1° Batı yörüngesi üzerinden halen Thor II ve Thor III uyduları ile hizmet vermekte olan Norveç Telekom’a ait Telenor Uydu Haberleşme şirketi tarafından bugün yapılan açıklamada THOR 6 uydusunun yapımı için Thales Alenia Space şirketiyle anlaşma imzalandığı bildirildi.
Spacebus 4000B2 modelinde inşaa edilecek uydu 16’sı İskandinav ülkelerine ve 20’si Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine hizmet edecek toplam 36 adet Ku Band transpondere sahip olacak. THOR 6 uydusunun toplam 26 ay sürecek yapım, fırlatma ve yörünge test aşamalarının ardından 2009 yılı sonunda Thor III uydusundaki yayınları devralması planlanmakta.
Fırlatma maliyetleriyle birlikte Telenor’a 1.3 Milyar Norveç Kronu’na malolacak 15 yıl ömre sahip THOR 6 uydusu 1° Batı yörüngesindeki transponder sayısını 71′e çıkaracak.
Kapsama alanı henüz resmen açıklanmamış olsada Thor III uydusunda olduğu gibi THOR 6 uydusunun da özellikle Orta Avrupa kapsama alanının Türkiye üzerinde çok güçlü sinyale sahip olması beklenmekte.
Thor II uydusunu bu yılın sonunda devralması beklenen 24 adet Ku Band transpondere sahip olacak THOR 5 uydusunun yapımı ise son aşamada. 2007′nin son çeyreğinde Proton roketiyle fırlatılacaktır.
THOR 5 kapsama alanı
![]()
Yer imleri