Ýstanbul’da düzenlenen Microsoft Zirvesi’nde, merakla beklenen yeni kuþak iþletim sistemi Windows Vista’nýn lansmaný yapýldý. Microsoft Türkiye ofisi, Vista ile birlikte 2007Office System’i de tanýttý. Her iki ürün de, bunca yýllýk beklemeyi mazur gösterecek güçte. Vista ve 2007 Office, Microsoft’un þimdiye dek gerçekleþtirdiði en masraflý proje. Vista ve 2007 Office, 20 milyar dolar ArGe bütçesine mal oldu. Microsoft Türkiye ofisi, 30 Ocak günü tüm dünyayla ayný anda raflarda yerini alacak olan paketlerin Türkiye fiyatlarýný da açýkladý. Windows Vista paketleri 65 dolar ile 400 dolar arasýnda satýlýrken, 2007 Office 150 dolar ile 500 dolar arasýnda satýþa çýkacak.
VISTA SÜREKLÝ ÝNTERNETTE
Microsoft’un tanýtým toplantýsýnda, Vista ve 2007 Office’in özellikleri izleyicilere tanýtýldý. Vista’nýn tanýtýmý yapan Vista Ürün Sorumlusu Halil Gökoðlu, son 5 yýlda kullanýcýlarýn bilgisayarla iliþkilerinin köklü bir dönüþüme uðradýðýný vurguladý. Kullanýcýlarýn sürekli internete baðlý olmak istediðini belirten Gökoðlu, “Artýk kullanýcýlar internette video izliyor, arama yapýyor, bilgisayarlarýndan daha fazla uygulama bekliyor. Ýþletim sistemi internete açýlan bir kapý olmak zorunda, Vista da bu nedenle multimedya iþlevlerine aðýrlýk veriyor” diye konuþtu.
VISTA’YA TEATRAL TANITIM
Microsoft Türkiye yöneticileri, konferans yöntemi yerine farklý bir yol izleyerek, Vista’yý kurguladýklarý bir tiyatro oyunuyla tanýtmayý seçti. Aralarýndan seçtikleri 3 Microsoft çalýþaný, bir ofiste geçen sýradan bir günü konu alan baðýmsýz bir senaryoyu oynadý. Böylece yeni iþletim sisteminin özellikleri senaryoya iþlenerek, eðlenceli bir þekilde aktarýldý.
Vista ve 2007 Office’in tanýtýmý sýrasýnda birçok görsel özellik ve arayüz izleyicilerden olumlu tepki gördü. Deðiþen arayüz kullanýmý kolaylaþtýrýrken, yeni grafik özellikleri ise izleyicilerden tam puan aldý. Tanýtým sonunda birçok kiþi, yeni iþletim sisteminin bunca yýl beklemeye deðer olacaðý görüþünü dile getirirdi.
VISTA’YI ANLATTILAR
Sabah Gazetesi Biliþim Yazarý Timur Sýrt yurtdýþýndaki lansmanýna da katýldýðý iþletim sisteminin çok iyi makyajlanmýþ ve bugünün bilgisayar kullanýcýsýnýn teknolojik ihtiyaçlarýna çok iyi cevap verecek yapýda olduðunu belirtti. Sýrt, Microsoft’un en büyük rakiplerinden biri olarak tanýmladýðý Google ile iyi rekabet edebilmek için Vista’da arama motoru özelliklerinin geliþtirdiðini ve kendini büyük ölçüde güncellediðini belirtti. Teknoloji dünyasýnda yeni bir trende de dikkat çeken Sýrt, artýk Microsoft gibi büyük kurumlarýn inovasyonu küçük ölçekli þirketlere býraktýklarýný, kendilerinin çoðunlukla pazarlamaya yöneldiklerini ve sonra da bu þirketleri satýn aldýklarýný söyledi. Vista’nýn modern teknoloji tüketicisinin bütün ihtiyaçlarýný karþýlamaya yönelik iyi paketlenmiþ bir program olsa da Microsoft’un eski iþletim sistemleri ve Vista arasýnda tam uyumluluk saðlama konusunda önemli çalýþmalar yapmasý gerektiðini bildirdi.
Radikal Biliþim Yazarý Serdar Kuzuloðlu Windows Vista için teknoloji meraklýlarýna bir uyarýda bulunarak “her þey çok güzel olacak” diye düþünmek yerine, sistemin ilk etapta görünmeyen zayýf noktalarýna bakýlmasý gerektiði uyarýsýný yaptý. Windows’un en son 2001 senesinde piyasaya sürdüðü iþletim sisteminden sonra çok uzun bir ara geçmesine raðmen çýðýr açacak bir programla karþýmýza çýkmadýðýný belirten Kuzuloðlu, Windows’un þimdiye kadar hep ev ortamý ve profesyonel ortam olarak 2 tip kullanýcýya hizmet verdiðini, fakat þu anda bu lisansýn 6ya çýkmasýyla performans kaybý yaþayabileceðini söyledi. Vista’nýn özellikleri sayesinde artýk bilgisayarlarýmýzda her CD’yi çalamayacaðýmýzý ve her DVDyi izleyemeyeceðimizi hatýrlattý. Medyalarýn kýsýtlanlanmasýnýn da müþterilerde tatminsizlik oluþturabileceðini belirtti. “Türkçe sürümün de piyasaya çýkmasýyla Vista’nýn yaygýnlaþacaðý kesin. Fakat Microsoft’un 2014’e kadar Vista destek servisi vereceðini belirtmesi bile bu iþletim sisteminin daha fazla kullanýcýya ulaþmasýnýn zaman alacaðýný gösteriyor” dedi.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri