Türkiye'de bol miktarda yetiþen yetiþen kuru yemiþlerin, içeriðindeki mineraller, çinko, kalsiyum ve magnezyum ile insan saðlýðý için son derece faydalý olduðu belirtildi. Erciyes Üniversitesinde görevli Diyetisyen Dr. Nurten Budak, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, özellikle fýndýk, fýstýk, ceviz ve badem gibi kuru yemiþlerin vücutta yað alýmýný artýrdýðýný, ancak bu yaðlarýn diðer yaðlardan farklý olarak kolesterol içermediðini bildirdi.
Kuru yemiþlerde bulunan yaðlarýn vücutta kolesterolün düþmesine de katký saðladýðýný ifade eden Budak, özellikle fýndýk yaðýnýn bu özelliði nedeniyle kalp-damar saðlýðýnýn korunmasý açýsýndan büyük önem taþýdýðýna dikkati çekti. Türkiye'nin dünyanýn önemli kuru yemiþ üreticileri arasýnda yer aldýðýný ve Türkiye'nin hemen her bölgesinde farklý kuru yemiþ çeþitlerinin yetiþebildiðini hatýrlatan Budak, þunlarý söyledi:
''Vücudun yað alýmýný artýran ve kolesterol oranýnýn düþmesine katký saðlayan kuru yemiþler, mineraller için de iyi bir kaynaktýr. Kuru yemiþler, büyüme ve geliþmeye katký veren çinko, kemik saðlýðý için önemli olan kalsiyum ve magnezyum bakýmýndan da zengindirler. Yine vücuda bitkisel protein saðlarlar. Öðünler dýþýnda atýþtýrýlan birçok yiyecek ve içecek kuru yemiþler kadar deðerli deðildir. Kuru yemiþler, diþ çürütmezler ve boþ enerji kaynaðý deðildirler. Bu nedenle bolca tüketilmesini tavsiye ettiðimiz kuru yemiþler, insan saðlýðý için son derece faydalýdýr.''
HER GÜN BÝR AVUÇ KURU YEMÝÞ
Kilo problemi olan ve enerji zenginliði olan kiþilerin kuru yemiþleri fazla miktarda tüketmemesi gerektiðine dikkati çeken Budak, Türk kültüründe kuru yemiþin ayrý bir öneminin bulunduðunu, yöreden yöreye deðiþmekle birlikte ülkenin hemen her bölgesinde kuru yemiþ tüketme alýþkanlýðýnýn olduðunu söyledi. Kuru yemiþ tüketme alýþkanlýðýnýn bazý insanlar için daha fazla önem taþýdýðýný ifade eden Budak, þöyle devam etti:
''Özellikle çocuklar, gençler, hamile ve emzikli kadýnlar her gün bir-iki avuç kadar ceviz, fýndýk, badem veya fýstýk yemelidirler. Bir paket kuru yemiþ özellikle öðrencilerin beslenme çantalarýndan eksik olmamalý ve onlarýn paylaþacaklarý en zevkli besinler arasýnda yer almalýdýr. Kuru yemiþlerin aðýr iþlerde ve tarýmda çalýþan bireyler için de iyi bir enerji kaynaðý olduðu bilinmelidir. Süt tüketme alýþkanlýðý olmayanlar, her gün bir-iki avuç kuru yemiþ tüketmeli, geleneksel sütlü tatlýlarýmýz fýndýk, yer fýstýðý, Antep fýstýðý ve ceviz ile tatlandýrýlarak sunulmalý; konuklarýmýza içerdikleri un ve þekeri ile enerjisi yüksek besinlerin yerine kuru yemiþler ikram edilmelidir.''
Kuru yemiþlerin yeterince kurutulmadan ve uygun olmayan koþullarda saklandýklarý zaman küflenerek saðlýða zararlý hale geldiklerini vurgulayan Budak, fazla miktarda küflü besinin yenilmesi özellikle karaciðer kanserine neden olduðunu, bu nedenle kuru yemiþlerin taze tüketilmesi, tadýnda farklýlaþma olan kuru yemiþlerin yenmemesi, kabuklu ve kabuklarý çýkarýlmýþ olan kuru yemiþlerin ayrý ve kuru ortamda saklanmasý gerektiðini belirtti. Türkiye'de kuru yemiþlerin genellikle pahalý olarak algýlandýðýný anýmsatan Budak, özellikle fýndýk, ceviz ve Antep fýstýðýnýn son yýllarda ucuzladýðýný sözlerine ekledi.


Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri