Güvenlik ve lisanslama konularý baþta olmak üzere üzerinde çok konuþulan Windows Vista, 30 Ocak'ta son kullanýcýnýn önüne çýkýyor.

Geleceðin bilgisayarlarýnýn iþletim sistemi Vista, güvenlik ve kullaným kolaylýðýnýn yanýsýra görsel tarafta þatafatlý bir þov ile son kullanýcýlarýn karþýsýna çýkacak. Microsoft'un 30 Ocak salý günü piyasaya süreceði yeni iþletim sistemi, þeffalaþarak arkasýný gösteren pencereler, görev çubuðuna eklenen küçük resimler ve açýk pencereler arasýnda geçiþi saðlayan Windows Flip ve Flip 3D özellikleri ile ihtiþamlý bir ürün. Özellikle açýk pencrelerin, ekranýn ortasýnda bir kartotekst görünümü ile yer almasýný saðlayan Flip 3D, Windows'un tablarla geçiþ konusundaki geri kalmýþlýðýný bir daha gündeme gelmeyecekþekilde ortadan kaldýrýyor.
Yeni iþletim sisteminin SuperFetch özelliði, Vista'nýn en fazla sömürdüðü kaynak olan sistem belleðinin kullanýmýný azamileþtirmeyi saðlarken, ReadyDrive özelliði ise, sabit mekanik disk ile Flash belleði birlikte kullanan hibrid disklerden en yüksek performansý alarak pil süresini uzatýyor. Sistem bunu mekanik tarafý daha az kullanýp iþi Flash tarafýyla götürerek yapýyor. Bunun olmasý için hibrid diskinizin bulunmasý gibi küçük bir ayrýntýnýn daha gerçekleþmesi gerektiðini unutmayýn.
Vista, asýl olarak Apple'ýn Mac bilgisayarlarýnda widget adý ile dikkat çekici düzeyde var olan ve üçüncü parti yazýlým üreticileri tarafýndan genellikle ücretiz daðýtýlan gadget (alet) uygulamalarýný da barýndýrýyor. Vista'nýn kenar çubuðu (Sidebar), hava durumu, takvim ve hesap makinesi gibi gadget'lara yuvalýk ediyor. Kullanýcýya zaman zaman lazým olduðunda ilk anda bulunamayan veya menülerde dolanmayý gerektiren bu tür uygulamalar, diðer sistemlerde olduðu gibi Vista'da da yoðun ilgi göreceðe benziyor.
Vista'nýn en fazla merak edilen yaný, hiç kuþkusuz güvenlik tarafýndaki iyileþtirmeleri. Microsoft tarafýnda 25 Ocak'ta açýklanan dördüncü Word sýfýr gün açýðý; bunlarýn hiçbirinin yamanamamýþ olmasý ve saldýrýlarda kullanýldýðýnýn açýklanmasý; ve Symantec'in Word belgelerinin daðýtýlmasýný kurala baðlama çaðrýsý yapmasý, Vista'nýn güvenlik tarafýnda getirdiklerine daha büyük önem atfediyor.

Vista'nýn kiþisel bilgilere eriþmeye çalýþan hackerlara ve zararlý yazýlým üreticilerine karþý XP'ye göre daha iyi bir sýnav verdiði genel kabul görüyor.
Bilinen virüs ve solucanlara karþý yüzde 70'lere varan koruma saðlayarak bu deðerlendirmeye hak kazanan Vista'nýn kaçýrdýklarý, sistemin elden gitmesi için yeterli. Ýþletim sistemine dahil edilen güvenlik özelliklerinin, üçüncü parti güvenlik yazýlýmlarý olmadan ne sonuç vereceðini merak etmek, biraz pahalýya mal olabilir gibi görünüyor.
Vista'nýn yedekleme ve geri yükleme tarafýnda sahip olduðu geliþmiþ özelliklerle birlikte düþünüldüðünde, kaybýn telafi edilebilir olduðu sonucuna ulaþmak mümkün. Tabii buraya ulaþýrken, tehdit tarafýnda ne tür yeniliklerin ortaya çýkacaðýný bilmediðimizi de belirtelim.