GAZÝANTEP (ÝHA) - Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Göðüs Hastalýklarý Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Elbek, verem (tüberküloz) hastalýðýna erken ve uygun tedavi uygulandýðýnda hastalarýn yüzde yüz iyileþebileceðini ifade ederek, bu hastalýðýn yýllarca gözardý edildiði için tehlikeli boyutlara ulaþtýðýný ancak son zamanlarda gündeme getirilmesinin olumlu sonuçlar verdiðini söyledi.

Verem Haftasý dolayýsýyla Gaziantep Tabip Odasý, Saðlýk Müdürlüðü ve GAZÜ tarafýndan saðlýk çalýþanlarýna tüberküloz hastalýðý ile ilgili eðitim verildi. Eðitim toplantýsýna konuþmacý olarak Yrd. Doç. Dr. Osman Elbek, Dr. Namýk Soydinç ve Dr. A. Doðan Yanar katýldý. Yrd. Doç. Osman Elbek, bu hastalýðýn bulaþtýðý kiþilerde erken teþhisin büyük önem taþýdýðýný belirterek, "Tüberküloz 'Mycobacterium tuberculosis' adý verilen mikrobun neden olduðu bulaþýcý bir hastalýktýr. En çok akciðerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalýk yapabilir. Tedavi yapýlmadýðý zaman yada yanlýþ bir tedavi uygulamasý söz konusu olursa öldürücü olabilir. Erken ve uygun tedavi yapýlýr ve yeterli süre tedavi edilirse hastalar yüzde yüz iyileþtirilebilir" dedi.

Hastalýðýn sinsice insan vücudunda bekleyebileceðini de dikkati çeken Elbek, "Tüberküloz mikrobu vücuda girdikten sonra aylarca ve hata yýllarca hastalýk yapmadan kalabilir. Bu dönemde vücut tarafýndan oluþturulan savunma yanýtlarý, mikroplarý aktif olmayan bir þekilde tutarlar. Buna tüberküloz enfeksiyonu ya da kiþinin enfekte olmasý diyoruz. Kiþi, kendisinin enfekte olduðunu genellikle bilmez. Tüberküloz tanýsý, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur. Hastanýn yakýnmalarý ve akciðer film bulgularý ile hastalýktan þüphelenilir" diye konuþtu.

Türkiye'de bu hastalýðýn yýlarca gözardý edildiðini savunan Elbek, sözlerini þöyle sürdürdü: "Geliþmiþ bazý ülkelerde bu hastalýk çok iyi araþtýrýlarak takip edilmiþtir. Hastalarla birebir yapýlan diyaloglar sonrasýnda ilacýn kullanýlmasý ve tedavi bitirilene kadar takip edilmektedir. Ancak bu Türkiye'de her zaman gözardý edildiði için tehlikeli boyutlara ulaþmýþ durumdadýr. Son zamanlarda yapýlan giriþimler sonucunda bu hastalýk için çok iyi araþtýrmalar yapýlýyor. Özellikle doðrudan gözetimli tedavi uygulamasýnýn bu hastalýkta ilerlememiz için büyük bir fýrsat olduðunu düþünüyorum. Ancak yine de burada saðlýk personelimize büyük görevler düþmektedir. Hassas ve iyi takip edilen hastalarýmýz bu hastalýktan arýndýrýlarak çevresine de zarar vermemesi saðlanacaktýr."