Ýstanbul -(AA) Ýstanbul'da yapýlan bir araþtýrmada "kadýnlarýn bir bölümünün þiddete maruz kalmayý onayladýklarýný" ortaya koydu. Araþtýrmada, þiddeti haklý görmeyi gerektirebilecek herhangi bir nedene "evet" diyenlerin oraný yüzde 78,1 olarak tespit edildi.

Marmara Üniversitesi (MÜ) Týp Fakültesi Halk Saðlýðý Anabilim Dalý Öðretim Görevlisi Seyhan Hýdýroðlu, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Topuzoðlu, Öðretim Görevlisi Dr. Pýnar Ay ve Prof. Dr. Melda Karavuþ, Ýstanbul'da bir saðlýk ocaðý bölgesinde, kadýn ve çocuklara karþý fiziksel þiddeti etkileyen faktörlerin deðerlendirilmesi amacýyla bir çalýþma gerçekleþtirdi.

Yeni Symposium Dergisi'nde yer alan araþtýrma, saðlýk ocaðýna baþvuran ve yüzde 82,9'u hiç eðitim almamýþ veya ilkokul mezunu 146 kadýnla yüz yüze görüþme yoluyla yapýldý.

Çalýþma, katýlýmcýlarýn yüzde 63,7'isinin ''çocuklukta anne-babasý'', yüzde 40,4'ünün de ''kocasý tarafýndan uygulanan'' fiziksel þiddete maruz kaldýðýný ortaya koydu. Bu duruma çocuklarýn yüzde 26'sýnýn ''tanýklýk ettiði'', ayrýca kadýnlarýn yüzde 76,7'sinin de ''çocuklarýna fiziksel þiddet uyguladýðý'' belirlendi.

Araþtýrma, kadýnlarýn fiziksel þiddeti bazý durumlarda haklý bulduðunu da ortaya koydu. Buna göre, katýlýmcýlarýn yüzde 42,5'i ''çocuklarýnýn bakýmlarýný ihmal etmeleri'',yüzde 41,8'i de ''kocalarýna karþýlýk vermeleri'' halinde, yüzde 37'si de ''kadýnýn parayý lüzumsuz yere harcamasý'' durumunda ''kocanýn þiddet uygulamakta haklý olduðu'' görüþünü savundu.

Araþtýrmada, kadýnlarýn þiddet davranýþýný onaylamasýnýn ''Kendilerinin þiddet içeren davranýþlarýn olduðu aile içinde büyümesinden'' kaynaklandýðý belirtildi.