Çiçek, Ağca için düğmeye bastı
Ağca'nın tahliyesi hukukçuların bile kafasını karıştırdı. Farklı açıklamalar ve itirazları dikkate alan Adalet Bakanı Çiçek elindeki tek yetkisini kullanma kararı aldı.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesine el koydu. Hukukçuların bile işin içinden çıkamadığı cezaevinde kalma süresi ile ilgili Adalet Bakanı Cemil Çiçek elindeki tek yetkisini kullanma kararı aldı.
Çiçek yazılı emirle Ağca'nın tüm suçlarının birleştirileceği dosyayı incelenmesi ve infaz süresinin hesaplanması için Yargıtay'a gönderecek.
Çiçek tahliye kararının o kişiye bir şu aşamada bir şey kazandırmadığını daha önceleri de tahliye edilen kişilerin tekrar cezaeavine girdiğini hatırlattı.
Çiçek düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:
"Masum insanları katleden başka ülkeler adına çalışan taşeron insanlar çıkmaktadır. Yargı işlemi söz konusu olduğu için yargı kararlarına dayanmak zorundayız.
Tahliye edilen kişi için karmaşık süreç yaşanmıştır. Tahliye edilen kişinin 5 ayrı suçu vardır. Bunlardan birisi Apdi İpekçi'nin öldülmesidir. Askeri mahkeme idam kararı vermiş daha sonra bu kararı mübbet hapse çevirmiştir. İkinci suç Papa'ya suikast girişimidir.
Türkiye'de işlediği iki gasp suçu vardır. Ayrıca cezaevinden firar suçu vardır. Tüm bu suçlardan sonra 36 yıl hapiste geçirecektir. Önceki hükümetin çıkardığı af sonucundan zanlının yatacağı süre 5 yıl 7 ay 27 gündür. Bu nedenle infaz savcılığı 12.01. 2006 tarihinde şartlı tahliye kararı vermiştir.
Yazılı emir yoluyla konunun Yargıtay'ın incelemesi için başvuracağım. Cumhuriyet döneminde her bir buçuk senede bir af çıkarımştır. Ben aflara karşıyım. Artık bu af olayının gündemden düşmeli. Bu dersi çıkarıp aflara noktanın konulmasını istiyorum. Merhum İpekçi ailesine sabır diliyorum."
Yer imleri