Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
2 sonuçtan 1 ile 2 arasý

Konu: Sigarayý býrakmanýn ipuçlarý

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Sigarayý býrakmanýn ipuçlarý

Uzmanlar, insanýn kendi kendine sigarayý býrakabilmesi için kendine güvenmesi ve hayatýnda baþardýðý diðer zor iþleri düþünerek bu iþi de baþaracaðýna inanmasý gerektiðini belirtti.

Amasya Sabuncuoðlu Þerefeddin Devlet Hastanesi uzmanlarý, sigara içen ve býrakmayý düþünen bir insanýn ilk önce kendisine güvenerek sigarayý býrakacaðýna inanmasý gerektiðini belirtti. Sigarayý býrakmak için bir gün belirlenerek o günün yeni bir baþlangýç olarak düþünülmesi gerektiðini ifade eden uzmanlar, þu önerilerde bulundu:

"Sigarayý býrakma sebeplerinizi ve býrakmakla kazanacaklarýnýzý yazýn. Örneðin, daha uzun yaþamak, kendinizi daha iyi hissetmek, para biriktirmek, daha iyi kokmak gibi. Sigara içen herkes bunun zararlarýný bilir ve býrakmak ister. Siz bunu yazýlý hale getirin ve her gün okuyun. Sigarayý býrakmak için bir gün belirleyin, o günün yeni hayatýnýz için bir baþlangýç olduðunu düþünün. Sigarayý býrakmak için bir doktora danýþabilirsiniz ve onun yardým ve önerilerini alabilirsiniz. Kendinize bir egzersiz programý belirleyin. Spor yaparken sigara içmek aklýnýza gelmeyecektir, üstelik sigara verimli egzersiz yapmanýzý engelleyecektir. Spor yapmak stresinizi azaltacak ve sigaranýn vücudunuza yýllarca yaptýðý zararý tamir etmesine yardýmcý olacaktýr. Haftada 3-4 kere, 30-40 dakika arasý spor yapýn. Marul ve patlýcanda bol nikotin var, bolca yiyin. Sigara içme istekleriniz 2-3 dakika sürer, su için ve derin nefesler alýn. Çay, kahve, kola ve alkol içmeyin, bitki çayý veya meyve suyu için. Spor yapýn, hiç olmazsa her gün bir saat yürüyün. Her gün 3-5 dakika nefes egzersizi yapýn. Gözlerinizi kapatýn, burnunuzdan derin nefes alýn, nefesinizi birkaç saniye tutun ve çok yavaþ bir þekilde aðzýnýzdan verin. Nefes egzersizi yaparken her seferinde daha temiz ve daha rahat nefes aldýðýnýzý göreceksiniz. Birisi size sigara ikram ederse reddedin, 'Kullanmýyorum' deyin. Bu sizin kendinize olan güveninizi artýracaktýr. Sigarayý tamamen býrakacaðýnýz güne yaklaþtýkça sigara miktarýný azaltýn. Sigarayý bir anda býrakýn. Sigarayý býraktýktan sonra kendinize bir ödül verin. Çok fazla su için, su her anlamda vücudunuz için faydalýdýr, ne yazýk ki pek çok kiþi yeterince su içmez. Su, vücudunuzdan nikotinin ve diðer zararlý kimyasal maddelerin atýlmasýna yardýmcý olacaktýr, sigaranýn verdiði zararlarý düzeltecektir. Ayrýca, yemek yeme isteðinizi de azaltacaktýr. Sigarayý en çok ne zaman istediðinizi düþünün; canýnýz sýkkýn olduðunda, yemekten sonra, iþten eve gelince, içki içerken gibi. Sigara içmek yerine hoþunuza giden baþka bir þey yapýn. Elinizdeki ve aðzýnýzdaki boþluk hissini gidermek için bir þey bulun. Örneðin su için, sakýz çiðneyin, leblebi yeyin. Sigarayý býrakma konusunda düþüncelerinizi yazýn ve bunu her gün okuyun. Canýnýz sigara istediðinde, bir sigara yakmak yerine hislerinizi bir günlüðe yazýn. Bu günlüðü her zaman yanýnýzda taþýyýn."

KAYNAK:MYNET

Kullanýcý Bilgi Menüsü

arkadaşlar herşey beyinde bitiyor.ben tam 25 senedir düzenli olarak içiyordum ve tam 2 aydır 1 tane bile içmedim.açıkçası çok fazlada zorlanmadım.sakın sen tiryaki değilmişsin demeyin çünkü eskiden sigarasız bir hayat düşünemiyordum.yeterki isteyin sizde başarırsınız.sadece 1 kutu nikotin sakızı çiğnedim.darısı başınıza.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri