Soðuk algýnlýðýna karþý C vitamini, mentol, sarýmsak ve çinko ile korunun.
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) öðretim üyesi Yard. Doç. Dr. Erkan Karataþ, soðuk algýnlýðýný önlemek için bol bol C vitamini, mentol, sarýmsak ve çinko alarak vücut direncinin ve savunma mekanizmasýnýn güçlendirilebileceðini söyledi.
GAZÜ Týp Fakültesi Kulak Burun Boðaz Ana Bilim Dalý Öðretim Üyesi Karataþ, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, soðuk algýnlýðýnýn aslýnda dört mevsim görülebildiðini, daha çok kýþ aylarýnda ortaya çýkan, hapþýrma, burun akýntýsý, boðaz aðrýsý ve burun týkanýklýðý ile kendini gösteren, hafif kýrgýnlýk oluþturan, çeþitli virüslerin yol açtýðý, hafif seyirli bir hastalýk olduðunu anýmsattý.
Hastalýða yakalanmamak için öncelikle soðuk ve yaðýþlý havalarda soðuða maruz kalmamaya önem verilmesi gerektiðini ifade eden Karataþ, ''Soðuk ve yaðýþlý hava, soðuk algýnlýðý virüsünü getirmez. Daha çok soðuk algýnlýðý olan bir kiþinin burun akýntýsýnýn aksýrýk, öksürük veya elden ele bulaþmasý sonucunda virüslerin aktarýlmasýyla hastalýðýn yayýldýðýna inanmamýz gerekir. Hapþýran ve öksüren kiþilerin elleriyle veya maske ile aðýzlarýný kapatmasý gerekir'' dedi.
Soðuk havada insanlarýn kapalý mekanlarý tercih ettiðini, bu tür ortamlarda virüsün bulaþmasýnýn kolaylaþtýðýný anlatan Karataþ, kapalý ortamlarýn sýk sýk havalandýrýlmasý gerektiðini söyledi. Karataþ, soðuk algýnlýðý yapan virüslerin, saatlerce ellerde ve çeþitli eþyada (havlu, mendil, masa) canlý kaldýðýný, kirli hava, sigara kullanýmý, yetersiz ve dengesiz beslenmenin soðuk hava ile birleþince, vücudun direncinin daha çok düþürdüðünü ve virüslerin bulaþmasýnýn kolaylaþtýðýný belirtti.
Bu nedenle ellerin yýkanmasý, çevrenin temiz tutulmasý gerektiðini dile getiren Karataþ, þöyle konuþtu:
''Portakal, limon ve mandalina gibi C vitamini içeren yiyecekler ile birlikte yüksek dozda C vitamini kullanýmý, esansiyel yaðlardan oluþan mentol, içinde bir sülfür bileþiði olan sarýmsak ve çinko alýnarak vücut direncimizi ve savunma mekanizmamýzý arttýrabiliriz. Ayrýca istirahat edilmesi ve stresten uzak durulmasý da vücut direncinin yeniden kazanýlmasýna yardým eder. Soðuk algýnlýðý hastalýklarýnda organizmanýn sývý ihtiyacý önemli ölçüde artar.
Düzenli biçimde bolca sývý tüketilmelidir. Sigara savunma sistemimizin çalýþmasýný yavaþlatýr ve daha kolay þekilde hasta olmamýzý saðlar. Toplumda alkolün soðuk algýnlýðýna iyi geldiði sanýlýr ama alkol damarlarda geniþlemeler yaparak geçici rahatlama saðlar ve koruyucu tedavide yeri yoktur. Terleme geçici olarak kendinizi iyi hissetmenizi saðlayabilir, çünkü burun ve baþtaki dolgunluk hissini giderir. Vücut 3-4 gün içinde virüsleri yok edebilecek antikorlar üretir ve ancak o zaman soðuk algýnlýðýndan tamamen kurtulabiliriz.''


Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri