilirdi. Bedenimizin polisleri olarak, zehirli maddeleri yakalayan ve zararsýz hale getiren bademcikler alýndýðýnda, aðýzdan giren zararlý maddeler doðruca böbreklere ulaþýrlar. Adaçayý, sallanan diþlere, diþeti çekilmesine ve kanamasýna karþý da (Çalkalama ve Gargara) baþarýyla kullanýlabilir veya bitki çayýna batýrýlan pamuk hasta bölgelere uygulanýr. Ayrýca dýþtan kullanýmda da, gargara ve çalkalamalarýn yanýsýra yara kompresi olarak da kullanýlabilir. Sinirli ve yorgun olan kiþiler ve dölyataðý (rahim) hastalýðý çeken kadýnlar arada sýrada adaçayý oturma banyolarý almalýdýrlar. Zayýf ve güçsüz çocuklara balla tatlandýrýlarak içirilir. Bu çay, tahriþ kaynaklý öksürüklerde de baþarýlýdýr. Þifalý bitki olarak kullanýlmasýnýn yaný sýra, adaçayýnýn çok deðerli bir baharat olduðunu ve böylece mutfaklara girdiðini de unutmamak gerekir.

    UYARILAR:

    Adaçayýnýn aþýrý kullanýmýnda kan basýncý (tansiyon) yükselebilir. Dölyataðý (Rahim) kaslarýný uyardýðý için, gebelik sürecinde kullanýlmaz. Annelerin süt üretimini durdurur. Önerilen dozajlara uyulduðunda, bilinen baþka bir yan etkisi yoktur.

    Kullaným Biçimleri:

    Çay hazýrlamak: Yarým veya bir tatlý kaþýðý dolusu ince kýyýlmýþ kuru yaprak, bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr ve üstü kapalý olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilir. Taze bitki kullanýlmasý durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir.

    Çalkalama/Gargara: 2-3 tatlý kaþýðý kurutlmuþ ve ince kýyýlmýþ yaprak, 2 bardak soðuk suya eklenir ve ateþe konur. kaynamaya baþlayýnca ocaktan indirilir ve üstü kapalý olarak 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde pek çok kere 5-10 dakika süreli gargaralar yapýlýr.

    Tentür Kullanýmý: Günde 3 kere, 15-20 damla kadar D2 inceltisindeki tentür, yarým kahve fincaný suya eklenerek alýnýr. Çay olarak kullanýlabildiði her yerde tentür de kullanýlabilir.

    Karýþýmlar: Gargaralarda ve çalkalamalarda kekikle, sindirim sorunlarýnda ise Mayýs papatyasý ile eþit oranda karýþtýrýlýr.

    Adaçayý Sirkesi: Geniþ aðýzlý bir þiþe, çayýr adaçayý çiçeði ile doldurulur, çiçeklerin üstüne çýkacak kadar doðal üzüm sirkesi eklenir ve þiþe 14 gün güneþte veya sýcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak bekletilir ve süzülür.

    Oturma banyosu: Ýki avuç dolusu yaprak soðuk suda gece boyunca bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr, 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir.

  3. #3

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Altýnbaþak (Solidago virgaurea), hendeklerde, orman kýyýlarýnda, eðimli çayýrlarda ve aðaçlarý kesilmiþ orman bölgelerinde yetiþir. Yöresel olarak yahudi otu ve altýnasa adýyla da bilinir. Tüylü ve altýn sarýsý çiçeklerle bezeli sapý 80 cm kadar yükselebilir. Aðustos'da, çiçeklenme baþlangýcýnda, bitki sapýnýn orta bölümünden kesilir. Gölgelik ve havadar bir ortamda yüksek bir yere asýlýr ve iyice kurumaya býrakýlýr. Saplarla birlikte çok ince kýyýlýr ve hava almayan kaplarda saklanýr. Eterli uçucu yaðlar, tanen, Saponin, flavonoids ve astringnet principle içerir. Ýdrar artýrýcý, gaz söktürücü ve antiseptik özelliði vardýr. Altýnbaþak, baðýrsak hastalýklarýnda ve kanamalarýnda kullanýlýr. Ama, her þeyden önce böbrek hastalýklarýna karþý olaðanüstü bir þifalý bitki olarak övülür. Bitkinin çiçekleri ve yapraklarý serinletici bir etkiye sahiptir. Bitki, bedendeki fazla sývýyý atabilme yeteneðine sahip oldugu için, her tür böbrek ve mesane hastalýðýnda önerilir.

    Ýsviçre'li herbalist Künzle, yazýlarýnda giderek kötüleþen bir böbrek hastalýðý çeken 45 yaþlarýndaki bir adamdan söz ediyor: "Sonunda böbreklerin birinin alýnmasý gerekmiþti. Öteki böbrek te apseli ve gerektiðince çalýsamýyordu. Ýste bu durumda hasta, altýnbaþak kürüne basladý. Altýnbaþak, Yoðurtotu ve sarý ballýbaba eþit karýþýmý ile demlediði çaydan günde 4 bardak içerek 14 gün içerisinde saðlýðýna yeniden kavuþtu." Altýnbaþak, böbrek büzülmelerinde ve yapay böbreðe baðlanma zorunluluklarýnda (Dializ makinesi) bile, yoðurtotu ve sarý ballýbaba ile birlikte etkilidir. Yýllardýr iyileþtirilemeyen böbrek büzülmesi hastalýðý çekmekte olan 52 yasýndaki bir adam, ter içinde ve soluk almakta zorlanarak bana (M.Treben) geldi. Her üç bitki karýþým çayýný içmeye baþladýktan 1 hafta kadar sonra belirgin bir biçimde rahatladý. Fakat, tüm bu bitkileri doðadan taze topluyordu. 3 hafta kadar sonra ise hiç bir þikayeti kalmamýþtý.

    Kiþinin tüm ruhsal duyumlarý böbrekler tarafýndan karþýlanýr. Bu nedenle, örneðin, bir yakýnýn ölümünde veya herhangi bir felaket karþýsýnda, en fazla zarara uðrayan organ böbrektir. Altýnbaþak, kiþinin duygusal yaþamýný en iyi düzenleyen bir þifalý bitki olarak kendini kanýtlamýþtýr. Bu nedenle, düþ kýrýklýklarýnda ve ruhsal sýkýntýlarda altýnbaþak çayý önemle tavsiye edilir. Aðýr duygu dalgalanmalarýnda, bu bitkinin okþayan ve sanki pürüzleri yok eden sevgi dolu bir el gibi, bozuk dengeyi saðlamaktaki baþarýsýný duyumsayabiliriz. Böylesine rahatlatabilen bir bitkinin yakýnýmýzda olduðunu bildiðimiz için, Tanrý'ya þükran borçluyuz.

    UYARILAR:

    Bilinen hiç bir yan etkisi yoktur. Kronik böbrek hastalýklarýnda doktora danýþýlmasý doðru olur.

    Kullaným Biçimleri :

    Çay hazýrlamak : Bir tatlý kaþýðý kurutulmuþ ve ince kýyýlmýþ bitki, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr ve üstü kapalý olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak çay, aç karnýna veya öðün aralarýnda, soðutulmadan içilir. Taze bitki kullanýlmasý durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir.

    Tentür: Günde 3-5 kere, 10-15 damla D1 inceltisindeki tentür doðrudan dil üstüne veya yarým kahve fincaný suya eklenerek alýnýr. Çay olarak kullanýldýðý her yerde tentür olarak da kullanýlabilir.

    Üçlü Çay Harmaný : Sarý ballýbaba, altýnbaþak ve yoðurtotu eþit oranda karýþtýrýlýr. Bu karýþýmdan yarým tatlý kasýðý dolusu , orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr, 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2-4 bardak içilir.

  4. #4

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Ceviz Aðacý (Junglans Regia), daha yapraklanmadan, Mayýs' ta çiçeklenir. Taze yapraklarý Haziran' da, kolayca delinebilecek durumdaki meyveleri Haziran ortasýnda ve olgunlarý ise Eylül'de toplanýr. 25-30 m kadar yüksekliðe ulaþabilen, kýþýn yaprak döken gösteriþli bir aðaçtýr. Yapraklar tek tüysü, yaprakçýklar tam kenarlý ve kuvvetli kokuludur. Drog elde etmek için yapraklar Haziran ve Temmuz aylarýnda toplanýr, havadar ve gölgeli bir yere serilerek kurutulur ve ince kýyýlarak hava almayan kaplarda saklanýr. Ceviz aðacý, Kuzey doðu ve doðu Anadolu' da yabani olarak yetiþtiði gibi, bahçelerde de yetiþtirilmektedir. Yapraklarý tanen, eterli uçucu yað, juglan (mantar hastalýklarýna karþý etkili), C vitamini ve flavonlar içermektedir.

    Ceviz yapraðýnýn kan durdurucu-sýkýþtýrýcý (astringent), kuvvetlendirici (tonik) ve baðýrsak kurtlarýný veya solucanlarýný düþürücü (antihelmintik) etkisi vardýr. Yaprak çayý, sindirim bozukluklarýnda, kabýzlýkta, iþtahsýzlýklarda ve kan temizliðinde etkilidir. Ýþtah açýcý, kan þekerini düþürücü ve kuvvet verici etkileri vardýr. Deri hastalýklarýnda antiseptik olarak haricen kullanýlýr. Ceviz yapraðý kaynatýlarak, tüm sýraca (scrofula), frengi (sifilis), egzema (mayasýl), herpes (uçuk) ve raþitik hastalýklarda, kemik çürümesinde, kemik deformasyonunda ve ayrýca, iltihaplý el ve ayak týrnaklarýnda kullanýlabilen çok etkili bir banyo katkýsý elde edilir. Favus ve uyuz hastalýklarýnda, hasta bölgeler, taze ceviz yapraðýnýn kaynama suyu ile yýkandýðýnda, kýsa sürede düzelme görülecektir. Bu suyla yapýlan banyolar, yýkamalar, ergenlik sivilcesine, iltihaplý egzemalara, ayak terine ve kadýnlarýn akýntýlarýna iyi gelir. Aðýz boþluðu iltihabý, diþeti, boðaz ve gýrtlak hastalýklarýnda gargara yapýlmalýdýr.

    Ceviz yapraðýnýn kaynama suyu banyo suyuna eklendiðinde, donuk kabarcýklarý iyileþir. Ceviz yapraðý kaynama suyu, hýzlý saç dökülmelerinde de kafa derisine friksiyon (ovarak sürme) yapmakla kullanýlýr. Bu sývý ayrýca, kafa bitine karþý da çok etklidir.

    Haziran ortasýnda toplanan cevizlerden, mide, karaciðer ve kaný temizleyen, mide yorgunluðunu ve baðýrsak çürüklüðünü gideren çok etkili bir ceviz tentürü elde edilir. Bu tentür, ayrýca kan koyuluðuna karþý da çok yararlýdýr.

    UYARILAR: Ýçerdiði tanen maddesi duyarlý kiþilerde bazen mide bulantýsý veya kusmaya yol açabilir. Bunun dýþýnda, ceviz yapraðýnýn bilinen bir yan etkisi yoktur. (Referans3)



    Kullaným Biçimleri:

    Çay hazýrlamak:

    1) Yarým veya bir tatlý kaþýðý ince kýyýlmýþ yaprak, orta boy 1 su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr, 4-5 dakika demlendirilir ve süzülür. Gün boyunca 1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir. (Referans1)

    2) Yarým veya bir tatlý kaþýðý ince kýyýlmýþ yaprak, orta boy 1 su bardaðý dolusu soðuk suya eklenir, kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr ve 2-3 dakika boyunca hafif ýsýda kaynatýlýr. Süzülen çay kullanýma hazýrdýr. Günde 2-3 bardak içilir. (Referans3)

    Banyo ve Yýkama Katkýsý: Tam banyolar için, iki büyük avuç ince kýyýlmýþ yaprak, akþamdan 2-3 lt suya eklenir. Sabahleyin hafif ateþte 4-5 dakika kaynadýktan sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. Gerektiðinde, bitki miktarý bir misli arttýrýlabilir.

    Tentür hazýrlamak: Haziran ortasýnda, 20 kadar genç ceviz dörde bölünerek bir cam kavanoza koyulur ve üstüne 1 lt kanyak eklenir. Kanyak, cevizlerin üstüne çýkmalýdýr. Aðzý iyice kapanan kavanoz 14 gün boyunca güneþte veya sýcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak bekletilir. Sonra süzülerek koyu renkli þiþelere doldurulur. Gereðine göre, 15-20 damla alýnýr.

  5. #5

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Isýrgan Otu (Urtica diocia / urens); kökünden baþlamak üzere, kökü, yapraklarý, tohumlarý bile þifalý olan bir bitkidir. Eski çaðlarda da büyük bir saygýnlýða sahipti. Albrecht Dürer (1471 - 1528) bir tablosunda, elinde ýsýrganotu olan bir meleðin Tanrý katýna uçusunu canlandýrmýstý. Ýsviçreli botanik bilimci Künzle, bir yazýsýnda, yakýcý özelliði sayesinde (Tüylerde bulunan histamin ve asetilkolin) korunmamýþ olsaydý, bitkinin kökünün çoktan kurumuþ olacaðýný belirtmiþti. Eðer kendini koruyamamýþ olsaydý, haþarat ve hayvanlar onu çoktan yok etmiþlerdi. Büyük ýsýrgan otu (Urtica diocia L.), çok yýllýk ve otsu bir bitkidir, boyu bazen 1 m'yi geçer, yapraklar koyu yesil renkli, saplý, diþli kenarlý ve yakýcý tüylüdür. Küçük ýsýrgan otu (Urtica Urens L.), bir yýllýk ve otsu bir bitkidir. Boyu 60 cm kadar olabilir. Yapraklar açýk yeþil renkli, saplý, diþli kenarlý ve yakýcý tüylüdür. Duvar kenarlarý ve harabeliklerde bol olarak görünür.Her iki türün de yapraklarý 2-4 cm uzunlukta, oval veya kalp biçimindedir. Taze iken deri ile temas edince deride kýzartý ve yanma yapar. Dýzlaðan ve dikenli ýsýrgan isimleriyle de bilinir. Türkiye' de her iki tür de yetiþir.

    Egzema ve egzemaya eþlik eden baþ aðrýlarýýsýrgan otu çayý ile iyileþtirileilirler. Isýrgan otu, böbrek ve mesane taþý oluþumuna karþý da kullanýlabilir. Böbrek hastalýklarý ve zorlu baþ aðrýlarý genellikle bir arada görülürler. Egzemalar genellikle dahili bir nedene dayandýklarýndan, onlarý içerden, kan temizleyici bitkilerle iyleþtirmek gerekebilir. Isýrganotu, en baþta gelen kan temizleyici ve ayný zamanda kan yaptýrýcý bir bitkidir. Böylece, pankreas üzerinde de çok olumlu etkileri olduðu için, ýsýrganotu çayý ile kandaki þeker düzeyi düþürülebilir. Ýdrar yollarý hastalýklarý ve iltihaplarý, da bitki çayý ile iyileþtirilebilirler. Ayný zamanda da dýþkýlama kolaylýklarý saðladýðýndan, bir ilkbahar kürü için özellikle önerilir. lkbaharda ve sonbaharda filizlendiðinde, onunla 4 haftalýk bir çay kürü yapmak önemlidir. Sabahlarý aç karnýna, kahvaltýdan yarým saat önce bir bardak ve gün boyunca 1-2 bardak çayý yudumlanarak içilebilir. Bu tür çay kürlerinden sonra kiþi kendini anlatýlamayacak kadar iyi hissedebilir. Ayrýca bu çayýn lezzeti hiç de kötü deðildir. Ama duyarlý kiþiler, ona biraz papatya veya nane ekleyerek, lezzetini ve kokusunu deðiþtirebilirler.

    Isýrganotu, karaciðer ve safra kesesi hastalýklarýnda, dalak hastalýklarýnda, solunum sistemi balgamlanmasýnda, mide kramplarýnda ve ülserlerinde, baðýrsak ülserlerinde ve akciðer hastalýklarýnda öncelikle önerilir. Deðerli etken maddeleri (Potasyum tuzlarý, organik asitler-formik asit, histamin, asetilkolin ve Vitamin C) alabilmek için, çay hazýrlanýrken, yapraklar yalnýzca haþlanýr (kaynatýlmaz). Isýrganotu, koruyucu olarak da günde bir bardak içilebilir. Mikroplu hastalýklarda ve mikrop salgýlanan hallerde de bitki çok iyi bir yardýmcýdýr. Belirli bir yaþtan sonra bedendeki demir miktarý azalmaya baþlar. Bu nedenle, yorgunluk ve bitkinlik halleri görülür, kiþi yaþlandýðýný düþünmeye baþlar ve verimliliði giderek azalýr. Iþte bu durumlarda, demir içerikli taze ýsýrgan otu ile çok olumlu sonuçlar alýnabilir. Bir ýsýrgan otu küründen sonra, kiþi kendini çok kýsa bir süre içerisinde eskiye oranla çok daha rahat hisseder, enerji ve çalýsma gücü geri gelir, dýþ görünüm olarak da belirgin bir düzelme baþlar. Safrakesesi rahatsýzlýðý ve kansýzlýk durumlarýnda da bitki çayý fayda saðlayacaktýr. Ödemlerde, ýsýrganotu bedendeki fazla sývýyý emerek büyük yararlar saðlar. Kan yaptýrýcý özelliði sayesinde, kansýzlýk solgunluklarýnda, alyuvarlar eksikliðinde, anemi de yardýmcý olur. Herhangi bir alerji rahatsýzlýðý çekenler (bahar nezlesi dahil) uzun bir süre ýsýrganotu çayý içebilirler. Bitki, soðuk algýnlýðýna yatkýnlýðý önler, romatizma ve gut hastalýklarýnda yardýmcý olur.

    Taze ýsýrganotu yaprak ve kökünün kaynama suyuyla baþ yýkanabilir ve saçlar canlanarak, sýk bir biçimde büyümeye baþlarlar. Her tür saça özellikle iyi gelen ýsýrganotu tentürünü herkes kullanabilir. Kafa derisi kepeksiz, saçlar sýk, yumuþacýk ve parlak! Damar týkanýklýklarýnda da (baldýrlarda), ýsýrganotu çok büyük yardýmlar saðlar. Bu hastalýðý çeken bazý kiþiler, aðer zaman geçirmeden, ýsýrganotu kökü ayak banyolarý yapacak olurlarsa, olasý bir bacak empütasyonundan kurtulabilirler. Her tür kramp, nerden gelirse gelsin, kan dolaþýmý bozukluðunun habercisi olabilir. Böyle durumlarda, bitkinin kaynama suyula masaj veya banyo yapmak fayda saðlayacaktýr. Bu durum, koroner damarlarýnýn daralmasý gibi özel durumlarda da geçerlidir. Belden yukarýsý banyo küvetine doðru eðilir ve kaynatýlmýþ bitkinin ýlýk suyuyla kalp bölgesine hafifçe masaj yapýlýr. Siyatik, lumbago ve kollarda, bacaklarda oluþan sinir iltihaplanmalarýnda, aðrýlý bölgelere, yapraklý taze ýsýrganotu dalý hafifçe sürülür. Örneðin siyatikte, ayak ekleminden baþlamak üzere, dýþtan kalçaya kadar ve oradan da bacaðýn iç tarafýndan topuða kadar yavaþca sürülür. Bu iki kere daha yenilenir ve son olarak, kalçadan baþlayarak aþaðý doðru inilir. Gerektiðinde daha baþka bölgelere de ayný biçimde uygulanýr. Isýrganotunun sebep olduðu kaþýntýyý önlemek için, iþlem sonunda o bölgeler pudralanýr.

    Kullanýlan bitki ne kadar taze olursa, þifalý gücü de o kadar fazladýr. Kýþ için bir miktar stok yapmayý da unutmayýn ve kurutacaðýnýz bu ýsýrganlarý mayýs ve haziran ayýnýn güneþli günlerinde toplamaya dikkat edin. Kendi saðlýðýnýz için bir þeyler yapabildiðinize sevinin! Ama ama en önemlisi sadece ihtiyacýnýz kadar bitki toplayýn. Eðer sadece yaprak ve saplara ihtiyacýnýz varsa kesinlikle bitkiyi köküyle beraber sökmeyin. Bir bölgedeki tüm bitkileri tamamen koparmayýn. Gelecek yýllarda da bitkinin neslini sürdürmesine izin verin!

    Kullaným Biçimleri:

    Çay Hazýrlamak:

    Yaprak Çayý: Bir tatlý kaþýðý ince kýyýlmýþ ýsýrganotu, orta boy bir su bardagý dolusu kaynar suyla haþlanýr , 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak yeni demlenmiþ çay aç karnýna veya öðün aralarýnda tatlandýrýlmadan içilir. Kokusunu veya tadýný rahatsýz edici bulanlar çaylarýna biraz nane ilave edebilirler.

    Kök Çayý: Bir tatlý kaþýðý ince kýyýlmýþ kök, bir su bardaðý dolusu soðuk suya eklenir, hafif ýsýda kaynama derecesine getirilir, 4-5 dakika kaynadýktan sonra, ateþten indirilip 5-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiþ çay soðutulmadan içilir.

    Tohum Çayý: Havanda hafifçe ezilmiþ bir tatlý kaþýðý tohum, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar derecede sýcak su ile haþlanýr, üstü kapalý olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiþ çay, yemeklerden yarým saat önce soðutulmadan içilir.

    Isýrganotu Tentürü: Ilkbaharda veya sonbaharda sökülen kökler bol suda iyice yýkanýr, elden geldigince ince kýyýlýr ve bir sisenin bogazýna kadar doldurulur. Köklerin üstüne çýkacak kadar 35-40 derece etil alkol eklenir, hergün çalkalanarak güneste 14 gün boyunca bekletilir ve süre sonunda bir tülbentten geçirilerek süzülür. Koyu renkli siselerde, serin bir yerde yýllarca saklanabilir.

    El ve Ayak Banyolarý: Iki avuç dolusu yýkanmýs kök, sap ve yaprak, 5 litre soguk suya konularak, 10-12 saat bekletilir ve sonra kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr. Banyo sýrasýnda bitkiler suyun içinde kalabilir. Bu banyo suyu, yeniden ýsýtýlarak, 2-3 kere daha kullanýlabilir.

    Saç Yýkamak: 4-5 avuç taze veya kurutulmus yaprak, 5 litre suya koyulur, agýr ateste kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr, 5 dakika demlendikten sonra süzülür. Kök kullanýldýgýnda ise, 2 avuç dolusu ince kýyýlmýs kök, 10-12 saat soguk suda bekletilir, sonra kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr ve demlenmesi için 10 dakika beklendikten sonra süzülür. Bu durumda, saç yýkamak için sodalý sabun gerekir.

  6. #6

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Brokoli
    Aþaðýdaki makale yurtdýþýnda çalýþmýþ (Avusturya) bilim adamlarýmýzdan Prof.Dr. Ýbrahim Adnan Saraçoðlu 'nun Brokoli' nin prostat ve üriner sistem hastalýklarýnýn tedavisinde kullanýlmasý hakkýnda Ýngilizce ve Almanca olarak yayýnlanan makalesinden Türkçe' ye uyarlanarak ve sadeleþtirilerek tercüme edilmistir.



    Brokoli Gerçeði

    Yaklaþýk 30 yýldan beri yurt dýþýndaki ve yurt içindeki araþtýrmacý çalýþmalarým; 11 yýldýr üzerinde çalýþtýðým Brokoli gerçeðine beni bitkilerin þifalý gücüne inanmam ve Avrupada bu tür çalýþmalara daha önem verilmesiyle baþlamýþtýr. Týpbýn gücüne inanan ve bu gücün yeni buluþlarla güçlenip, insanlýga yeni hizmetlerle gelineceðini bilen bir düþünceyle Brokoli araþtýrmalarýma baþladým. Ýyi huylu prostat büyümesi (BPH), prostatitis (prostat) ve kronik idrar yollarý enfeksiyonu, bugün dünya insanlarýnýn (1.350.000.000) büyük bir problemidir. Böylesine bir problemin kimyasal (ilaç) yöntemleriyle veya ameliyat yaklaþýmýyla çözülemeyeceði inancýnda deðilim.Bu yöntemlerin yetersiz veye etkisiz kaldýðý durumlarda Brokoliyi mutfaðýmýzdan saðlýðýmýza taþýmayý amaçladým. Brokoli üzerine araþtýrmalarýmý bazý televizyon kanallarýnda ve yazýlý basýnda açýkladým. Ýnsanlarýn bu konuya sahip çýkacaðýný ve pek çoðunun þifa bulacaðýný bilmekteyim. Görsel ve yazýlý medya insanlarýn hayatýnýn bir parçasý olmuþtur. Ben 11 yýllýk çalýþmamý açýklarken bunun laboratuarlardan ve üniversitelerden insanlara ne kadar ulaþacaðýndan endiþeliyim. Bu düþüncelerime ve bilimsel görüþlerime sahip çýkan Almanya ve Amerika, Medikal Forumlarýnda Brokoli tedavisi üzerine Web sayfasý açarak kendilerine yardýmcý olmamý talep etmiþlerdir. Bu taleplerini gerek bilim adýna gerekse de insanlýða hizmet adýna kabul ettim. Almanya Medikal Forumda ve Amerikada Prostatitis Foundation Forumda adýma WebSayfasý açýldý. Dünyada, brokoliyi prostat tedavisinde ilk uygulayan bir bilim adamý olarak ülkem adýna gurur duymaktayým.

    Brokoli memleketimize son bir kaç yýldan beri girmiþ bir sebzedir. Roma imparatorluðu döneminde esas yetiþtirildiði bölgelerden bir tanesi de Akdeniz sahilleri idi. Özellikle Amerika ve Avrupada ençok tüketilen sebzeler arasýndadýr. Amerikada brokoli tabletleri satýlmaktadýr. Ancak, bu tabletler Prostat þikayetlerine karþý etkin deðildir. Bu tabletler, 3-4 günlük brokoli tohumlarýnýn filizlerinden elde edilmektedir. Brokoli sebzesinden elde edilmemektedir.

    Brokoli her insanýn mutfaðýndan saðlýðýna taþýyabilecegi ve hazýrlanmasý en kolay bir sebzedir.

    Brokoli içerdiði maddeler açýsýndan insan saðlýðý üzerinde çok faydalýdýr. Vitamin deðerleri açýsýndan; A, E ve C vitaminlerini içermektedir. Ýçerdiði flavonoidler bakýmýndan baðýþýklýk sistemimizi güçlendiren bir özelliðe sahiptir. Antibiyotik özelliðe sahip olan brokoli, bu yönüyle prostatitis'e (prostat enfeksiyonu) karþý çok etkindir. Hiç bir antibiyotik yoktur ki baðýþýklýk sistemimizi zayýflatmasýn. Ýþte brokolinin önemi bu noktada ortaya çýkmaktadýr; ayný zamanda hem baðýþýklýk sistemimizi güçlendirmekte hemde antibiyotik vazifesi görmektedir. Bir noktayý hemen belirtmekte büyük fayda görüyorum. Genel olarak antibiyotikler, insan hayatý için hayati önem taþýyan, vazgeçilmez ilaçlardýr. Brokoli, meme, prostat, baðýrsak ve idrar kesesi kanserlerine karþý güçlü bir koruyucudur. Amerikada özellikle bu kanser türlerine karþý brokolinin içerdiði bazý maddeler (sulforafen vs) zenginleþtirilerek kanser tedavisindede baþarý ile kullanýlmaktadýr. Brokoli içerdiði bazý indol ve indol türevleri (bitkisel hormonlar) açýsýndan ayrý bir önem taþýmaktadýr. Bu sayede vücudumuzdaki hormon dengesini ayarlayýcý özelliðe sahiptir. Yine Amerikada bazý klinikler menopoz dönemindeki bayanlar için östrogen hormonunun düzenli çalýþmasý için brokolideki bitkisel hormonlardan yararlanmaktadýrlar. Brokolinin kendine özgü olan selülozik yapýsý (lifli yapý) baðýrsaklarda oluþan toksinlerin uzaklaþtýrýlmasýnda (toksin atýcý) ve alýnmýþ olan aðýr metallerin emilmesinde büyük rol oynamaktadýr. Brokolinin bu lifli yapýsý dýþkýnýn düzenli bir þekilde dýþarý atýlmasýný saðlar. Kabýzlýðý önleyicidir. ugün dünyada üzerinde en çok araþtýrma yapýlan sebzelerde; beyaz lahana, turp, domates, brokoli ve havuç en ön sýrayý almaktadýr.

    Brokolinin Gücü

    Brokoli, prostatitis, iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ve idrar yollarý enfeksiyonuna karþý önleyici ve tedavi edici güce sahiptir. Brokolinin þifalý gücünden istifade edebilmek için mutlaka kullanma þekline uymak zorundayýz. Kullanma þekli bir KÜR olarak yapýlmalýdýr. Aksi taktirde haftada bir kaç defa tüketmenin sadece besin deðerleri açýsýndan faydasý vardýr.

