NLP’ yi uygulayarak deðiþime baþlayabilirsiniz.

NLP severler bu yazýyý mutlaka okuyun.

Hedef belirle ve hemen harekete geç!

Sürekli þikâyet ederiz. "Hiçbir zaman rüzgâr doðru esmedi, hayat hiçbir zaman benim istediðim þekilde geliþmedi" deriz. Çünkü, nereye doðru gittiðimizle ilgili hiçbir fikrimiz yoktur. Böyle insanlar için rüzgâr hiçbir zaman doðru yerden esmeyecektir çünkü ne istediklerini bilmezler... Ýsteklerimize kavuþmak, kalýcý deðiþiklikler yaratmak istiyorsak öncelikle hedeflerimizi saptamalýyýz. Hedeflerin yazýlý olmasý çok önemlidir, kendi kendimizle yapýlmýþ bir kontrat niteliði taþýr. Tabii ki hedeflerimiz SMART yani akýllý olmalý... Yani belerlediðimiz hedef þu özellikleri taþýmalý:

S - (Specifik) Belirli

M - (Measurable) Ölçülebilir

A - (Attainable) Ulaþýlabilir

R - (Rational) Rasyonel

T - (Time limited) Zaman sýnýrlý

Bir SMART hedef örneði:

"1 yýl içinde seyahat ettiðimde yemek ýsmarlayacak, otel bulacak 2 - 3 tezgâhtarla alýþveriþ yapacak kadar Ýtalyanca öðrenmek istiyorum. Buna yarýn Ýtalyanca öðrenecek yer ve öðretmen arayarak baþlýyor, 1 yýl içinde de öðreniyorum." SMART olmayan bir hedef ise "Ýtalyancayý çok öðrenmek istiyorum" demek. Çünkü bunun uzaya çýkmak istiyorum demekten hiçbir farký yok. Hedef belirlerken mutlaka pozitif ve þimdiki zamaný kullanarak cümle kuruyoruz.

2- Kâðýt kalem al, liste yap ve ayýl!

Ýkinci adýmda önce hayatýmýzda kabul edemeyeceðimiz þeylerin listesini çýkarmamýz gerekiyor. Hemen þimdi tahammül edemediðiniz þeylerin listesini yapýn. Bu ne olabilir? "Artýk baþarýsýz olmak istemiyorum", "Artýk az para kazanmak istemiyorum", "Artýk hayatýmýn benim kontrolümün dýþýnda akmasýný istemiyorum" gibi... Bu liste bizi ayýltýyor.

Sonraki listemiz ne olmak istediðimiz sorusuna yanýt vermeli ve SMART (akýllý) olmalý. Bu yüzden "zengin olmak istiyorumödan çok, "Bugünden baþlayýp önümüzdeki yýl sonuna kadar 10 bin dolar biriktireceðim" çok daha akýlcý bir istek. Listeyi yaparken baþarýsýzlýðý düþünmek yok. Çünkü NLP’ye göre baþarýsýzlýk yok, sonuç var!

3- Baðlayýcý inançlardan kurtulun

Ben sabýrsýzým." Bu bir þikâyet deðil. Bu bir inanç. Kötü bir inanç hem de. "Ben sakarým" gibi... Çoðu zaman inançlarýmýz tecrübelerin yanlýþ yorumlarýna dayanýr. Ayþe, fakir bir ailede büyümüþtür. Boyu kýsadýr, doktor olmak istemiþ, olamamýþtýr. Halkla iliþkilerle uðraþýr ve "Kimse beni sevmiyor" der. Þimdi Ayþe’nin inançlarýný deðiþtiyoruz. "Mutlu bir çocuktum. Ýyi bir halkla iliþkiler uzmanýyým. Boyum uzun olmadýðý için erkek arkadaþýmla birlikteyken topuklu giyebiliyorum. Erkek arkadaþým ve annem babam beni seviyor." Ne yaptýk? Kötü þeylere odaklanan Ayþe’nin inançlarýnýn Kötü þeylere odaklanan Ayþe’nin inançlarýnýn temelindeki varsayýmý bozduk. Yeni ve pozitif konsantre olabileceði gerçeklere odaklanmasýný saðladýk