Bugüne kadar sera etkisi yaratan gazların bir kısmını tutabildikleri belirtilen bitki ve ormanların, bu gazları kendilerinin yaydığı iddia edildi.
PARİS - Alman bilimadamları, sera etkisi yaratan 6 gazdan biri olan metan gazının bugüne dek özellikle atmosfere oksijenin az olduğu bataklık yada çeltik tarlaları gibi nemli bölgelerde yaşayan mikroorganizmalarla yayıldığının bilindiğini, ancak yapılan araştırmanın canlı bitkiler, yapraklar ve kuru otların da bu gazı yaydığını gösterdiğini belirttiler.
Heidelberg’deki Max Planck Enstitüsünden Frank Keppler başkanlığındaki ekip, dünyadaki bitkilerin yılda 62 ila 236 milyon ton, yere düşen yaprakların ise 1 ila 7 milyon ton metan gazı yaydıklarını belirterek, bunun yıllık metan gazı oranının yüzde 10 ila30’una denk geldiğini söylediler.
Doğadaki metan gazı seviyesini ölçmek üzere laboratuvarda ve bölgede incelemeler yapan bilimadamları, “yeni ağaçların dikilmesininmetan gazı yayarak sera etkisini artıracağı” ihtimali üzerinde duruyor.
Araştırmaya katılan Yeni Zelandalı uzman David Lowe, bu araştırma sonucunun sürpriz olduğunu, ancak bazı olayların açıklanmasında yardımcı olabileceğini düşünüyor.
1990-2000 yılları arasında uydudan alınan görüntüler atmosferdeki metan gazının azaldığını göstermişti. Bununla ilgili olarak Lowe, bu dönemde ağaçların kesilmesine hız verilmesinin, metan gazı oranının azalmasına neden olmuş olabileceği görüşünde.
Nature dergisinde yayımlanan araştırmanın, bitkilerin atmosfere nasıl metan gazı yaydıklarını açıklamaya çalışmadığı ve bilim çevrelerince geniş ölçüde kabul gören petrol, gaz ve karbon kullanımının küresel ısınmadan sorumlu olduğu görüşünü tehlikeye atmadığı kaydedildi.
Alıntı ntvmsnbc.com
Yer imleri