    Sebze olarak Brokoli; A, C, E ve Karotin vitaminleri bakýmýndan oldukça zengindir. Brokoli, klinik deneylerle (Almanca, Ýngilizce ) kanýtlanmýþ özellikle prostat ve meme kanserine karþý etkin 5 farklý koruyucu madde içermektedir. Bunlardan en güçlü olaný sulforafen dir. Prostat rahatsýzlýklarýnýn kansere dönüþmesinde brokoli güçlü bir önleyicidir. Bu görevini içerdiði myrosinaz enzimi yardýmýyla saðlamaktadýr. Brokoli indol bakýmýndan oldukça zengindir. Ýndoller bitkisel hormonlardýr. Brokolide bulunan bazý indollerin özelliði, hormon dengesini saðlamaktýr. Meme kanserinin oluþumunda hormon dengesizliðinin rol oynadýðý gerçeði klinik deneylerle kanýtlanmýþtýr. Brokoli baðýþýklýk sistemimizi güçlendiren 5 tane etkin madde içermektedir. Brokoli bununla da kalmayýp ayný zamanda antioksidan dýr. Yani hücre zarlarýna (membran) ve hücre DNA sýna zarar veren serbest radikalleri nötralize (zararsýz hale getirmek) etmektedir. Hücre DNA sýný bozabilen serbest radikaller bu özelliklerinden dolayý kanserojendirler. Brokoliye antioksidan olma özelliðini kazandýran quercetin ve kaempherol maddelerini içermesidir. Quercetin, Prostatitis tedavisinde kullanýlan ve bitkilerden elde edilen bir maddedir. Brokoli lifli bir yapýya sahip olduðundan, baðýrsaklardaki aðýr metalleri, safra asidi fazlasýný sünger gibi emerek oldukça hýzlý bir biçimde dýþarýya atýlmasýný saðlar. Brokoli, bu özelliðinden dolayý hem toksin atýcý hemde baðýrsak sistemini düzenleyicidir.

    Çimlenmiþ Brokoli Tohumlarý: Çimlendirilmiþ Brokoli tohumlarý sebze olarak kullanýlan Brokoliye göre ; ortalama 50 kat daha fazla sulforafen içerirler ve Sulforafen Phase II enzimlerini aktive ederek kansere, mutasyona ve serbest radikallere karþý harekete geçirirler. Amerikada, çimlendirilmiþ Brokoli filizlerinden (broccoli sprouts) tabletler yapýlmakta ve satýlmaktadýr.

    Prostatitis (Prostat Enfeksiyonu)

    Prostat enfeksiyonunun iki þekli olduðu týp otoriteleri tarafýndan savunulmaktadýr. Bunlardan birincisi bakteriyel Prostatitis (bakteriyel prostat enfeksiyonu), ikincisi ise non-bakteriyel prostatitis (bakteriyel olmayan prostat enfeksiyonu) dur. 1998 yýlýnda bir grup Amerikalý ve Kanadalý bilim adamý, 1 Aralýk 1998 tarihinde Journal of infectious Urology dergisinde yayýnladýklarý makale de bakteriyel olmayan prostat enfeksiyonunun gerçekte bakteriyel prostat enfeksiyonu olduðunu kanýtlamýþlardýr. Bakteriyel-Biyofilm teorisi ile açýkladýklarý bu prostat enfeksiyonunu tedavi etmek daha da zor görünmektedir. Genel olarak prostat enfeksiyonunu Antibiyotiklerle tedavi etmek çoðu zaman mümkün olamamaktadýr. Bunun nedeni de antibiyotiklerin, prostatýn içine kadar girememesidir. Genel olarak bir enfeksiyonun baþarý ile tedavi edilebilmesi için baðýþýklýk sistemininin de güçlü olmasý veya güçlendirilmesi gerekmektedir.

    Prostatis de Brokolinin Fonksiyonu

    Brokoli ayný anda iki özellik birden göstermektedir. Birincisi baðýþýklýk sistemini güçlendirmesi, ikincisi ise antibiyotik (anti-inflammatory effects of antibiotics) özelliðe sahip olmasýdýr. Güçlü bir baðýþýklýk sistemi enfeksiyonlara karþý daha güçlü demektir. Halbuki antibiyotikler baðýþýklýk sistemimizi zayýflatýrlar. Bu nedenle antibiyotik kullananlar beraberinde çoðu kez vitamin alarak veya saðlýklý ve dengeli beslenerek baðýþýklýk sistemilerini güçlendirmeye çalýþýrlar. Ancak, alýnan antibiyotiklerin çoðu baðýrsak florasýný etkilediklerinden, vitaminlerin, kofaktörlerin, minerallerin ve besinlerden gelen bazý etkin maddelerin emilmesine engel olabilmektedirler. Brokoli giriþ kýsmýnda bahsedildiði gibi baðýþýklýk sistemini güçlendirmekte ve içerdiði pseudoantibiyotik özellikli etkin maddelerle prostatitis' e karþý etkin rol oynamaktadýr.

    Ýyi huylu Prostat büyümesi (Benigne ProstateHyperPlasie) = BPH

    Genel olarak prostat, 40-50 yaþlarý arasýndaki erkeklerin % 43 'ünde görülmekte, 50 yaþ ve yukarýsýnda %60 lara kadar çýkmaktadýr. Dünya saðlýk teþkilatýnýn verilerine göre 185.000.000 erkek bu rahatsýzlýktan þikayet etmektedir. Prostat büyümesin sebebi olarak bir çok teori öne sürülmektedir. Bunlardan en önemli iki tanesi beslenme ve hormonal düzenle ilgilidir. Beslenme her ne kadar önemli bir sav ise de, Testosteron hormonunun bu rahatsýzlýða neden olduðu teorisi aðýrlýk kazanmaktadýr. Erkeklerin testislerinde (haya) oluþan Testosteron hormonu (TH), belirli yaþlardan sonra prostat bezine (kestanecik) ulaþamamaktadýr. Prostatý bezinin salgýlama görevini yapabilmesi için TH 'na ihtiyacý vardýr. TH 'nun prostat bezine ulaþamamasý sonucunda prostat bezi büyümeye baþlamaktadýr. Bu büyüme sonucunda prostat bezi idrar kanallarýna baský oluþturarak belirli þikayetlerin ortaya çýkmasýna neden olmaktadýr. Bunlar

    sýk sýk idrara çýkma (geceleri dahil)

    idrarýný tutamama, idrar yaparken zorlanma

    idrar yaparken çatallanma

    idrar yaparken yanma

    idrar torbasýný tamamen boþaltamama (miksiyon)

    idrar yaptýktan sonra damlama

    gibi þikayetlerdir. Bu þikayetler doðrultusunda idrar kesesi her defasýnda tam boþalamadýðýndan bakteriyel enfeksiyonlara da neden olabilmektedir. Bunun sonucunda da idrar yollarý enfeksiyonunlarý bu rahatsýzlýða paralel olarak geliþmektedir. Prostat büyümesinin neden olduðu olumsuz etkilerden bir tanesi de erkekte cinsel isteksizliðe ve iktidarsýzlýða neden olmasýdýr. Cinsel isteksizlik, Prostatitis hastalarýnda da ortak bir olgudur.

    BPH de Brokolinin Fonksiyonu

    Brokoli, içerdiði bazý indol derivatlarý ve mediyatörler vasýtasýyla biyosentez mekanizmasýný harekete geçirerek Testosteron Hormonunun Prostata ulaþmasýný saðlamaktadýr. Böylece Prostat normal salgýlama fonksiyonlarýný yavaþ yavaþ yerine getirmeye baþlamaktadýr. 21 günlük Brokoli Kürü neticesinde BPH (Ýyi huylu prostat) hastalarý daha 2-3 gün içerisinde idrara baðlý þikayetlerinin nasýl azaldýðýný görebilmektedirler. Brokoli Kürünü yapan erkeklerin hemen hemen hepsi cinsel isteksizliklerinin önemli ölçüde ortadan kalktýðýný söylemektedirler. Tabiki hastalýðýn seyrine göre 21 günlük baþlangýç kürü yeterli olmayabilir. Uzun yýllardýr iyi huylu prostat büyümesi rahatsýzlýðý olanlar ( 6-7 yýl) bir kaç ay sonra þikayetlerinin tekrar baþladýðýný göreceklerdir. Bu durumda sadece bir haftalýk Brokoli Kürü nün uygulanmasý yeterli olabilmektedir. Kýsaca her BPH hastasý kendisini bilir. Ýyi huylu Prostat büyümesine yeni yakalanmýþ olanlar 21 günlük Brokoli Kürü ile enaz 10 - 11 ay rahat edebilmektedirler. Daha sonra bir haftalýk kür ile tekrar uzun zaman rahat edebilmektedirler.

    Prostatitis ve BPH hastalarýnýn, kür boyunca kesinlikle acý biber, alkol ve kahve tüketmemeye (nescafe ve türk kahvesi) ve de hayvansal yaðlardan uzak durmaya özen göstermeleri gerekmektedir. Beslenmede BPH ya neden olan etkenlerin baþýnda hayvansal yaðlar gelmektedir. BPH hastalarýnýn genelde gün boyu bol su tüketmeleri hekimlerin önerileri arasýndadýr.

    Brokolinin Kullanýlýþ Þekli

    Bu yardýmcý tedavi þekline baþlamadan önce mutlaka bir hekime gittiðinizi kabul ediyoruz. Kesinlikle bir hekime gitmeden prostat þikayetlerine iyi geliyormuþ düþüncesiyle hareket ederek, brokoli kür tedavisini uygulamayýnýz. Mutlaka hekime gidiniz ve teþhisinizi koydurunuz. Eðer konulan teþhis; Prostatitis veya BPH ( iyi huylu Prostat büyümesi) veya idrar yollarý enfeksiyonu ise bu taktirde brokoli kür tedavisini çekinmeden bir yardýmcý tedavi olarak uygulayabilirsiniz. Brokoli'nin yan tesiri yoktur ve ilaçlarlada etkileþmesi söz konusu deðildir. Ancak brokoliye karþý alerjisi olanlarýn bu tedaviyi uygulamamalarý gerekir. Genel bir kural olmamakla beraber, süte karþý alerjisi olanlarýn % 25 oranýndada brokoliye karþýda alerjileri olduðu gözlenmiþtir. Hekiminizin size verdiði ilaçlarý alarak, Brokoli tedavisini de bir yardýmcý ve önleyici tedavi olarak uygulayabilirsiniz.

    En az 250 gram Brokoliyi 1 litre suda su kaynadýktan sonra aðzý kapalý olarak hafif ateþte 5-6 dakika piþiriniz. Suyunu ýlttýktan veya soðuttuktan sonra, yarýsýný sabah diðer yarýsýný da akþam yemeðinden 20 dakika önce aç karýna içiniz. Brokoli suyunu çtikten sonra 20 dakika su hariç hiç bir þey yemeyiniz ve içmeyiniz. Piþirdiðiniz brokoliyi de öðleyin yemeðinizin yanýnda salata olarak yeyiniz. Bu iþlem 21 defa uygulanacak ve Brokoli suyu hergün taze olarak hazýrlanacaktýr. Yani bu küre 21 gün devam edilecektir.

    Brokoliyi pazarlarda, manavlarda ve bazý süpermarketlerde taze veya dondurulmuþ olarak bulabilirsiniz. Brokoliyi alýrken taze ve sararmamýþ olduðuna dikkat ediniz. Eðer Brokoloyi fazla miktarda aldýysanýz, 250 gramlýk porsiyonlar halinde yýkamadan mutlaka buzdolabýnýzýn buzluk kýsmýnda saklayýnýz. Günlük ihtiyacýnýzý hergün buzluktan alýp, yýkayýp hazýrlayýnýz.



    Hazýrlanmasý ve Kullanýlmasý :

    Bitkinin hem odunsu saplarýný hem de çiçekli bölümlerini kullanabilirsiniz. En az 250 gr, en fazla 500 gr brokoli 1 litre suyla agzý kapalý bir kapta 5 dakika kaynatýlýr. Süzülüp bir baþka kaba alýnan brokoli suyunun yarýsý sabahlarý aç karnýna diger yarýsý da aksamlarý yine aç karnýna içilmelidir (ýlýk veya soguk). Hazýrlanan 1 lt su ayný gün tüketlimeli ve ertesi gün için yenisi hazýrlanmalýdýr.Brokoli suyu içildikten sonraki 20 dakika boyunca su hariç hiç bir sey yenilip içilmemelidir. Ayný zamanda ögle yemeklerinde de haþlanmýþ brokoli yenmesinin bir çok avantajlarý vardýr. Bu uygulama 1 hafta boyunca her gün yapýlmýs olacaktýr. Her 7 günden (1 Hafta) sonra 3 günlük bir ara verilmelidir. Bu iþleme 21 gün (3 hafta) devam edilmelidir (3 'er günlük aralar hariç)

    NOT: 1 lt su için 250 gr'dan fazla kullanýlan brokolinin etkisi artar fakat 500 gr'dan fazlasý da gerekmez.

    1-2 yýllýk prostat hastalarý için 21 günlük brokoli kürü yeterlidir. 21 günlük brokoli kürünü tamamlayan hastalar belki 5-6 ay sonra tekrar bir rahatsýzlýk hissedebilirler. Böyle bir durumda sadece 10 günlük bir brokoli kürü yeterli olacaktýr.

    Uzun bir süreden beri prostat rahatsýzlýgý olan hastalar (4 yýldan fazla) için 21 günlük brokoli kürü rahatsýzlýklarýný geçici bir süre gidermek için yardýmcý olacaktýr. Bu durumdaki hastalar 45 gün brokoli kürü uygulamalýdýrlar.(Yine ayný þekilde her 7 günden sonra 3 gün ara vererek)

    Brokoli Kürü Esnasýnda Dikkat Edilmesi Gerken Hususlar:

    Brokoli kürü (tedavisi) boyunca, baharat ve baharatlý yiyecekler kesinlikle yasaktýr ve her çesit kahve ile hayvansal yaglardan da kaçýnýlmasý gerekir.

    Brokoli Tedavisi Esnasýnda ve Sonrasýnda Beklenen Sonuçlar:

    Sertleþme problemlerinin düzelmesi (Erectile dysfunctions)

    Ýdrar yapma zorluklarýnda düzelme

    Meni miktarýnýn artmasý

    Kýsýrlýðýn giderilmesi

    Yaþam kalitesinin normallestirilmesi

    Urogenital sistemden (Böbrek, prostat, mesane vs.) patojen mikroplarýn temizlenmesi

    PSA 'nýn düþürülmesine katký (Prostate Specific Antigen)

    Genito-Urinary sistemdeki spazm ve kramplar için fayda



    Brokoli, kür esnasýnda eþ zamanlý olarak aþaðýdaki faydalarý da saðlar:

    Kolesterol seviyesinin düþürülmesi

    Baðýrsak hareketlerinin düzenlenmesi

    Kan basýncýnýn ayarlanmasý

    Baðýþýklýk sisteminin güçlendirilmesi

    Kaynatýlmýþ Brokoli Kullanmamýzýn Sebebi Nedir?

    Taze veya kaynatýlmamýþ brokoli,harekete geçirilmemesi gereken (aktif hale gelmemesi gereken) bazý enzimler içerir. Bu enzimleri etkisiz hale getirmenin en basit yolu, brokoliyi 5 dakika su içinde kaynatmaktýr. 5 dakikalýk bir kaynatma sonucunda bu enzimler etkisiz hale geleceklerdir. Eðer bu enzimler etkisiz hale getirilmezlerse brokoli, BPH (Iyi huylu prostat büyümesi), prostat ve genel olarak idrar yollarý enfeksiyonlarýndan müzdarip olanlara baþarýlý bir sekilde tedavi yapmayacaktýr. Brokoli çok önemli bilesikler içerir. Bu bilesikler sadece sözkonusu enzimler etkisiz hale getirildikleri zaman, prostat, BPH ve idrar yollarý enfeksiyonu hastalarýný tedavi edebilirler. Eger bu yapýlmazsa brokolinin içerdigi enzimler, brokolinin bu hastalar üzerindeki etkisini azaltýcý farklý reaksiyonlara baþlarlar.

    Sýk Sorulan Sorular:

    Soru 1: 21 günlük kür süresine 3 günlük dinlenme süresi dahil mi? Hayvansal yaglardan kaçýnýlmasýný öneriyorsunuz, bu hiç balýk, tavuk, et ve hatta peynir yenmemesi anlamýna mý geliyor? Neler yiyebilecegimize örnekler verir misiniz?

    Cevap 1: 21 günlük tedavi süresi 3 günlük dinlenme süresini kapsamamaktadýr. Izgara ile pisirilmis tavuk ve balýk yiyebilirsiniz fakat tereyagý, iç yagý ve bunlarla pisirilmis yiyecekleri yememelisiniz. Düsük yaglý diyet peynirleri de yiyebilirsiniz. Baharat ve baharatlý yemeklerden ve her ne çesit olursa olsun kahveden (kafeinsiz olsa bile) uzak durmalýsýnýz. Bitkisel sývý yaglarý tercih etmeli ve margarin kullanmamalýsýnýz.

    Soru 2: Brokoliyi günde 1 kez mi yoksa 2 kez mi kaynatýyoruz? 1 lt için günlük brokoli miktarý ne kadardýr ?

    Cevap2: Sadece 1 kez kaynatýyorsunuz. Sabahleyin 250 gr la 500 gr arasý brokoliyi 1 lt suyla agzý kapalý bir tencerede kaynatýyorsunuz. Yarýsýný sabahleyin aç karnýna diger yarýsýný da aksam yemeginden önce içiyorsunuz. Brokoli suyunu içtikten sonra 20 dakika boyunca su hariç hiç bir sey yemiyor ve içmiyorsunuz. 20 dakika sonra kahvaltýnýzý veya aksam yemeginizi yiyebilirsiniz. Brokoliyi 5 dakikadan fazla kaynatmamalýsýnýz.

    Soru 3: Kaynatacagýmýz brokoli odunsu saplardan mý yoksa bitkinin çiçekli bölümlerinden mi olusuyor ?

    Cevap 4: 250-500 gr 'lýk günlük kür için bitkinin her iki bölümünü de kullanabilirsiniz :

    Soru 4: Brokoliden kaçýnýyorum, çünkü doktorum onun prostatýmý azdýracak bazý kristalizasyonlara sebep olabildigini söyledi. Doðru mu ?

    Cevap 4: Tam tersine, brokoli tedavisi kristalizasyonu önlüyor. Brokoli tedavisi (kürü) kristalizasyona sebep olamaz. Brokoli kürünü binlerce hasta üzerinde test ettik. Bu kürü uygulayan hastalardan bazýlarý da özellikle prostat taþlarýný yok etmek ve mesanedeki kristalleþmeyi gidermek amacýyla kullananlardý.

    Soru 5: Diger seyleri de yememize izin veriliyor mu ? Yoksa 7 gün boyunca sadece brokoli yiyip brokoli suyu mu içecegiz ?

    Cevap 6: Elbette normal olarak diger seyleri de yemenize izin veriliyor. Fakat kahve vs. gibi kýsýtlamalar var.

    Basýnda Brokoli

  7. #7

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Sarýmsak

    Sarýmsak veya sarmýsak (Allium sativum L.), 25-30 cm yükseklikte, yeþilimsi beyaz veya pembe çiçekli, otsu bir kültür bitkisidir. Nadir olarak tohum baðlar. Bu nedenle soðancýklarý (diþ) ile üretilir. Ülkemizde “Beyaz sarýmsak” ve “Siyah sarýmsak” olmak üzere 2 çeþit yetiþtirilmektedir. Vatanýnýn orta Asya stepleri olduðu sanýlmaktadýr. Beyaz veya pembemsi renkli, az adette soðancýkdan (diþ) meydana gelir. Diþlerin hepsi bir arada bir kabuk tarafýndan sarýlmýþlardýr. Çok kuvvetli ve keskin bir kokusu ve yakýcý bir lezzeti vardýr.

    Bileþim: Karbonhidratlar (sakkaroz, glikoz), vitaminler (A, B, C ve E) ve eterli uçucu yað (alliin, allicin, ajoen) , scordein, selen ile diþilik ve erkeklik hormonlarýna benzer maddeler taþýmaktadýr. Bu uçucu yaðda özellikle allil disülfür bulunmaktadýr. Bu bileþik kükürtlü bir amino asit olan alliin’in alliinaz isimli ferment etkisi ile parçalanarak allicin’i vermesi, allicin’in de, su buharý veya su karþýsýnda, allil disülfür’e dönüþmesi sonucu meydana gelir. Sarýmsaða özel koku ve lezzeti veren taþýdýðý kükürtlü uçucu yaðdýr.

    Etki ve Kullanýlýþ: Eski çaðlardan beri bilinen ve kullanýlan bir drog’dur. Orta çaðda özellikle salgýn hastalýklar (kolera, veba gibi) ile mücadelede kullanýlmýþtýr. Antiseptik, idrar artýrýcý, safra salgýlarýný artýrýcý, solucan düþürücü (özellikle askarit ve oksiyürlere karþý), iþtah açýcý, tansiyon (kan basýncý) ve kolesterol düþürücü, kaný sulandýrýcý ve baðýþýklýk sistemini güçlendirici etkilere sahiptir. Antiseptik (mikrop öldürücü) etki taþýdýðý allicin’den ileri gelmektedir. Antiseptik ve baðýþýklýk sistemini güçlendirici etkisi; tarihçi Herodot’a göre eski Mýsýrlýlar tarafýndan da bilinmekteydi. Çünkü Mýsýrlýlar piramitlerin yapýmýnda çalýþtýrdýklarý iþçilere her öðün sarýmsak, soðan ve turp yediriyorlardý. II. Dünya savaþý sýrasýnda, yaralandýklarý zaman yaralarýnýn mikrop kapmasýný önlemek için, ezerek yaranýn üzerine konmak üzere Rus askerlerine sarýmsak verilmiþtir.

    Eðer yendikten sonra rahatsýz edici bir koku oluþturmasaydý, kuþkusuz çok daha yaygýn biçimde tüketilirdi. Ama onun deðerli gücünden yararlanabilmek için büyük miktarlarda tüketmek gerekmez . Beklenen etki, gün boyunca 3-4 diþ sarýmsak yenerek saðlanabilir. Ayrýca koku problemi olmayan sarýmsak tabletleri ve tentürü de ayný iþi rahatlýkla görebilir. Önemli olan, aþýrýya kaçmamak þartýyla kullanýmdaki sürekliliktir. Kronik bronþit, sindirim problemleri, romatizma, kas ve organ aðrýlarý ve yüksek kan basýncý (yüksek tansiyon) öncelikli kullaným alanlarýdýr. Ama erken yaþlanmaya karþý uygulanan bir tentür kürü de çok olumlu sonuçlar verir. En azýndan 5-6 ay sürecek olan bu kür sýrasýnda, sabah ve öðlen saatlerinde 10-15 damla D6 inceltisi, yarým yemek kaþýðý ýlýk suya eklenerek alýnýr. Böylece kiþi ileri yaþlara kadar saðlýklý ve hareketli kalabilir. Et yemeyi seven, fazla kilolu, gaz þiþkinliði çeken yaþlý kiþileri hýzlý çöküntülerden korumak için de, uzunca bir süre, sabah ve öðlen saatlerinde 10-15 damla D3 inceltisini yarým yemek kaþýðý ýlýk suya ekleyerek kullanmalarý önerilir. Sarýmsaðýn, mide ve baðýrsaklarý güçlendirici, mikroplarý ve virüsleri yok edici etkisi oldukça önemlidir. Öncelikle bacak, göz arkasý ve beyin damarlarý olmak üzere, tüm damarlarý geniþleterek, daha iyi beslenmelerini ve böylece, hýzlý yaþlanmamalarýný saðlar. Ayný zamanda tüksek kan basýncýný (hiper tansiyon) baþarýyla düþürebilir, kolesterol düzeyini normalleþtirir ve damar iltihabý (tromboz-tromboflebit ) oluþumunu önler. Sarýmsak, organizmayý ve baðýþýklýk sistemini güçlendirir ve hastalýklara karþý korur.

    Kullaným Biçimleri:

    Kurt veya solucan düþürücü olarak, kabuðu soyulmuþ olan bir sarýmsak diþi bir ekmek kabuðu parçasýna kuvvetle sürülür ve çýkan esansý emmiþ olan ekmek parçasý yenilir. Ayný amaç için sarýmsak þurubu da kullanýlmaktadýr. 100 gr parçalanmýþ sarýmsak, 200 gr su ve 200 gr þeker ile 1 gün bekletildikten sonra iyice karýþtýrýlýp süzülür. Elde edilen þuruptan günde 2-3 yemek kaþýðý içilir. Haricen yara iyi edici olarak, taze sarýmsak lapa halinde yara üzerine konur. Ayný amaç için sarýmsak usaresi de kullanýlabilir. Usare hazýrlamak için bir miktar sarýmsak havanda ezilir, sýkýlarak alýnan usarenin 1 gr miktarý 10 gr su ile sulandýrýlýr ve bu karýþýmýn içine, usarenin bozulmasýný önlemek için, 10 damla kadar etil alkol konur. Bu usare haricen bilhassa saç hastalýklarýnýn (saçkýran vs.) tedavisinde saçlý deri kýsmýna sürülür. Tansiyon düþürücü olarak 10 gr sarýmsak baþý ezilir, üzerine 10 gr etil alkol konur, karýþým 1 gün bekletildikten sonra ince bir bez veya süzgeçle süzülür. Elde edilen özsudan günde 3 defa 15-30 damla alýnýr.

    Sarýmsak Sütü: 2-3 diþ sarýmsak ezilir veya ince kýyýlýr, 1 su bardaðý soðuk süte eklenir ve hafif ýsýda kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr, üstü kapalý olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Ýhtiyaç duyulduðunda 1 bardak taze demlenmiþ sarýmsak sütü soðutulmadan içilir.

  8. #8

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Mýsýr

    Mýsýr (Zea mays L.) bir kültür bitkisidir.Bütün dünyada yetiþtirilir. Diþi çiçeklerden alýnan püsküller, ince bir tabaka halinde, gölgelik bir yerde kurutulur.

    Dýþ Görünüþ: Açýk esmer veya kýrmýzý esmerimsi renkli, hafif ve özel kokulu, tadsýz, 1 mm kadar geniþlikte, uzun liflerden ibarettir.

    Bileþim: Karbonhidratlar, potasyum, sodyum ve kalsiyum tuzlarý taþýr.

    Etki ve Kullanýlýþ: Ýdrar söktürücü ve taþ düþürücü olarak kullnýlýr.

    MISIR YAÐI: (Oleum Maydis)

    Mýsýr niþastasý elde edilmesi esnasýnda ayrýlan mýsýr embriyonunun sýkýlmasý ile elde edilen bir sývý yaðdýr. Doymuþ yað asidi oranýnýn düþük olmasý nedeniyle, damar sertleþmesi olan hastalara, yemek yaðý olarak tavsiye edilmiþtir.

    MISIR KARASI:

    Mýsýr koçanýnda urlar meydana getiren Ustilago maydis (DC.) Corda (Ustilaginaceae) isimli mantarýn sporlarýdýr. Sporlar siyah renkli ve kömür tozu görünüþünde olup mýsýr taneleri yerinde oluþan urlarýn içinde bulunur. Halk arasýnda haricen kan kesici olarak kullanýlmaktadýr. Çavdar mahmuzu (Secale Cortunum) 'na benzer bir etkisi olduðu bilinmektedir. Mýsýrkömürü ve mýsýryanýðý gibi isimlerle de bilinir.

    MISIR PÜSKÜLÜ:

    Son zamanlarda mýsýr ekimi yaygýnlaþtý. Çiçeklenme zamanýnda mýsýr püskülleri görülmeye baþlar. Bitkinin þifalý bölümü iþte bu püsküllerdir. Çiçeklenme zamaný temmuzdan aðustosa kadar sürer. Mýsýr püskülleri, döllenme baþlamadan önce kesilir ve gölgede kurutulur. Güvenilir bir idrar sökücü gerektiðinde, ayný zamanda etkili ve baþka hiçbir zararý olmayan zayýflatma ve bedendeki yaðý azaltma ilacý olarak kullanýlan mýsýr püskülü çayý içebilirsiniz. Mýsýr püskülü tam olarak kurutulmadan uzun süre saklandýðýnda, idrar söktürücü özelliðini yitirir ve dýþkýlamayý kolaylaþtýrýr. Mýsýr püskülü çayý, taþ yapýcý idrar yollarý hastalýklarýnda, kalp ödeminde ve baþka ödemlerde olduðu kadar, böbrek iltihabý, mesane nezlesi, romatizma ve gut hastalýðýnda da baþarýyla kullanýlabilir. Ayrýca, çocuklarýn ve yaþlýlarýn yataða iþeme hallerinde ve böbrek sancýlarýnda da yardýmcý olur. Tüm bu rahatsýzlýklarda, her 2-3 saatte bir yemek kaþýðý dolusu çay alýnmalýdýr.



    Kullaným Biçimleri:

    Çay hazýrlamak: Bir tatlý kaþýðý dolusu ince kýyýlmýþ mýsýr püskülü, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr, 3-5 dakika demlendikten sonra süzülür. Tatlandýrýlmadan günde 3 bardak içilir.

  9. #9

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    bilgi için teþekkürler

Sayfa 3/3 ÝlkÝlk 123

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
  •