Bu balık icin aslında fazla bir sey soylemeye gerek yok cunku gunumuzde pazarlarda en bol olan balıklardan biri tabiki kefal dedinizmi herkez bu balıga kotu gozle bakıyorlar neden? cunku insan pislikleri ile beslendikleri icin ama illada heryerdeki kefal pis diye bir sey yok ornegin cesme ıldırı da veya cesme balıkcı limanlarında teknelerin aralarında bu balıkları gormeniz mumkun denize bir atık olmadıgı icin yosun ve parazitlerle besleniyorlar bu balıgın 2 cinsi var (1. si Topan Kefal) - (2. si Sarı Kulak) topan kefal uzun ve oldukca buyuk olur sarı kulaklar ise iri buyuk ve cok lezzetli olur tabiki bu balıkları yakalamak oyle kolay deil ;) benim uzmanlık alanıma girdigi icin ayrıntıları ile anlatmaya calısıyorum bu balıklar diger balıklar gibi ıssız yerlerde yasar diye bisey yok bu balıklar insanların oldugu yerleri mesela pilajları sıcak suları severler yırtıcı balıklardan korunmak icin kaya aralarında da oldukca gorulur... kefal neredeyse tüm balıklardan uyanıktır buyüzden oltalarınızı baştan aşşağı değiştirmeniz gerekebilir, aşağıda bir kaç örneğimiz mevcut. simdi isterseniz nasıl avlandıgına bakalım..
nasıl avlanır?
Nasıl avlandıgına gelince bu balıgı ekmekle yakalamak mumkundur.... ben ufak kefalleri yakalıyorum neden derseniz ufakları yakalıyıp levrek'e veya akya ya atıyorum.... simdi ufak veya orta boy kefal nasıl avlanır onu anlatıyım oncelikle asagıdaki resimde goruldugu gibi bize yine bu balık icin 50 metre misina yeterli olucaktır. Cunku balık kıyıda oldugu icin fazla misinaya gerek yoktur. Simdi burası cok onemli! nekadar ince misina kullanırsanız okadar cok balık yakalarsınız onun icin ben genelde kefal icin 0.20mm veya 0.25mm misina oneriyorum.. kasnagımıza 50 metre 0.20mm misina sardıktan sonra kursunsuz ve fırdondusuz ignelerimizi paralel olarak yukardan asagıya dogru baglıyoruz yaklasık 8 tane yeterlidir fazla igne olursa balık igneleri gorucektir ve oltamızın yanına yaklasmayacaktır. igneler hangi boyutta ve netur olucak derseniz size "mustad'ın 8 numara capraz beyaz ince" ignesini oneririm... yem e gelince ekmek kabugu ve ici kullanabiliriz igneleri ekmegin kabugunun uzerine sararken ignelerin hertarafa esit gelmesine dikkat edelim... asagıdaki resimde oltamızın nasıl olması gerektigini azda olsa anlatmaya calıstım... simdi artık oltamızı atıp kefal surulerinin gelmesini bekliyebiliriz.
Şimdi gelelim buyuk kefal avlamaya simdi diyeceksinizki buyuk kefalde boyle avlanır... ne farkı olabilirki? ;) cok farkı war yem takılma sekli ve olta cesiti cok deisik ben sahsen uzmanı oldugum icin herseyi anlatmak istiyorum bu kefal hakkında... simdi buyuk kefaller tahminen ufak kefallerin bulundugu yerden yaklasık 20 weya 25 metre daha uzagındadır ama yukardaki olta sistemi ile ancak ufak ve orta boydaki kefalleri avlayabilirsiniz cunku buyuk kefaller okadar uyanıkki ufak kefallerle beraber gelince yemin tuzak oldugunu anlıyor ve vurmuyor ve geri gidiyor.. onun icin olta sistemimizi deistiriyoruz ve buyuk kefalleri avlamak icin once kasnagımıza bu sefer 0.30mm veya en fazla 0.35mm misina sarıyoruz ondan sonra bir samandıra ekliyoruz "Not: samandıra renksiz ve ufak olmalı!!!" samandırayı taktıktan sonra samandıranın altına 1 tane fırdondu takıyoruz ama fırdondu kucuk olmalı ondan sonra fırdondunun oteki tarafına yarım metre veya yarım metreden 1 az fazla 0.20mm misina ekliyoruz ondan sonra bu ekledigimiz 0.20mm misinaya 2 tane ufak kıstırma kursunlardan takıyoruz 4cm ara araya mantarı batırmayacak sekilde ;) ve en altına 1 tane yaklasık (20cm) "4 numara mustad kendal flatted nickel plated igne" takıyoruz ve oltamız tamamlanmıs oluyor. Yem e gelince bu sefer ekmek kabugu deil ekmek icini hamur olarak butun igneyi kavrayacak sekilde takabilirsiniz.. yada benim buyuk kefalleri avlamak icin herzaman yaptıgım 1 yontem....; 1 ekmegi bi ufak legenin icine koyun ustune 1 az su ekleyin ama fazla degil yaklasık 3 , 4 dakika kadar yogurun ekmek hamur haline gelince ustune 1 veya 1.5 cay bardagı peynir suyu ekleyin tekrar yogurmaya devam edin tekrar hamur haline gelince icine yarım dilim beyaz peynir ekleyin ve iyice yogurun peynirler gorunmeyinceye kadar yogurun bitince hamuru bir plastik kabın icine koyun ve azını sıkıca kapatın... hava almasın eger hava alırsa hamur sertlesir ve kullanamassınız eger hava almazsa uzun sure hamurunuzu kullanırsınız... simdi alttaki resimlere bir goz atın isterseniz oltanızın tam olarak dogru olup olmadıgını kontrol edin.....
![]()
Yer imleri