Teekkur Teekkur:  0
Beeni Beeni:  0
Sayfa 2/2 lklk 12
17 sonutan 11 ile 17 aras

Konu: Kredi Kart Kullanm creti Ad Altnda Bizden Alnan Hara

Kullanc Bilgi Mens

Garanti Bankasn Mailime Cevab

Sayn Seluk Baktr,

Bankalarca uygulanan Kart yelik creti/Kart Aidat yrrlkte bulunan mevzuata, bankaclk uygulamalarna uygun bulunmaktadr. yle ki;

1. Bankalar, mterilerinden talep ettikleri cretleri, komisyonlar tamamen kendilerine tannan yasal imkanlar dahilinde belirlemektedirler.Konu hakkndaki yasal dzenlemelerden ilki; T.C. Merkez Bankasnn 2006/1 sayl €œMevduat ve Kredi Faiz Oranlar ve Katilma Hesaplar Kar ve Zarara Katilma Oranlari ile Kredi ilemlerinde Faiz Dnda SaŸlanacak DiŸer Menfaatler Hakkında TebliŸ olup, bu tebliŸin 4€™üncü maddesinde

€œBankalarca, reeskont kaynaklı krediler dıŸındaki kredilere uygulanacak faiz oranları ile faiz dıŸında saŸlanacak diŸer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve sınırları serbestçe belirlenir.€

denmek suretiyle Banka€™lara, tahsil edilecek menfaat ve masrafların niteliŸi ve azami miktarlarını belirleme hususunda serbesti tanınmıŸtır. DiŸer bir ifadeyle Banka€™lar, anılan düzenleme ile müŸterilerinden diledikleri menfaati saŸlamakta serbest kılınmıŸlardır.

Dolayısı ile; kart aidatı uygulaması da söz konusu serbesti dahilinde ve tamamen iyi niyet kurallarına uygun olarak ve hiçbir Ÿekilde tüketici aleyhine dengesizlik getirmeden kullanılmıŸ bir hak niteliŸindedir.

DiŸer taraftan kart çıkaran kuruluŸların kart hamillerinden yıllık ücret alabilecekleri hususu; 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda da yer almakta olup bu hususa iliŸkin 13€™üncü maddenin ikinci fıkrası,

€œKart çıkaran kuruluŸlar, kredi kartlarına uyguladıkları faiz, gecikme faizi, yıllık ücret ve her türlü komisyon oranları ile istenilen diŸer bilgileri kamuoyuna yayınlanmak üzere aylık olarak Kuruma iletir. Yayınlanacak bilgi ve belgelerin içeriŸi ve yayınlama usûl ve esasları Kurulca belirlenir.€

Ÿeklindedir.

Bu konuda adı geçen Kanunda yer alan kısıtlama, €œkart çıkaran kuruluŸlar kart hamillerinden, sözleŸmelerinde yer almayan herhangi bir ücret ya da komisyonu talep edemezler€ yönündedir.

2. Kart aidatı bedeli; Banka ile müŸteri arasında imzalanmıŸ olan SözleŸmeler içerisinde yer almakta olup;

€œYıllık œyelik Bedeli:Yıllık kart ücreti ...........YTL (............ Yeni Türk Lirası) ile .............. YTL (...............Yeni Türk Lirası) arasında olup kart sınıfına göre belirlenir. Kart€™ların verildiŸi yılı izleyen her yıl asıl ve ek kart sayısına göre alınır. Yıl içerisinde kartların yeniden basılmasını gerektiren hallerde basılacak kart sayısına göre kart yenileme ücreti alınır.€

Ÿeklinde düzenlenmiŸ olup, kart hamillerinin ekstrelerinde yılda bir defaya mahsus olmak üzere tahakkuk ettirilmektedir.

Sonuç İtibariyle;

Yukarıda açıklandıŸı üzere anılan ücretin talep edilmesine iliŸkin olarak Banka€™ların yasal dayanakları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası€™nca yayımlanan tebliŸler, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ile taraflar arasında serbest iradeleri ile imzalanmıŸ bulunan sözleŸmelerdir.

3. Bankalar ile Kart hamilleri arasında imzalanan sözleŸmelerde yer alan ve kart aidatı ödenmesine iliŸkin hükümlerin haksız Ÿart olduŸu yolundaki iddialarda gerçeŸi yansıtmamaktadır. žöyle ki;

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun€™un (TKHK) haksız Ÿartın tanımının

€œSatıcı veya saŸlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleŸmeye koyduŸu, tarafların sözleŸmeden doŸan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düŸecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliŸe neden olan sözleŸme koŸulları haksız Ÿarttır.€

Ÿeklinde yapıldıŸı 6/1. maddesinde belirtilen haksız Ÿartın unsurları;

Söz konusu hükmün tüketici ile müzakere edilmeden koyulmuŸ olması,
    Tarafların edimlerinde tüketici aleyhine dengesizliŸe neden olunması,
    Söz konusu dengesizliŸin iyi niyet kurallarına aykırı olmasıdır.

Madde metninden de anlaŸılacaŸı üzere, bir sözleŸme hükmünün, akit taraflardan birince tek taraflı olarak sözleŸmeye konulması, tek baŸına o madde hükmünün haksız Ÿart sayılması için yeterli olmayıp o madde hükmünün tüketici aleyhine bir dengesizlik yaratması ve bu dengesizliŸin aynı zamanda iyi niyet kurallarına aykırı olması yani sunulan hizmetin karŸılıŸı ile baŸdaŸmayacak ölçüde olması gerekmektedir.

TKHK, bir sözleŸme hükmünün haksız Ÿart sayılması için, o hükmün müzakere edilmemiŸ olmasını tek baŸına yeterli görmemiŸ, müzakere edilmemiŸ olan sözleŸme hükmüyle tüketici aleyhine, iyi niyete aykırı olarak dengesizliŸe yol açılması Ÿartlarının birlikte bulunmasını aramıŸtır.

Ancak Bankalar ile kart hamilleri arasındaki kredi kartı iliŸkisinin hukuki niteliŸi ve bu iliŸki neticesinde Bankalar tarafından kart hamillerine saŸlanan hizmetin çeŸitliliŸi ve kalitesi göz önüne alındıŸı vakit, kart aidatı uygulamasının haksız Ÿart sayılamayacaŸı net bir Ÿekilde ortaya çıkacaktır. žöyle ki;

Kredi kartı, sadece bir plastikten ibaret olmayıp,

kartın üzerindeki ileri teknoloji ürünü çip,
    kart hamillerine güvenli alıŸveriŸ imkanı saŸlamak amacıyla yapılan ve geliŸen teknolojiye göre sürekli yenilenen milyonlarca dolarlık teknoloji yatırımı,
    teknolojiyi kullanacak olan yüzlerce vasıflı insan gücü,
    müŸteri iliŸkileri ve memnuniyeti yönetimi,
    her ay kart hamillerine gönderilen ekstreler,
    uluslararası kredi kartı kuruluŸlarına ödenen lisans bedelleri,
    her biri ortalama 300 USD civarında olan POS terminali yatırımı,
    müŸteri hizmetleri birimleri,
    çaŸrı merkezi hizmetleri,
    ATM maliyetleri,
    araŸtırma ve geliŸtirme faaliyetleri vb. gibi

saymakla bitmeyecek birçok maliyet ve yatırım kalemlerinden oluŸan bir yüksek teknoloji ürünü ve bir hizmet türüdür. Bu hizmetler Banka'lar tarafından kart hamillerine, kartın olaŸan kullanımı nedeniyle, söz konusu maliyet ve külfetlerle kıyaslanmayacak nitelikteki bir aidat karŸılıŸı verilmektedir.

Banka€™ların bir ticari kurum olduŸu dikkate alınırsa kart hamillerinden cüz€™i bir bedel talep etmesinin de son derece doŸal olduŸu ortaya çıkacaktır.

Kart aidatının alınma amacı, Banka€™nın verdiŸi ileri teknoloji ürünü olan kredi kartı hizmetine iliŸkin maliyetin bir kısmını cüz€™i bir miktarda kart hamillerinden karŸılamak ve her ticari kurum gibi kazanç saŸlamaktır. Bu nedenle kart aidatının ihdas amacının iyi niyete aykırı olduŸundan söz etmek mümkün bulunmadıŸı gibi, alınan aidatın cüz€™i ve Banka€™ca verilen hizmetle karŸılaŸtırılamayacak kadar az olduŸu (her ay itibariyle gönderilen hesap ekstrelerinin sırf posta gideri dahi yıllık yaklaŸık 10-15 YTL arasında deŸiŸmekte olduŸu dikkate alınır ve bu rakamın ek kart sayısı ile doŸru orantılı olmak üzere arttıŸı) göz önünde bulundurulursa bir dengesizliŸin söz konusu olmadıŸı açıkça ortaya çıkacaktır.

Bu nedenlerden ötürü, kart aidatına iliŸkin SözleŸmelerde yer alan benzer nitelikteki hükümlerin, haksız Ÿartın unsurlarından €œiyi niyete aykırılık ve tüketici aleyhine dengesizlik€ unsurlarını taŸımadıŸı son derece aŸikardır.

Sonuç olarak; Bankalarca uygulanan kart üyelik ücreti uygulamasının;

yasal dayanaŸının Kanunlar, bu kanunlar kapsamında çıkartılmıŸ yönetmelikler ve taraflar arasında imzalanmıŸ olan sözleŸmeler olduŸu,
    taraflar arasında imzalanan sözleŸmelerde yer alan konuya iliŸkin düzenlemelerin bir haksız Ÿart niteliŸinde olmaması ve hukuken geçerli olduŸu
    hususlarının dikkate alındıŸında anılan uygulamanın yasalara uygun olduŸu açıkça ortaya çıkmaktadır.

Saygılarımızla,

T.GARANTİ BANKASI A.ž.
    HAKLI MœžTERİ HATTI
    444 0 338
    Konu selcukbaba tarafndan (23-01-2007 Saat 17:05 ) deitirilmitir.

Kullanc Bilgi Mens

bilgiler için teşekkürler

Kullanc Bilgi Mens

Sayin Selcuk BAKTIR,

Bankamiza gosterdiginiz ilgi icin tesekkur ederiz.

Kredi karti kart bedeli ile ilgili olarak kredi karti uyelik sozlesmemizin
    21.Maddesi geregince;

"21.3) Uye/Ek Kart Hamili, Bankaya, Kartin ilk verilisinde giris aidati
    olarak Kart ucreti Kart acik kaldigi ve yenilendigi her yil uyelik aidati
    ve yeniden Kart basilmasi halinde de Kart yenileme ucretini oder."

Yukarida aciklanan bilgiler dogrultusunda, HSBC Advantage kredi kartiniza
    kart uyelik bedelinin otomatik olarak yansitildigini bilgilerinize sunariz.

Ancak, talebinize istinaden iletmis oldugunuz hususlarin Bankamiz
    yetkilileri ile paylasildigini ve kart ucretinizin musteri memnuniyeti
    gozonunde bulundurularak bir defaya mahsus olmak uzere iptal edildigini
    belirtmek isteriz.

Gostermis oldugunuz ilgiye tekrar tesekkur eder, her turlu oneri ve
    dusuncelerinizi bizimle paylasmanizi dileriz.

Saygilarimizla,

Tum bankacilik islemlerinizi HSBC Telefon Bankaciligi 444 0 111, HSBC
    Internet Bankaciligi Bu Linki Grmeniz in SupersatForuma Uye Olmanz Gerekmektedir. ve HSBC ATM’lerinden 7 gun 24 saat
    ucretsiz olarak gerceklestirebilirsiniz

Kullanc Bilgi Mens

İsteyince oluyormuş demekki.

Kullanc Bilgi Mens

seluk baba senden garanti hala kart creti alyormu . bana istemiyorsanz iptal edelim diye cevap verdiler.

Alnt selcukbaba Nickli yeden Alnt Bu Linki Grmeniz in SupersatForuma Uye Olmanz Gerekmektedir.
    Kredi kartlar hepimizin hayatnn bir paras haline geldi.
    Kredi kartlarnn yksek faiz uygulamalaryla yaplan savalar
    hala devam ederken aslnda bir oumuzun dikkat bile etmedii ve
    yasal zannettiimiz asl vurgun KART ADATI veya YELK CRET
    ad altnda bankalarn bizden ald cretlerle devam etmekte.

Geen ay World Card ekstremde YELK CRET ad altnda
    benden 25 YTL deme yapmam istendiini grdm. Mteri temsilcisiyle
    yaptm grmede bunun ne iin alndn sordum cevap o kadar
    komik ve mesnetsizdi ki. Bu deme kart creti deil sadece o kart
    kullandm iin yllk demem gereken bir paraym. Yani ben o kart
    kullanarak o bankaya zaten para kazandrrken banka kazandrdm
    paray yeterli grmeyip benden yllk 25 YTL daha para alyormu
    anlayacanz.

enmedim bankaya bir mail yazdm benden kendi kredi
    kartlarn kullanmamdan dolay bir ceza olarak aldklar paray iptal
    etmezlerse kartm iptal edeceimi syledim ve bir sonraki ay
    ekstremde bu creti iptal ettiklerini grdm.

Daha bitmedi duruuuun.

Bu ay da Bonus Kart ekstremde KART ADATI ad altnda 25
    YTL deme geldi.
    Tabi ben ayn hzla mteri temsilcisiyle grtm arkadan
    mail yazdm. ikayet hattndan beni arayan grevli Bonus Kart
    kullanclarnn yllk 7.500YTL( o kadar sinirlendimki rakam tam
    hatrlamyorum 5.500YTL . de olabilir ) altnda harcama yapanlarndan bu
    parann alndn ifade etti. Ben kart alrken imzaladm szlemede byle bir taahhtte bulunmadm bunun yasal bir dayanann olmadn ve haksz kazan saladklarn ifade ettim. Grevli bu paray iptal
    edemeyeceklerini syleyince de kartm iptal ettireceimi syledim ve iptal ilemimi yaptrdm. ptal gerekesi olarakta zellikle KART
    ADATINI kabul etmediimi belirttim. Ayrca bu konuyu evremde
    ulaabildiim tm kart sahiplerine anlatacam herkesi uyaracam hatta
    Tketiciyi Koruma derneinede ikayette bulunacam ifade ettim.

Ve bilin bakalm ne oldu?????

Bu sabah erkenden Garanti Bankas Genel Mdrlnden
    arayan bir yetkili bana bu konuda esneklik tanyacaklarn bu creti
    iptal ettiklerini ve bir sonraki ekstremde iptal ilemini
    greceimi syledi ve kartm aktif hale getirdi.

Evet arkadalar ne yazk ki bu memlekette hakkmz aramadmz
    srece soyulmaya devam edicez. Dnsenize sadece Bonus
    Kartn 9 milyon mterisi varm hadi bunun 1 milyonu ylda 7.500
    YTL zerinde harcama yapyor olsun 8 milyon kart sahibinden bu cret alnsn 200.000.000.YTL yapyor korkun bir rakam. Ltfen kendinizi soydurmayn.

Bankalarn kredi kart sahiplerinden ald bu cretlerin hibir yasal
    dayana yok.Aksi taktirde biraz sesimi kardmda bu creti iptal etmezlerdi. sadece szn ettiim bankalar iin deil tm
    bankalar iin geerli bu. Sahip olduunuz kartlar iin bu deme
    talebi yapldnda mutlaka itiraz edin. Ama yok benim ok param
    var bana dokunmaz diyorsanz siz bilirsiniz. O zaman hi olmazsa
    ulatrabildiiniz kadar ok kiiye mailimi ulatrnki belki onlarn arasnda soyulmak istemeyenler vardr.
    :28: :49: :45:

Kullanc Bilgi Mens

hem bankalara para kazandryoruz hemde bizden kart paras istiyorlar...bence iptal ettirmeli kartlar...

Kullanc Bilgi Mens

benim yllk kart certide 47 tl Axess Gold

Sayfa 2/2 lklk 12

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

u an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanc var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri