Erciyes Üniversitesi Týp Fakültesinde yapýlan bir çalýþma, bir ilacýn, farklý bir yönü ile virüs kaynaklý enfeksiyon geçiren bebeklerin tedavisinde etkili olabileceðini ortaya koydu. Erciyes Üniversitesi Týp Fakültesinde yapýlan bir çalýþma, antibiyotik özelliði ile bilinen bir ilacýn, farklý bir yönü ile virüs kaynaklý enfeksiyon geçiren bebeklerin tedavisinde etkili olabileceðini ortaya koydu.
Erciyes Üniversitesi Týp Fakültesi Çocuk Hastalýklarý Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Tahan, pediatrik alerji uzmaný olduðunu ve bebeklerde görülen solunum yolu hastalýklarý ile ilgili araþtýrmalar yaptýðýný söyledi. Týpta, virüslerin yol açtýðý enfeksiyonlarýn tedavisinde kesinlikle antibiyotik kullanýlmayacaðý yönünde yaygýn bir kanaat olduðunu ifade eden Tahan, antibiyotik özelliði ile bilinen bir ilacýn farklý bir özelliði nedeniyle RSV adý verilen alt solunum yolu enfeksiyonu tedavisinde faydalý olabileceðini anladýklarýný belirtti.
Respiratuar Sinsitial Virüs (RSV) hastalýðýnýn 2 yaþ altý bebeklerde ortaya çýkan ve ileride bronþiyolit gibi hastalýklara yol açan alt solunum yolu enfeksiyonu olduðunu kaydeden Tahan, þunlarý söyledi: ''Virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlarda hiçbir fayda saðlamadýðý için antibiyotikler kullanýlmaz. RSV hastasý çocuklarda etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak oksijen, sývý veya bazý ilaçlar vererek çocuklarýn rahatlatýlmasýný saðlayabiliyoruz. Bu hastalýk ileriki yaþlarda tekrarlayarak bronþiyolit veya astým gibi ciddi hastalýklara neden oluyor. Bunu önleyebilmek için çalýþma yaparken ilginç bir sonuca ulaþtým. Antibiyotik olarak bilinen ilacý, antiinflamatuar özelliði nedeniyle RSV hastasý bebeklerde kullandým. Hastalýðýn seyrinin hafifletilebileceði ve bronþiyolit tedavisinden sonra görülen hýrýltýnýn önlenebileceði varsayýmýndan hareketle yaptýðýmýz çalýþma olumlu sonuç verdi.''
Ýlacýn olumlu etkisini ortaya koyabilmek için RSV hastasý 21 bebeðin bir kýsmýný söz konusu ilacý kullanarak, bir kýsmýný da aktif olmayan yalancý ilaç ile 3 hafta süreyle tedavi ettiklerini bildiren Tahan, ilaç kullanan bebeklerin diðerlerine göre 37 saat daha önce iyileþtiklerini tespit ettiklerini söyledi. Söz konusu ilacýn 3 hafta kullanýmý sonucunda, temel tetikleyici iþaretlerin plazma seviyesinde gözle görülür bir azalma yaþandýðýný belirten Tahan, araþtýrmada, ilaç tedavisi gören bebeklerin taburcu olduktan sonra 6 ay içinde tekrar hastaneye sevk edilme oranlarýnýn da diðerlerine kýyasla daha düþük olduðunu belirlediklerini vurguladý. Çalýþmasýnýn bu alanda bir ilk olduðunu ve tavsiye niteliði taþýdýðýný vurgulayan Tahan, ortaya koyduðu sonucun yaygýnlaþmasý için daha çok hasta üzerinde çalýþma yapýlmasý gerektiðini sözlerine ekledi. Yrd. Doç. Dr. Fulya Tahan ve arkadaþlarý tarafýndan yapýlan çalýþma, dünyadaki belli baþlý týp dergilerinden European Respiratory Journal'in (Avrupa Solunum Yolu Dergisi) Ocak 2007 sayýsýnda yer aldý.
AA


Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri