REKLAM

Teşekkur Teşekkur:  0
Beğeni Beğeni:  0
27 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: 16/01 Dünyadan Haberler

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
  1. #1

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart ABD şirketleri Libya'da görüşmeleri yapıyor

    ABD'li 3 petrol şirketi yöneticisinin Libya Başbakanı Şükrü Ganem ile başkent Trablus'ta bir araya gelerek, Libya'daki faaliyetlerine yeniden nasıl başlayabilecekleri konusunu görüştüğü bildirildi.

    Resmi kaynaklar, dün yapılan görüşmeye Amerada Hess, ConocoPhillips ve Marathon Oil şirketlerinin yöneticilerinin katıldığını ve bu şirketlerin 19 yıllık kesintinin ardından Libya'daki faaliyetlerine yeniden başlayacağını belirtti.
    Aynı kaynaklar, görüşmede “Oasis Group” adı altında birleşen 3 şirketle Libya devleti arasında Aralık ayında imzalanan anlaşmanın nasıl yürürlüğe gireceği konusunun ele alındığını kaydetti.

    Anlaşma, Libya Ulusal Petrol Şirketi ile ortak bir şirket kurulmasını, petrol ve gaz yataklarının işletilmesini öngörüyor. Anlaşmaya göre, Libya tarafı hisselerin yüzde 59.16'sını, Amerikan şirketlerinden ConocoPhillips ile Marathon Oil yüzde 16.33'erini, Amerada Hess ise yüzde 8.16'sını alacak. Amerikalı şirketler Libya ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler bozulunca, 1986 yılında Libya'daki faaliyetlerini durdurmuştu. İki ülke Haziran 2004'te ilişkilerini yeniden başlatma kararı almıştı.

    Alıntı hurriyet.com.tr
    YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN
    YADA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL

  2. #2

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart KKTC'ye tecridin kalkmasına Türkiye'nin şartı

    Rum gazetesi Fileleftheros, Türkiye’nin 11 Ocak’ta Brüksel’e gönderdiği ve içinde Türkiye’nin Kıbrıs şartlarının yazdığı bir belgeyi ele geçirdiği iddia etti.

    Fileleftheros gazetesi belgede, "Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik tüzüklerin onaylanmaması halinde Türkiye’nin ek protokolü uygulamayacağının" belirtildiğini savundu.

    Belgede, "Ankara’nın, Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun kaldırılmasıyla ilgili tüzüklerin onaylanmaması durumunda protokolü uygulamayacağı ve ’Kıbrıs Cumhuriyeti’nin gemi ve uçaklarına koyduğu yasaklamaları kaldırmasının söz konusu olmadığı" ifadelerinin yer aldığı öne sürüldü.

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yayınlanan Kıbrıs gazetesi de iddialarına yer verdiği Fileleftheros gazetesinin, "Komisyon ve Avrupa Parlamentosu Ankara’nın Şartlarına Boyun Eğdi" başlığıyla verdiği haberde ele geçirdiğini iddia ettiği belgenin, 11 Ocak tarihli olduğunu savundu. Haberde şu ifadeler yer aldı:

    "Gerek Avrupa Komisyonu gerekse Avrupa Parlamentosu, Erdoğan hükümetinin, protokolü uygulama yükümlülüğü ile Kıbrıslı Türklerin izolasyonun kaldırılmasına ilişkin olarak ortaya koyduğu şartlar arasında uzlaşma sağlanması için girişimde bulunmaya karar vererek Ankara’nın argümanını kabul etmiş ve boyun eğmiştir. Bu da kaygı vericidir. Bunun sonucu olarak Avrupa Parlamentosu, Türkiye hükümetinin yükümlülüklerini yerine getirmesi ve protokolü uygulaması için bir kararla, Kıbrıslı Türklerin finansmanıyla ilgili tüzüğün serbest bırakılmasını talep edecek".
    Erdoğan hükümetinin tezlerinin, AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’e de iletildiğini savunan gazete, Rehn’in de sırasıyla Avrupa Parlamentosu Başkanı Joseph Borrell ve Dışişleri Komitesi Başkanı Elmar Brook’a bilgi verdiğini yazdı.

    "AB YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEZSE ANKARA DA GETİRMEZ"

    Gazete Türkiye’nin, "AB’nin Kıbrıs’ın Kuzey bölümüyle ilgili sorumluluklarına uymaması nedeniyle, Türk tarafının da kendisine ait yükümlülüklere uymasının mümkün olmadığını" vurguladığını ifade etti. Haberde ayrıca TBMM’nin protokolle birlikte, Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanımadığını belirten deklarasyonu da onaylayacağını belirtti.

    Fileleftheros gazetesi, Ankara’nın Brüksel’i al-ver mantığı içerisine soktuğunu ve Türkiye’nin şartlarını tatmin etme yoluna ittiğini de yazdı.


    Alıntı hurriyet.com.tr
    YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN
    YADA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanıcı var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •