Ermenilerden yeni bir tasarı daha

ABD Temsilciler Meclisinin Demokrat Partili California milletvekili Adam Schiff'in, çok kısa bir süre içinde meclis gündemine sunmayı planladığı 'Ermeni soykırımı' tasarısı taslak metnine, diğer milletvekillerinden destek alma çalışmalarına başladığı öğrenildi.

Taslak bir önceki kongre döneminde sunulan Ermeni tasarısıyla benzer ifadeler taşıyor. Seçimlerle ABD kongresinin her iki kanadında da Demokrat Parti çoğunluğu ele geçirirken, Temsilciler Meclisinin ilk kadın başkanı olan Demokrat Partili Nancy Pelosi, Ermeni soykırımını tanıyan bir tasarının kabul edilmesi yönünde çalışacağına dair Ermeni lobisine söz vermiş bulunuyor.

Washington çevrelerinde, ABD Başkanı George W. Bush ile arası açık olan Pelosi'nin, Ermeni tasarısını Genel Kurula getirme konusunda, yönetimin "ulusal çıkar" gerekçesini ne kadar dinleyeceği konusunda ise farklı yorumlar yapılıyor. Bazı çevrelere göre Pelosi, ABD Başkanı'nın sözünü dikkate almak zorunda. Bazı çevrelere göre ise, Irak'a ek asker gibi konularda sesini yükseltmekten çekinmeyen Pelosi'nin Başkan'ı dinlemesi beklenmemeli.

Bush'tan Ermenilere cevap

ABD Başkanı Bush, bir önceki kongrenin üst kanadı Senatoda Ermenilerin atanmasını engellediği ABD'nin yeni Erivan Büyükelçisi Richard Hoagland'ı, yeni Kongrenin göreve başlamasının ardından bir kez daha aynı göreve aday gösterdiğini açıkladı.

Senatodaki Ermeni lobisi destekçisi senatörler, Bush'tan Hoagland'ın yerine başka bir ismi bu göreve atamasını istiyorlardı. Ermeniler, "soykırım" sözünü kullanmayan Hoagland'ın atanmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği ve ABD Temsilciler Meclisindeki Türk dostluk grubu üyeleri ve Türkiye'nin lobi şirketi de Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisinden geçmesinin ilişkilerde büyük gerilim yaratacağı mesajını Amerikan Kongresi liderlerine ve üyelerine anlatıyor.

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika danışmanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış da Ermeni lobisinin desteklediği Amerikalı milletvekillerinin çok yakında Temsilciler Meclisine getirmeyi planladığı tasarıyla ilgili durum değerlendirmesinde bulundu.

Egemen Bağış, ABD Kongresinde Türk Dostluk Grubu'nun kurucularından Demokrat Partili Florida milletvekili Robert Wexler ve bu hafta Irak ile ilgili bir dizi oturum düzenleyen ABD Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi Başkanı Tom Lantos'un ofisinden yetkililerin yanı sıra, Cumhuriyetçi Parti Florida milletvekili Iliana Ros-Lehtinen ile ayrı ayrı bir araya geldi.

Bağış, bu görüşmelerde Ermeni soykırımı tasarısının ilişkilere büyük zarar vereceğini kongre üyelerine anlattığını ifade etti.

AA