Güvenlik ve lisanslama konuları başta olmak üzere üzerinde çok konuşulan Windows Vista, 30 Ocak'ta son kullanıcının önüne çıkıyor.
Geleceğin bilgisayarlarının işletim sistemi Vista, güvenlik ve kullanım kolaylığının yanısıra görsel tarafta şatafatlı bir şov ile son kullanıcıların karşısına çıkacak. Microsoft'un 30 Ocak salı günü piyasaya süreceği yeni işletim sistemi, şeffalaşarak arkasını gösteren pencereler, görev çubuğuna eklenen küçük resimler ve açık pencereler arasında geçişi sağlayan Windows Flip ve Flip 3D özellikleri ile ihtişamlı bir ürün. Özellikle açık pencrelerin, ekranın ortasında bir kartotekst görünümü ile yer almasını sağlayan Flip 3D, Windows'un tablarla geçiş konusundaki geri kalmışlığını bir daha gündeme gelmeyecekşekilde ortadan kaldırıyor.
Yeni işletim sisteminin SuperFetch özelliği, Vista'nın en fazla sömürdüğü kaynak olan sistem belleğinin kullanımını azamileştirmeyi sağlarken, ReadyDrive özelliği ise, sabit mekanik disk ile Flash belleği birlikte kullanan hibrid disklerden en yüksek performansı alarak pil süresini uzatıyor. Sistem bunu mekanik tarafı daha az kullanıp işi Flash tarafıyla götürerek yapıyor. Bunun olması için hibrid diskinizin bulunması gibi küçük bir ayrıntının daha gerçekleşmesi gerektiğini unutmayın.
Vista, asıl olarak Apple'ın Mac bilgisayarlarında widget adı ile dikkat çekici düzeyde var olan ve üçüncü parti yazılım üreticileri tarafından genellikle ücretiz dağıtılan gadget (alet) uygulamalarını da barındırıyor. Vista'nın kenar çubuğu (Sidebar), hava durumu, takvim ve hesap makinesi gibi gadget'lara yuvalık ediyor. Kullanıcıya zaman zaman lazım olduğunda ilk anda bulunamayan veya menülerde dolanmayı gerektiren bu tür uygulamalar, diğer sistemlerde olduğu gibi Vista'da da yoğun ilgi göreceğe benziyor. Vista'nın en fazla merak edilen yanı, hiç kuşkusuz güvenlik tarafındaki iyileştirmeleri. Microsoft tarafında 25 Ocak'ta açıklanan dördüncü Word sıfır gün açığı; bunların hiçbirinin yamanamamış olması ve saldırılarda kullanıldığının açıklanması; ve Symantec'in Word belgelerinin dağıtılmasını kurala bağlama çağrısı yapması, Vista'nın güvenlik tarafında getirdiklerine daha büyük önem atfediyor.
Vista'nın kişisel bilgilere erişmeye çalışan hackerlara ve zararlı yazılım üreticilerine karşı XP'ye göre daha iyi bir sınav verdiği genel kabul görüyor. Bilinen virüs ve solucanlara karşı yüzde 70'lere varan koruma sağlayarak bu değerlendirmeye hak kazanan Vista'nın kaçırdıkları, sistemin elden gitmesi için yeterli. İşletim sistemine dahil edilen güvenlik özelliklerinin, üçüncü parti güvenlik yazılımları olmadan ne sonuç vereceğini merak etmek, biraz pahalıya mal olabilir gibi görünüyor.
Vista'nın yedekleme ve geri yükleme tarafında sahip olduğu gelişmiş özelliklerle birlikte düşünüldüğünde, kaybın telafi edilebilir olduğu sonucuna ulaşmak mümkün. Tabii buraya ulaşırken, tehdit tarafında ne tür yeniliklerin ortaya çıkacağını bilmediğimizi de belirtelim.
Yer imleri