Saðlýk Bakaný Recep Akdað, kabinenin 'zor görev' üstlenen üyelerinden. Kolay deðil, 70 milyonun saðlýðýndan sorumlu.

En küçük bir aksaklýkta eleþtirileri göðüslemek zorunda kalýyor. Bu da geceli-gündüzlü çalýþmayý gerektiriyor.

Bakan Akdað, yolculuk sýrasýnda genelde kitap okuyor. Bu þekilde ayda iki kitap bitiriyor. Saðlýk sisteminin dönüþtürülmesi ile ilgili eserlerin yanýnda, roman ve hikâye tercih ediyor.
Bütün bakanlar, yoðun çalýþma temposu yüzünden ailelerini ihmal etmekten yakýnýr. Ancak 6 çocuðu olan Saðlýk Bakaný'nda durum tersine dönmüþ. O, üniversitede okuyan 3 çocuðunun kendisine zaman ayýrmamasýndan þikayetçi. Akdað, bu durumu þöyle anlatýyor: "Üç çocuðum üniversitede (Ramazan ve Muhammet Bilkent'te, Cemile ise ABD'de sosyoloji okuyor). Eskiden kendilerine zaman ayýramadýðýmdan yakýnýrlardý. Doðrusu þimdi, onlarýn bana az zaman ayýrmasýndan þikayetçiyim. Bir pazarý birlikte geçirmeyi planlýyoruz, üniversitede okuyanlar 'programýmýz var' diyor. Beraber olmamýz gerektiðini söylemekle yetinebiliyorum." Akdað, pazar günlerini ailenin diðer fertleriyle geçiriyor. Uzun süreli olmasa da onlarla evde film izliyor, sohbet ediyor, basit oyunlar oynuyor. Bazen dýþarý çýkýyorlar. Kucaðýnýn baþköþesini 16 aylýk kýzý Remziye iþgal ediyor. Onun yeni atmaya baþladýðý adýmlarýný izlemekten büyük keyif alýyor. Akdað, üniversitede okuyan çocuklarýnýn doktor olmak istemediði bilgisini de veriyor. Sebebini ise þöyle açýklýyor: "Üniversitede iken mesaim çok yoðundu. Bu yüzden çocuklar hekimliði 'çok zor bir iþ' olarak gördü."

Tek problemi fazla kilosu

Peki, 'hastanelerin patronu' saðlýðýna ne kadar özen gösterebiliyor? Korkulacak problemi yok Akdað'ýn. Sadece fazla kilolarýndan kurtulmasýný saðlayacak reçeteleri uygulamaya vakit ayýramýyor. Kilosu ise 77 ile 80 arasýnda gidip geliyor. Akdað, vücut ölçülerinin gerektirdiði ideali yakalamak için evine yürüme bandý bile almýþ. Ancak bandý þimdiye kadar düzenli kullanamamýþ: "Günde ortalama 14 saat çalýþýyorum. Sabah saat 9, gece 24'e kadar. Hiç olmazsa yarým saat evde fizik aktivite yapmam lazým. Hep kendime söz veriyorum. Ama eve yorgun gidince olmuyor." Bakan Akdað, gençliðinde sporla uðraþmýþ, futbol-basketbol oynamýþ ve lisenin atletizm takýmýna seçilmiþ. Bu ay 47 yaþýna giriyor. Belli yaþtan sonra metabolizmanýn yavaþladýðýný belirtirken þunlarý söylüyor: "Yani kilo almayacaðým gibi vermem de lazým. Daha hareketli olmalýyým. Özellikle spor yapmam gerekiyor. Aldýðým kaloriyi azaltmalýyým. Az yemeliyim. Sebze ve meyve tüketmeye dikkat ediyorum. "

Recep Akdað, eþi Fatma Þeyma Haným ile týp fakültesinde okurken evlenmiþ. Siyasete girerken en büyük desteði ondan almýþ. Bakanlýðý süresince eksilmemiþ bu destek. Akdað, eþine yaptýðý teþekkürü þöyle anlatýyor: "Ona þunu diyorum hep: Ben memlekete ne kadar hizmet ediyorsam bunda ikimiz ortaðýz. Benden eksik kalan kýsmý sen tamamlýyorsun."

Konya Numune Hastanesi'nde tesettür yok

Akdað, Konya Numune Hastanesi'nde kadýn doktorlarýn bir erkek hastanýn testis ultrasonunu çekmediði yönündeki haberlere çok üzülmüþ. Soruþturmanýn tamamlanmadýðýný ve meselenin tesettürle hiç ilgisi olmadýðýnýn anlaþýldýðýný vurgulayan Akdað, þöyle devam ediyor: "Bu suçlamalarýn yapýlmasýna zemin teþkil eden hekimin, 'Muayenehanemi kapattým, tam gün çalýþýyorum.' dediði halde hastayý dýþarýda muayene ettiði anlaþýlýyor. Bu arada yüksek ek ödemeler almýþsa onlar kendisine ödettirilir. Ayrýca, disiplin cezasý her ne ise verilir."

Baþbakan frene basmalý

Kan þekerinin düþmesi sonucu rahatsýzlanýp hastaneye kaldýrýldýðýnda Baþbakan Tayyip Erdoðan'ýn yanýnda Saðlýk Bakaný Recep Akdað vardý. Yakýn takip hâlâ sürüyor. Akdað, Erdoðan'ýn saðlýk durumunun çok iyi olduðunu vurgularken, bir araya geldiklerinde uyarýlarda bulunmayý ihmal etmediðini söylüyor: "Yüksek tempolu çalýþma konusunda biraz fazlaya kaçýyor. Orada biraz frene basýp geç çalýþma saatlerini erkene çekip hiç olmazsa haftada birkaç gün eve erken gitmesinde fayda var. Özellikle akþam mesaisini erken bitirmesini tavsiye ediyorum. Yeme içme konusunda benden daha dikkatli. Kendisi de eþi de tabii gýdalarýn tüketilmesi ve benzeri konularda oldukça iyiler."

Baþarýlý baþhekime ikramiye

Akdað, 2006'da 40 il gezmiþ. Hekimlerin gayreti ve saðlýkta dönüþüm vizyonu açýsýndan iyi izlenimler edinmiþ. "Çok orijinal çalýþmalar yapan baþarýlý baþhekimlere 1 maaþ ikramiye veriyorum." diyor. Elazýð Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi, Adýyaman 82. Ýl Devlet Hastanesi, Ceyhan Devlet Hastanesi, Nizip Devlet Hastanesi ve Trabzon Göðüs Hastalýklarý Hastanesi baþhekimleri ödüle layýk görülenler arasýnda.