Neo-con'larýn önde gelen isimlerinden emekli albay Ralphs Peters, Amerikan Silahlý Kuvvetler dergisindeki makalesinde Ortadoðu'da sýnýrlarýn yeniden çizilmesi için çaðrý yaptý
ABD'li neo-con'lar (yeni-muhafazakarlar), Beyaz Saray'ýn 11 Eylül saldýrýsýnýn ardýndan baþlattýðý Büyük Ortadoðu Projesi'ne yeni bir boyut getirilmesi gerektiðini dile getirmeye baþladýlar. Son olarak neo-con akýmýnýn önde gelen isimlerinden emekli albay Ralph Peters, "Demokrasiyi yaymak ve terörizmin kökünü kurutmak için Ortadoðu'nun sýnýrlarýnýn yeniden belirlenmesi gerekiyor" çaðrýsýnda bulundu. Peters, Amerikan Silahlý Kuvvetler dergisinde yayýnlanan "Kanlý Sýnýrlar" adlý makalesinde Beyaz Saray'a þu mesajlarý verdi:
Türkiye bölünsün
* Avrupalýlar kendi çýkarlarý doðrultusunda Ortadoðu sýnýrlarýný belirledi. Churchill'in mirasý bu sýnýrlarda yaþayan azýnlýklar, mutsuz ve umutsuzlar.
* Tarih bize, yapay sýnýrlarýn her zaman istikrarsýzlýða yol açtýðýný ve aradan binlerce yýl geçse de etnik temele dayanan sýnýrlarýn tercih edildiðini gösterdi.
* Eðer sýnýrlar etnik köken ve din ekseninde yeniden çizilmezse bölgedeki istikrarsýzlýðýn sonu gelmez.
Aðrý Ermenistan'a
* Bu kapsamda nüfuslarý 27 ila 36 milyon arasýnda deðiþtiði söylenen Kürtler baðýmsýz olmalý. Özgür bir Kürdistan, Bulgaristan'dan Japonya'ya uzanan coðrafyanýn en Batý yanlýsý ülkesi olacaktýr.
* Ermenistan Aðrý Daðý'nýn da bulunduðu tarihi topraklarýna yeniden kavuþmalý.
* Irak'ýn Sünniler ve Þiiler arasýnda bölünmesi gelecekteki çatýþmalarýn önlenmesi konusunda kilit rol oynayacaktýr.
* Suudi Arabistan'ýn Mekke ve Medine üzerindeki hakimiyeti Ýslam dünyasýný derinden etkiliyor. Petrol zengini Suudi Kraliyet ailesi müslümanlarýn baþýna gelen en kötü þeylerden biri. Vahabiliðin Müslümanlýk üzerinde etkili olmasýna yol açtý.
Mekke'ye Vatikan formülü
* Mekke ve Medine Suudi kontrolünden alýnmalý. Bölgenin bütün Müslüman gruplarý barýndýran bir konsey tarafýndan yönetilecek bir Kutsal Ýslam Devleti'nin denetimine girmesi gerekiyor. Vatikan benzeri bir devlet, Ýslamiyet'in radikal akýmlardan arýndýrýlmasýný saðlayabilir.
* Ýsrail'in 1967'den önceki sýnýrlara dönerek iþgal ettiði topraklardan
çekilmesi gerekiyor.
* Ýran'ýn kuzeyinde Azeriler'in ve güneydeki Beluclar'ýn baðýmsýzlýðýnýn saðlanmasý, Tahran'da radikal yönetimlerin baþa gelmesini önleyecektir.
* Suriye, Lübnan ve Ürdün'ün sýnýrlarý yeniden belirlendiðinde bu üçgendeki gerilim en alt düzeye iner.
* Ortadoðu haritasý bu yönde deðiþmezse bölgede akan kanlarýn arasýnda Amerikan kaný da olacak.
Albay Peters kimdir?
Emekli Albay Ralph Peters, eski ABD Baþkaný Bill Clinton'un danýþmanlýðýný yaptý. Strateji uzmaný olan Peters, neo-con'larýn en önemli düþünce kuruluþlarýndan Washington Enterprise Enstitüsü'nde görev yapýyor. Peters'ýn "Kanlý Sýnýrlar" baþlýklý son makalesinin yayýnlandýðý Amerikan Silahlý Kuvvetler dergisi (American Armed Forces Journal) ise 1863'ten buyana yayýnlanýyor. Derginin resmi sitesinde yer alan açýklamaya göre okuyucularý arasýnda Beyaz Saray yönetimi, ABD Savunma Bakanlýðý'nýn üst düzey yetkilileri, generaller ve devlet liderleri bulunuyor


Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri