BBC’nin internet sitesindeki habere göre, Güney Carolina Üniversitesi bilim adamlarý, yiyeceðe batýrýlan çubuðun, yaklaþýk 5 dakika içinde, hastalýklara yol açan bakterilerin yaydýðý kimyasallarýn bulunup bulunmadýðýný gösterdiðini bildirdi.
Amerikan Kimya Derneðinin bir toplantýsýnda tanýtýlan çubuðun renginin mordan kýrmýzýya dönmesi, yiyeceðin bozulmakta olduðu, sarýya dönmesiyse bozuk olduðu anlamýna geliyor.
Yapýlan ilk testlerde, som balýðý ve ton balýðýna batýrýlan çubuklarýn, bu konuda kesin sonuç verdiði görüldü. Çubuk, proteinler bakteriler tarafýndan bozulurken ortaya çýkan bileþikleri saptayabiliyor.
Bilim adamlarý, sebze ve meyvelerdeki protein seviyesinin daha düþük olduðunu hatýrlatarak, geliþtirdikleri çubuðun bu tür yiyeceklerdeki bozulmayý da gösterdiðini söylediler.
Çubuðu daha da geliþtirmek için araþtýrmalarýný sürdüreceklerini söyleyen bilim adamlarý, çubuðun birkaç sene içinde tüketicilerin kullanýmýna sunulmasýný hedefliyor.
Araþtýrmayý yapan ekibin baþkaný Dr. John Lavigne, bununla birlikte çubuðun, yiyecekte gýda zehirlenmesine yol açacak hangi tür bakterinin bulunduðunuysa göstermediðini söyledi.


Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri