BANKALAR, vadesiz mevduat müþterilerinin otomatik ödeme talimatlarýný kendi bünyelerine çekmek için, yýllýk hacmi 250 milyon dolarý bulan hesap iþletim ücretlerinden vazgeçmeye baþladý.
Akbank, Oyak, Ýþ ve Garanti Bankasý, artýk otomatik ödeme talimatý veren müþterilerinden yýllýk 20 YTL ile 114 YTL arasýnda deðiþen hesap iþletim ücretlerini almýyor.
TAHSÝLATI gerçekleþtirilen fatura bedellerinin elektrik, telefon, su, doðalgaz iþletmelerinin hesaplarýnda belli bir süre bloke edilmesi, bankalar arasýnda yaþanan rekabetin yeni yýlla birlikte otomatik ödeme talimatlarýna kaymasýný saðladý. Bankalar, vadesiz mevduat müþterilerinin otomatik ödeme talimatlarýný kendi bünyelerine çekebilmek için, yýllýk hacmi 250 milyon dolarý bulan hesap iþletim ücretlerinden bile vaz geçmeye baþladý. Baþta Akbank, Oyakbank, Ýþ ve Garanti olmak üzere bazý bankalar artýk, otomatik ödeme talimatý veren müþterilerinden yýllýk 20 YTL ile 114 YTL arasýnda deðiþen hesap iþletim ücretlerini almýyor.
25 mevduat bankasýnýn faaliyet gösterdiði Türkiye’de rekabetin otomatik ödeme talimatlarýna kaymasý, mevduat sahiplerine yaradý. Bunda da su, telefon, elektrik, doðalgaz gibi hizmetleri saðlayan kurum ve kuruluþlarýn düzenlediði faturalarýnýn tahsilatýndan elde edilen gelirin hesap iþletim ücretlerinden daha avantajlý olmasý etkili oldu.
HESAP BLOKE EDÝLÝYOR:
Arkadaþýmýz Ayþegül Akyarlý Güven’in yaptýðý araþtýrmaya göre, ÝSKÝ, ASKÝ, ÝGDAÞ, Telekom, Turkcell gibi müþterilerin otomatik ödeme talimatý verdiði kurum ve kuruluþlarýn sayýsý 30’u buluyor. Bankalar bu kurumlarla yaptýklarý anlamþalar sonucunda hem müþterilerinin vadesiz hesaplarýnda para bulundurmasýný saðlýyor. Hem de müþterilerin hesabýndan otomatik olarak çekilerek kurumlarýn hesabýna aktarýlýlan fatura bedellerini bloke etme yoluna gidiyor. Bu hesaplarda bloke edilen fatura bedellerini fon alýmlarýnda kullanan bankalar, otomatik ödeme talimatý uygulamasýný cazip hale getirmek için müþterilerine bazý masraflarý yansýtmama gibi avantajlar sunuyor. Bunlarýn baþýnda da hesap iþletim ücretlerinden vazgeçme geliyor.
Oyakbank’ýn 3 otomatik ödeme talimatý veren müþterilerinin mevduat hesaplarýna aylýk 2.5 YTL olan hesap iþletim bedelini yansýtmýyor. Akbank’da 38 YTL ile 48 YTL arasýnda deðiþen yýllýk hesap iþletim bedelini, 2 otomatik ödeme talimatý verilen hesaplara uygulamýyor. Ýþ Bankasý, hesap iþletim bedelini yansýtmamak için tek bir otomatik ödeme talimatýný yeterli bulurken, Garanti Bankasý ise iki talimat verilme þartý arýyor.
Bankalarýn hesap iþletim ücretinden muaf tuttuðu müþterileri otomatik ödeme talimatý verenlerle de sýnýrlý kalmýyor. Akbank, Garanti ve Ýþ Bankasý, kendilerinden kredi kartý alan üniversite öðrenci hesaplarýna da herhangi bir ücret yansýtmýyor. Bu üç bankanýn yanýsýra Denizbank, Tekfenbank ve TEB de, maaþ hesaplarýna hesap iþletim ücreti uygulamýyor. Ziraat ve Halk Bankasý ise emekli maaþlarýnýn yattýðý hesaplardan hesap iþletim ücreti almýyor. Bank Europa aylýk bakiyesi ortalama 10 bin YTL olan premier müþterilerine hesap iþletim ücretinde indirim yapýyor.
114 YTL’YE KADAR ÇIKIYOR:
5411 Sayýlý Bankacýlýk Yasasý’nýn 144’üncü maddesi uyarýnca mevduat hesaplarýna yansýtýlan hesap iþletim bedelleri, bankadan bankaya yýllýk, 20 YTL ile 114 YTL arasýnda deðiþiyor. Aylýk 9.5 YTL’lik bedelle en fazla hesap iþletim ücreti alan banka, Anadolubank olurken, 20 YTL’yle Tekfen de en az hesap iþletim ücreti uygulayan banka oluyor. Yasaya göre bankalarýn, müþterilerinin hesabýndan çekecekleri hesap iþletim ücreti konusunda herhangi bir kýsýtlamaya gidilemiyor. Rekabet koþullarý içerisinde isteyen banka, istediði kadar bedel talep edebiliyor.
