Sosyal Güvenlik Kurumlarý'nýn daha küçük kutularda ilaç istemesi krize neden oldu. Küçük kutuya geçesi istenen 30 firmadan sadece 9'u bunu kabul etti.
Gelecek hafta yürürlüðe girmesi beklenen ilaçta küçük ambalaj uygulamasý, sosyal güvenlik kurumlarýyla ilaç firmalarýnýn karþýlýklý restleþmesine neden oldu. Bugüne kadar 30 firmadan sadece 9'u küçük ambalajda ilaç üretebileceðini belirtirken bu firmalar da "Uygulama ertelenip duruyor" gerekçesiyle üretime geçmedi. Ýlaç firmalarýnýn küçük kutuda üretime ilgi göstermemesi üzerine çözüm arayýþýna giren sosyal güvenlik kurumlarý, bir hastalýðýn tedavisinde kullanýlan benzer ilaçlar içinde en ufak ambalajý olan ilacý kullanma kararý almaya hazýrlanýyor. Bu yolla ilaç firmalarýnýn küçük ambalajda üretim yapmama dirençlerinin aþýlmasý planlanýyor.
Ayný eþdeðer gruptaki ilaçlar içinde 7 günlük ambalaj formlarýnda olanýnýn tercih edilmesi uygulamasý, sosyal güvenlik kurumlarýyla ilaç firmalarý arasýnda sýkýntýya neden oldu. Küçük ambalajda ilaç üretimine karþý çýkan firmalar, geçen aylarda bu uygulamadan vazgeçilmesi yönündeki taleplerini ilgili kurumlara aktardý. Ancak küçük ambalaj uygulamasýnýn IMF'ye verilen niyet mektubuna da girmesi ve geri adým atýlmayacaðýnýn net biçimde aktarýlmasýnýn ardýndan; 30 firmaya yeni koþullarda üretim yapýp yapmayacaðý soruldu. Bu firmalardan 9'u üretim yapabileceðini belirtti ve ruhsat aldý. Küçük kutulu ilaç üretimi için ruhsat alan ancak þu ana kadar üretim yapmayan firmalar, sosyal güvenlik kurumlarýna "Küçük ambalaj uygulamasý sürekli erteleniyor. Bu nedenle üretim konusunda yavaþ davranýyoruz" mesajýný gönderdi.
Ýlaç firmalarýnýn küçük ambalajda üretim yapma konusundaki isteksizliði, sosyal güvenlik kurumlarýný da yeni arayýþlara itti. Sosyal güvenlik kurumlarý birkaç gün içinde firmalarýn üretim konusunda somut adým atmamasý durumunda sistemi deðiþtirmeye hazýrlanýyor. Yetkililerden alýnan bilgilere göre önümüzdeki birkaç gün içinde "teropatik eþdeðerlilik" uygulamasý gündeme gelecek. Bu sistemde, ayný hastalýðýn tedavisi için kullanýlan benzer ilaçlar içinde en küçük ambalajlý üretim hangi firmaya aitse; o ilaç kullanýlacak. Sosyal güvenlik kurumlarý sadece o firmanýn ilacýnýn bedelini ödeyecek.
Eþdeðer ilaçtan vazgeçilebilecek
Þu andaki uygulamaya göre eþdeðer gruptaki ilaçlar arasýnda 7 günlük ambalajý olanýnýn tercih edilmesi gerekiyor. Sistem deðiþikliðinin gerçekleþmesi durumunda ise ayný hastalýk için kullanýlan benzer ilaçlar arasýnda eþdeðerlilik koþulu aranmayacak. Ayný tedavi için kullanýlan ilaçlardan hangisinin küçük ambalajda üretimi varsa, o tercih edilecek. Böylelikle, bir hastalýðýn tedavisinde kullanýlan ilaçlar içinde hangi firma en küçük ambalajlý üretimi yaparsa o tercih edilecek. Bu yolla, firmalarýn küçük ambalajda üretim yapmama yönündeki dirençlerinin aþýlmasý amaçlanýyor.
Söz konusu uygulamaya geçilmesinin ardýndan; alýnan ancak yaþama geçirilmeyen küçük ambalajda ilaç üretimi ruhsatlarýnýn da iptalinin gündeme gelebileceðini vurgulayan yetkililer, firmalarýn bundan sonraki süreçte küçük ambalajda üretim için yapacaðý müracaatlarýn da ayrýca deðerlendirileceðini belirtiyor.
Küçük kutulu ilaçlar niyet mektubuna da girmiþti
2006 yýlý Tedavi Yardýmýna Ýliþkin Uygulama Tebliði'nde ayný eþdeðer gruptaki ilaçlarýn 7 günlük ambalaj formlarýndan bir kutu olarak verilmesi uygulamasýna geçen yýlýn ekim ayýnda geçilmesi öngörülmüþtü. Ancak ilaç sanayiinin düzenlemeye uyum saðlayarak hazýrlanabilmesi ve provizyon sistemlerinin adaptasyonu için yürürlük tarihi 1 Ocak'a ertelenmiþti. Üretim 1 Ocak'a da yetiþmeyince, son olarak uygulama tarihinin 7 Ocak olmasý öngörülmüþtü. Ýlk etapta sadece iltihabi reaksiyonu önleyen ve antiromatizmal aðrý kesici ilaçlarý kapsamasý öngörülen uygulama, son niyet mektubuna da girdi. Kasým ayý sonunda IMF'ye gönderilen niyet mektubunda tedavinin niteliðiyle uyumlu olarak, ilaçlarýn daha küçük ambalajlarda reçete edilmesi taahhüdü verildi.
REFERANS

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri