Uzman psikolog Aslýhan Tokgöz Tozlu, ikili iliþkilerde erkeklerin hatalý ve yanlýþ davranýþlarýnýn kadýný depresyona soktuðunu belirterek, "Kadýný yýpratan bazý davranýþlar, ruhsal sýkýntýlarý da beraberinde getiriyor. Aldatýlma, fiziksel þiddet, sözlü ve psikolojik þiddet, aþaðýlanma, hiç yerine konma, fiziksel görünümündeki eksiklikleri yüzüne vurma gibi davranýþlar, kadýný bir süre sonra içine kapanýr ve depresif bir görünüme sokuyor" dedi.

Memorial Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Uzman Psikolog Aslýhan Tokgöz Tozlu, kadýnlara hayatý zehir eden erkek tipini anlattý. Ýþte Tozlu'ya göre kadýnlarý depresyona sokan erkek tipleri:

"Kýskançlýk ve sahiplenme duygusu: Ýkili iliþkilerde iliþkiyi ve kadýný yýpratan en önemli unsurlardan biri kýskançlýktýr. Ama bunun da ötesinde kadýný çok fazla yýpratan ve kýskançlýðýn da önüne geçebilen durum, sahiplenme duygusu. Evlendikten sonra erkeðin kadýna hissettirdiði, 'Sen benim malýmsýn' düþüncesi. Bu, erkeklerde daha fazla gözleniyor. Bu düþüncenin beraberinde kontrol mekanizmasý geliyor. Erkek, kadýnýn kýyafetlerini, davranýþlarýný, arkadaþlarýný (erkek kadýn fark etmiyor) görmesini istemiyor. Eþinin iþine karýþýyor ve bir süre sonra çalýþmasýna da karþý çýkýyor. Hatta daha da ileri giderek, 'benden önceki hayatýný bitiriyorsun, benimle yeni bir hayata baþlýyorsun' diyebiliyor. Erkek kadýnýn, gardrobu yenilemeler, arkadaþlarý yenilemeler, kendi çevresine göre insanlarý seçme gibi davranýþlar sergiliyor.

Baþtaki heyecanýn azalmasý ya da bitmesi: Evliliðin baþýnda kadýn için de erkek için de bu birliktelik; yeni, heyecan verici, deðiþik olabilse de kontrol mekanizmasý devreye girdiðinde erkek kadýnýn benliðini elinden alýyor. Kadýn bir süre sonra tek baþýna karar verecek bir birey olmadýðýný anlamaya baþlýyor. 'Ben seninle varým, çünkü beni ben yapan bütün her þeyi seninle býraktým' düþüncesiyle kadýn bir süre sonra yok oluyor. Ardýndan da kadýný yýpratan bir tablo ortaya çýkýyor.

'Senin ailen benim ailem' tartýþmasý: "Senin annen benim annem, senin ailen benim ailem" ayrýmý, ikili iliþkilerde kadýn ve erkek için çok fazla yýpratýcý oluyor. Ama erkekler evlendikten sonra aile kavramýný biraz daha ön planda tuttuðu için kadýn bundan çok daha fazla etkileniyor. Erkek, 'Annem benden önce gelir. Bir þey yapacaksan önce annemden izin alacaksýn' gibi yaptýrýmlar uygulayabiliyor. Bu durum bir süre sonra kadýn için çekilmez bir hal alýyor. Erkeklerde aile ile ilgili bu tür davranýþlar kültürel bir þey, kesinlikle öncelikle ataerkil olmaktan kaynaklanýyor. Biz kavramý ile bir birliktelik kurulmuyor. Kadýn, erkeðin evine ve ailesine getiriliyor. Sonrasýnda ise 'Sen bizim malýmýzsýn' deniyor. Bizi olduðumuz gibi her þeyimizle kabul edeceksin ve her dediðimizi yapacaksýn gibi hissettiriliyor. Kadýn yok sayýlýyor, yok ediliyor. Bir süre sonra da duygularýný ifade edemeyen, kendini anlatamayan kadýn çatlayacak hale geliyor.

Kýskançlýk: Kýskançlýk da kontrol mekanizmasý nedeniyle ortaya çýkan bir durum. Erkek kýskançlýðý kadýnýn her þeyini kontrol altýna almaya çalýþýyor. Kendisinden izinsiz hiçbir þey yapmasýna izin vermiyor. Giydiði giysiden görüþtüðü arkadaþlarýna kadar kýskançlýk yapýyor.

Ýletiþim bozukluðu: Kadýnlar için öne çýkan en önemli meselelerden biri de iletiþim bozukluðu. Kadýnlarý en çok yýpratan erkek tipi, iletiþim sorunu olan tiptir. Sürekli içine kapanýk ise, konuþmuyorsa, zamanýný bilgisayarýn ya da elinde kumanda ile televizyonun karþýsýnda geçiriyorsa bir süre sonra kadýn eþinden soðumakta ve yýpranmaktadýr. Eþini psikoloða götürmek için giriþimlerde bulunur ama genellikle erkekler bu konularda psikolojik yardým almaktan kaçýnýrlar. Kadýnlar daha çok duygusal, erkekler ise daha çok cinsellikle ilgili konularda psikolog yardýmý almaktadýr. Kadýnýn bu noktada istediði el ele baþ baþa göz göze oturmak deðil, birlikte bir þeyler konuþarak sohbet etmektir. Kadýnlarý en çok yýpratan durumlardan en önemlisi, çiftlerin birbirleriyle konuþamamalarý. Öyle çiftler var ki birlikte bir þeyler yapmaktan sýkýlýyorlar. Bir yere gideceklerse arkadaþlarýný da çaðýrmak isterler, paylaþým olmadýðý zaman iliþki çiftleri yýpratýr.

DEPRESYON BELÝRTÝLERÝ
Uzman Psikolog Aslýhan Tokgöz Tozlu, kadýnlarýn depresyona girme belirtilerini ise þöyle açýkladý:

"Ýçine kapanýklýk, yemek yeme alýþkanlýklarýnda bozukluk, ev içinde eþiyle paylaþamadýðý þeyleri ailesi ve arkadaþlarýyla paylaþmaya çalýþmasý, ruhsal ve psikolojik olarak çökme, kaygý bozukluklarý, depresyon, sürekli kötü bir þey olacak duygusuyla yaþamaya baþlama, çok ciddi bir ruhsal yatkýnlýða sahipse o tetiklenebilir. Böyle durumlarda kadýnýn kesinlikle psikolojik yardým almasý önerilir. Ýçinden çýkýlmaz bir hal alan ruhsal durumunun daha da kötüye gitmemesi için kadýnýn izleyeceði en önemli yol, bir uzman yardýmýyla içinde bulunduðu durumu aþmaya çalýþmasýdýr."