Hangi bankanýn hesap iþletim ücreti ne
AKBANK: Vadesiz YTL hesaplarýndan yýlda iki kez 19 YTL, Çatý hesabýndan ise 24 YTL iþletim ücreti alýyor. Ancak bu bedeli, en az iki adet açýk otomatik fatura talimatý olan hesaplara yansýtmýyor. Akbank’taki maaþ, bebek, neo ve kampüs kartýn baðlý bulunduðu öðrenci hesaplarýna da hesap iþletim bedeli yansýtýlmýyor.
FÝNANSBANK: Her ay için 3 YTL olmak üzere 3 ayda bir aktif olan müþterilerinin hesabýndan 9 YTL çekiyor.
YAPI KREDÝ: Yapý Kredi Bankasý’nda müþterilere hesap iþletim ücreti aylýk 2.40 YTL olarak yansýtýlýyor. Banka, bu bedeli, yýlda 2 kez tahsil ediliyor. Yabancý para hesaplarýnda alýnan ücret ise aylýk 2 YTL oluyor.
GARANTÝ: Bireysel Bankacýlýk müþterilerinden yýlda 2 defa olmak üzere, vadesiz YTL Hesaplarýndan 23 YTL, Döviz Tevdiat Hesaplarýndan da 4 Euro karþýlýðý döviz olarak tahsil ediliyor. Banka, iki veya daha fazla otomatik fatura ödemesi bulunan müþterilerinin faturalarýnýn baðlý olduðu ana hesaplardan hesap iþletim ücreti almýyor.
FORTÝS: Fortis, vadesiz mevduat hesaplarýndan 2 YTL, döviz hesaplarýndan ise her ay 1 dolar veya 1 euro hesap iþletim ücreti kesiyor. Ancak, hesapta o ay hareket olmadýysa, herhangi bir tahsilat yapmýyor.
ÝÞ BANKASI: Banka yýlda iki kez YTL hesaplardan 20 YTL vadesiz ticari YTL hesaplardan 35 YTL hesap iþletim ücreti alýyor. Ancak, bu ücret bir veya daha fazla Otomatik Fatura Ödemesi bulunan müþteri hesaplarýna yansýtýlmýyor.
HSBC: Aylýk hesap iþletim ücreti olarak sadece YTL hesaplara 3,25 YTL uyguluyor. Bakiyeleri yüksek olan premier grubu müþterilerine ise bu ücretten muaf tutuluyor.
CÝTÝBANK: Aylýk ortalama toplam bakiyesi 50 bin dolarýn altýndaki müþterilerden her ay 2 dolar veya YTL karþýlýðý hesap iþletim ücreti olarak yansýtýlýyor.
OYAKBANK: Bireysel müþteriler için aylýk 2.5 YTL hesap iþletim ücreti olarak tahsil ediliyor. Ticari müþteriler için ise ücret aylýk 3 YTL’ye çýkýyor. Banka en az üç aktif otomatik ödeme talimatý bulunan müþteri hesaplarýndan bu ücreti almýyor.
BANK EUROPA: Hesap iþletim ücreti aylýk 5 YTL olarak alýnýyor. Ancak, aylýk ortalama bakiyenin 10 bin YTL veya üstünde olmasý durumunda, hesap, iþletim ücreti bu kez aylýk 3 YTL oluyor.
ASYA FÝNANS: Hesap iþletim ücretini yýlda bir kez tahsil ediyor. Bireysel müþteri hesaplarýndan 15 YTL kurumsal müþterilerinden ise 30 YTL ücret alýyor.
ÞEKERBANK: Tüm müþteri hesaplarýndan aylýk 2 YTL alýyor.
VAKIFLAR: Bireysel müþterilerden aylýk 1.25 YTL hesap iþletim ücreti alýyor. Ticari hesaplardan aldýðý aylýk ücret ise 6 YTL oluyor.
TEKFENBANK: YTL hesaplarda yýllýk 20 YTL, yabancý para hesaplarýndan ise 20 dolar veya 20 euro çekiliyor. Maaþ ve emekli maaþ hesabý olanlar hesap iþletim ücretinden muaf tutuluyor.
ANADOLUBANK: Bireysel müþterilerinden aylýk 9.5 YTL alýyor. Yabancý para hesaplarýna ise herhangi bir iþletim ücreti yansýtýlmýyor.
TEKSTÝL BANK: 36 YTL hesap iþletim ücreti alýyor.
TEB: Hesap iþletim ücreti olarak vadesiz mevduat hesaplarýndan 3 ayda bir 7.5 YTL, döviz hesaplarýndan ise 3 dolar alýyor.
MNG: Bireysel müþterilerinin hesabýndan yýllýk 25 YTL hesap iþletim ücreti kesintisi yapýyor. DÖviz hesaplarýndan ise herhangi bir ücret almýyor.
DENiZBANK: Vadesiz ve yabancý paya hesaplarýndan her ay 2 YTL hesap iþletim ücreti kesiyor. Ancak, maaþ ödemesi, özel okul ödemesi, ve kredi kullanýlan hesaplar bu uygulamanýn dýþýnda kalýyor.
Fazla söze gerek yok:46: :46: :46: :46: :46: :46: :46:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Not:Alýntýdýr.(yanýlýmýyorsam son 2 ay veya 3 ay içinde memurlar net'te(haberi aldýðým site) çýkmýþtý bu haber.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri