Güreşte yüksek başarı yaşının küçülmesi:
Çocukların rekabetçi bir idman ortamına erkenden katılmaları büyük oranda “onları genç yakala” felsefesinin bir etkisidir. Yapılan araştırmalar, yeterli kapasitede bir güreşçinin yetişebilmesi için en az beş yıllık bir hazırlık devresinin zorunlu olduğu ve bu süreyi kısaltmanın mümkün olmayacağını göstermiştir. Bu düzeye ulaşabilen sporcuların uluslar arası müsabakalarda başarılı olabilmeleri ise en az üç yıllık ek bir tecrübe ve eğitimi zorunlu kılar. Görüldüğü gibi uluslar arası maçlarda başarılı olabilecek bir güreşçinin yetişmesi en az sekiz yıllık bir süreci kapsamaktadır. Bu süre diğer branşlarda aynı düzeyde bir sporcunun yetişmesi için gerekli süreden daha uzundur. Çünkü güreş kişinin tüm özelliklerinin geliştirilmesini zorunlu kılar. Sporda başarı, fizikseli teknik ve psikolojik eğitimin bir fonksiyonudur. Güreşte fiziksel, teknik ve psikolojik eğitim, diğer branşlara göre daha kapsamlı olmak zorundadır. Güreş tekniğinin insanlığın varlığından bu yana gelişmekte olduğunu ve tekniklerin birbirleri ile kombine olanaklarının varlığı göz önüne alınırsa teknik eğitimin gerekliliği daha iyi anlaşılabilir. Japonya ve Rusya’da güreş mecburi eğitim dersleri arasında Doğu Almanya’da ise gençliğin fizik eğitimi programında yer almıştır. Her spor dalında eğitim aşamaları belirlenirken, öncelikle spor dalına özgü yüksek başarı yaşının bulunduğu yaş dönemi araştırılır. Daha sonra yaş döneminden 8-10 yıl geriye doğru hesaplanarak eğitim aşamalarına geçilir.Güreşte Hamza Yerlikaya’nın 17 yaşında şampiyon olduğu göz önüne alınırsa 10 yıl geri gittiğimizde 7 yaşında güreşe başlanabilir.
Yer imleri