Ayaktan tedavilerde, belirli hastalýklar için kullanýlan yüksek fiyattaki antibiyotikler hariç, bir reçetede en fazla 4 kalem ilaç ve her kalem ilaçtan bir kutunun bedeli ödenecek.

Maliye Bakanlýðý Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüðünce yayýnlanan genelgeyle, Danýþtay 5. Dairesinin 2006 Yýlý Tedavi Yardýmýna Ýliþkin Uygulama Tebliði'nin bazý maddelerinin yürütmesini durduran kararý doðrultusunda yeni düzenlemeler yapýldý.

Buna göre, ayaktan tedavilerde, tebliðde sayýlan belirli hastalýklarýn tedavisinde kullanýlan yüksek fiyattaki antibiyotikler dýþýnda, bir reçetede en fazla 4 kalem ilaç ve her kalem ilaçtan bir kutunun (damardan verilen ve merhem þeklindeki formlarý hariç) bedeli ödenecek.

Tetrasiklinler (doksisiklin ve tetrasiklin), amfenikoller (kloramfenikol ve tiamfenikol), ampisilin (kombine preparatlar hariç), amoksisilin (kombine preparatlar hariç), fenoksimetil penisilin, eritromisin, klindamisin, sulfonamid ve trimetoprim kombinasyonlarýný içeren klasik antibiyotikler ise 10 güne kadar tedaviyi saðlayacak miktarda reçete edildiði takdirde ödenecek.

Ýlacýn enjektabl formlarýnýn reçeteye yazýlmasý durumunda, en fazla 5 günlük tedavi dozuna uygun olacak þekilde olan ambalajýnýn ödemesi yapýlacak. Reçetede mutlak surette günlük kullaným dozu belirtilecek.

Danýþtayýn iptal kararýndan önce fiyatý son derece yüksek olan yeni nesil antidepresanlarý reçete etmede uzman hekim þartý aranýrken, yeni düzenlemeyle bu ilaçlarý artýk raporla pratisyen hekimler de yazabilecek.

Bu çerçevede genelgeye, “Yeni nesil (SSRI, SNRI, SSRE, RIMA, NASSA gibi gruplara giren) antidepresanlarýn psikiyatri (eriþkin ve çocuk), nöroloji (eriþkin ve çocuk), üroloji, kadýn hastalýklarý ve doðum, dahiliye, fizik tedavi ve rehabilitasyon veya aile hekimliði (aile hekimliði yapan pratisyen hekimler dahil) uzman hekimleri tarafýndan veya bu hekimlerden birinin çýkardýðý ilaç kullaným raporuna dayanýlarak pratisyen hekimler dahil tüm hekimler tarafýndan yazýlabileceði” ibaresi eklendi. Söz konusu ilaçlar, yatan hastalarda yatýþý yapan ilgili uzman hekim tarafýndan da tek kutu olarak reçete edilebilecek.

Antiepileptik ilaçlar, epilepsi tanýsý konulmasý þartýyla artýk çocuk hastalýklarý uzmanýnýn yaný sýra fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarýnca da yazýlabilecek.

Genelgeyle çok sayýda ilacý kapsayan, “Sistemik Antimikrobik ve Diðer Ýlaçlarýn Reçeteleme Kurallarý” da yeniden düzenlendi. Buna göre, bu ilaçlardan bazýlarýnýn uzman doktorlarýn yaný sýra, rapor bulunmasý halinde pratisyen hekimlerin de reçete etmesine olanak saðlanýrken, bazýlarý için de uzman doktor þartý kaldýrýlarak “kayýtsýz herkes” ibaresi eklendi. Ülser tedavisiyle ilgili de yeni düzenlemeler getirildi.Daha önce 2 ay süreyle diðer proton pompa inhibitörleri ile tedavi görmesine raðmen iyileþme saðlanamadýðý ikinci ayýn sonundaki endoskopi raporuyla belgelenen hastalarda; ilgili ilacýn iç hastalýklarý, aile hekimliði, genel cerrahi uzman hekimi tarafýndan reçete edilmesi, 6. ay sonunda hastanýn deðerlendirilmesi ve gerektiðinde ayný protokole göre tedavisinin yapýlmasý, bu hususlarýn reçetede belirtilmesi öngörülüyordu.

Yeni düzenleme ise 2 ay süreyle diðer proton pompa inhibitörleri ile tedavi görmesine raðmen iyileþme saðlanamadýðý ikinci ayýn sonundaki endoskopi raporuyla belgelenen hastalarda ilgili ilacýn reçete edilmesini, 6. ayýn sonunda hastanýn deðerlendirilmesini ve gerektiðinde, ayný protokole göre tedavisinin yapýlmasýný, bu hususlarýn reçetede belirtilmesini öngörüyor.

Cilt hastalýklarýnýn tedavisinde de kullanýlan “Üre içeren preparatlar” etkin maddeli ilaçlarýn açýklama bölümünde yer alan “Ýç hastalýklarý, dermatoloji, çocuk hastalýklarý, aile hekimleri, diyaliz sertifikalý hekimler veya bu hekimlerden birinin bulunduðu heyet raporuyla tüm hekimlerce” ibaresi, ”Uzman hekim-pratisyen hekim, sadece ihtiyozis (sedef) veya kseroderma (güneþ hastalýðý) endikasyonlarýnda ödenir” þeklinde deðiþtirildi.

“Sistemik Antimikrobik ve Diðer Ýlaçlarýn Reçeteleme Kurallarý”nda da deðiþiklik yapýlarak, bu antibiyotikleri enfeksiyon hastalýklarý uzmanýnýn (EHU) yazabileceði, bu uzmanýn olmadýðý yerlerde iç hastalýklarý uzmanýnýn veya göðüs hastalýklarý uzmanýnýn; çocuk hastalarda, çocuk enfeksiyon hastalýklarý uzmanýnýn olmadýðý yerlerde çocuk hastalýklarý uzmanýnýn yazabileceði öngörüldü.

Yine bu kapsamda, bazý hastalýklarýn tedavisinde kullanýlan antibiyotikleri enfeksiyon hastalýklarý uzmanýnýn olmadýðý yerlerde pnömoni, bronþektazi, KOAH akut alevlenme ve invaziv pulmoner aspergillozis endikasyonlarý ile ilgili olarak göðüs hastalýklarý veya iç hastalýklarý veya çocuk hastalýklarý uzman hekimlerinin onayý; bunlarýn dýþýnda kalan endikasyonlar için ise enfeksiyon hastalýklarý uzmaný olmayan yerlerde iç hastalýklarý veya çocuk hastalýklarý uzmanýnýn onayý ile reçete edilmesi esasý getirildi.

“ÝLAÇ YAZIMINA ÝLÝÞKÝN HERHANGÝ BÝR SINIRLAMA OLMAMALI”

Tüm Eczacý Ýþverenler Sendikasý (TEÝS) Genel Baþkaný Nurten Saydan, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Danýþtayýn aldýðý karar gereði, reçetelerde eskiden olduðu gibi ilaç yazýmýna iliþkin herhangi bir sýnýrlama olmamasý gerektiðini söyledi.

Önceki tebliðdeki, “Ayaktan tedavilerde belirtilen hastalýklar dýþýnda reçetelere en fazla 4 kalem ve 7 günlük doz yazýlmasýný öngören” düzenlemenin yürütmesinin durdurulduðunu kaydeden Saydan, sözlerini þöyle sürdürdü:
“Ama yeni tebliðde 'en fazla 4 kalem ilaç yazýlabilir' þeklinde sýnýrlama yer alýyor. Gün sýnýrlamasý kaldýrýlmýþ gibi gösterilip bunun yerine her ilaçtan bir kutu ödenmesi öngörülmüþ. Tedaviye süre getirmek, insanlarýmýzýn verilen süre içinde iyileþmelerini istemektir. Bu bilime ve akla uygun deðildir. Bu yaklaþým ayný zamanda tedaviyi belirleyen hekimlerin uzmanlýk alanýna da yasal ve etik olmayan bir müdahaledir. Tedavi süresini, kullanacaðý ilacý belirlemek tüm dünyada hekimlerin yetki ve sorumluðundadýr. Dünyanýn hiçbir yerinde kaç kalem ilaçla tedavi olunacaðýna dair bir çalýþma yoktur.”

Yeni düzenlemeyle ayrýca, “Antidepresan ve antipsikotik ilaçlarýn pratisyen hekim tarafýndan yazýlmasý” ve “Sistemik Antimikrobik ve Diðer Ýlaçlarýn Reçeteleme Kurallarý”nda “Pratisyen hekimlere de yer verilmesi gerektiði”ne yönelik Danýþtay kararlarýnýn yerine getirilmediðini savunan Saydan, “Pratisyen hekimlerin reçete yazýmýndaki kýsýtlama yargý kararýna raðmen kaldýrýlmamýþtýr” dedi.
Bazý mide ilaçlarýyla ilgili daha önce kaldýrýlan endoskopi raporu þartýnýn tekrar getirildiðini ifade eden Saydan, “Amaç devletin, vatandaþýnýn saðlýðýný düþünüp onun tedavi olmasý ise bize dayatýlan bütün bu uygulamalar yanlýþ” diye konuþtu.

Primlerini yatýran, muayene ücretini veren, reçete katký parasýný ödeyen vatandaþlarýn iyi bir saðlýk hizmeti almak istediðini kaydeden Saydan, “Týp ve eczacýlýk camiasý olarak hastalýðýn 4 çeþit, bir kutu ilaçla iyileþeceðini bu tebliðle öðrendik. Bizlere bu tedavi yöntemine hangi bilimsel verilere dayanýlarak karar verildiðini açýklayabilirler mi?” dedi.
Bu alandaki düzenlemelerin ilgili kesimlerle birlikte deðerlendirilmesi gerektiðini ifade eden Saydan, ülkede akýllý saðlýk kartý sistemine geçilmesi, yeþil kartlar verilirken azami dikkat sarf edilmesi, eþdeðer ilaçla ilgili doktor ve vatandaþlarýn bilgilendirilmesi, akýlcý ilaç kullanýmýnýn saðlanmasý, sistem kaçaklarýnýn üzerine cesaretle gidilmesi ve ulusal ilaç politikasý geliþtirilmesi gerektiðini söyledi.

“DANIÞTAY KARARININ UYGULANMASI SAÐLANDI”

Saðlýk Bakanlýðý Müsteþarý Orhan Gümrükçüoðlu ise söz konusu genelgenin, Maliye ve Saðlýk Bakanlýklarý ile Genel Saðlýk Sigortasý Genel Müdürlüðü yetkililerinin bir araya geldiði geniþ katýlýmlý bir çalýþmayla hazýrlandýðýný söyledi.
Maliye ve Saðlýk Bakanlýðý Hukuk Müþavirlerinin Danýþtayýn kararýný dikkate alarak çalýþmaya katkýda bulunduklarýný belirten Gümrükçüoðlu, “Genelgeyle Danýþtayýn yürütmenin durdurulmasý kararý hukuken saðlanmýþtýr” diye konuþtu.
AA