vermeye calýsýcam.. oncelikle ben bu tur balýklarý ege cesme denizinde yakaladýgým icin kendi yakalama yontemlerimle sizlere anlatýcam.. cok urkektir insanlarýn yuzdugu yerlere cok seyrek gelirler genelde ýssýz ve onlarý kimsenin rahatsýz edemeyecegi yerleri tercih ederler onun icin bu balýgý ararken ýssýz ve insanlarýn yuzmedigi yerleri tercih etmelisiniz... yýrtýcýdýr balýkla beslenir ve acsa gordugu balýgý yakalamak icin cok uzak mesafelerden takip eder ve 1 koseye sýkýstýrýncaya kadar avýný kovalar.. normalde basarýlý olur bazende balýk cok kýyýya kadar geldigi icin avýný býrakýr ve geri doner.. aynen 1 jileti andýracak kulaklarý vardýr eger dikkat etmezseniz cok feci 1 acý duyabilirsiniz.. bu tur balýklarý avlarken oldukca sabýrlý olmanýz gerekmektedir ve yemi iyi secmelisiniz ozellikle bu balýkta canlý yemler daha iyi sonuc vermektedir.. simdi olta takýmýmýza ve avlama yontemlerine gecelim...
NASIL AVLANIR? :
Bu balýgý avlamanýn 1 cok yolu var gerekse tekne gerekse kýyýdan avlanabilmektedir. ilk once olta ile nasýl avlayabiliriz onu anlatayým.. kýyýdan avlamak icin oncelikle fazla misina kullanmayacagýmýz icin en fazla 50 metre misina bize yeterlidir.. misina kalýnlýgý olarak 0.35mm veya 0.40mm yeterlidir ondan sonra sardýgýmýz misinaya 1 adet 50gr gezer kursun ekliyoruz ve onunede 1 adet orta boy fýrdondu baglýyoruz fýrdondu'nun diger ucuna 0.60mm 1.5 veya 2 metre misina ekliyoruz ve bu misinanýn ucuna 1 adet celik beyaz igne baglýyoruz.. igne duz veya capraz olabilir karar sizin.. yem'e gelince benim tavsiyem canlý kefal yavrusu 10 , 15cm kadar... "Not: Kefal 15cm den buyuk olursa levrek balýga tenezzul etmeyebilir 1 baska deyisle balýgý yiyemiyeceginden supelenir ve balýgý yemeden yanýndan gecip gider..." balýk canlý olmazsa levrek pusuya yatar ve balýgýn hareket etmesini bekler bu sure 15dk ile 20dk arasý surebilir balýkta 1 kýpýrtý olmassa balýgý yine yemeden gider.. ama balýk canlý olursa yuzer ve levrek bu balýgý gordugu zaman hemen buyuk 1 hýzla yemi alýr ve uzaklasýr... ve ayrýca canlý kefal veya ýsparoz kullanýrsanýz daima sýrtýndan takýn.. aksi takdirde balýk olebilir. Not: Levrek balýgý aldýktan sonra kýyýdan yaklasýk 15 , 20 metre uzaklastýktan sonra balýgý yutar eger misinayý gerik býrakýrsanýz levrek balýgý alýr ve gidemeyince tuzak oldugunu anlar ve balýgý geri kusar.... onun icin oltanýzý denize attýgýnýzdan sonra kasnaktan 10 , 15 metre misina acýn... tabiki canlý kefalden baska canlý ýsparoz balýgý ilede avlama sansýmýz var yada balýk haricinde boru kurdu , solucan ve midye turu yemlerlede avlama sansýmýz var ama ben genelde canlý kefal ile avladýgým icin sizede onu oneriyorum.... ondan sonra misinaya 1 tas dolayýn fazla agýr olmasýn cunku balýgý yakaladýgýmýzý tasa bakarak anlýyacaz bu sayede baska oltalarlada ugrasma sansýmýz olacak.. asagýda oltanýn nasýl olmasý gerektigini resimlerde belirttim 1 goz atýn...
TEKNE'DEN ;
Tekne'den tabiki teknikler ve yontemler 1 az deisik.. biz tekne ile cýktýgýmýzda genelde canlý balýktan cok sahte balýk , suni yemler ve kasýklarla avlanýrýz tabiki illada bunlarla avlanýcaz diye 1 sart yok ama sýrtý yaptýgýmýz icin genelde sahte yemler seciyoruz.. ornegin RAPALA ve YO-ZURI firmalarý bu tur sahte balýklarýn imalatýný yapan firmalar.. bu firmalarýn urunlerini balýk avý malzemesi satan heryerde bulmak mumkun. Bu urunler 1 az pahalý ama acýk denizlerde cok iyi sonuc veriyor.. simdi bu urunlerden yapýlan oltalara gelelim olta takýmýmýz bu sefer 100 metre'lik misinadan olusuyor misina kalýnlýgý 0.70mm aslýnda okadar cok kalýn misina kullanmanýza gerek yok ama acýk deniz oldugu icin biz her ihtimale karsý misinayý kalýn secmekten yanayýz cunku yaptýgýmýz oltaya akya turu balýklarýnda vurmasý olanaklý 15 kiloluk 1 levrek veya 20 , 40 kiloluk 1 akya vurdugu zaman oltanýza okadar sert vuruyorki bazen oltanýn bosaldýgý bile oluyor... 1 bakýyoruz oltanýn sadece bedeni geliyor ve bu olay her sýrtý yapan kisinin basýna cok azda olsa gelmistir.. onun icin teknede misinayý kalýn kullanmaktan yanayýz... kasnagýmýza 100 metrelik 0.70mm veya 0.80mm misina doluyoruz.. ilk once rapala'ýn sahte balýklarý ile oltamýzýn nasýl yapýldýgýný anlatayým ondan sonra kasýk ve suni yapay yemlerle nasýl yakalandýgýný anlatayým sizlere.. misinamýza 100gr veya 200gr gezer kursun takýyoruz sulara gore ayarlýyabilirsiniz.. ondan sonra gezer kursunun onune 1 adet buyuk boy fýrdondu baglýyoruz bagladýktan sonra fýrdondunun diger ucuna ayný kalýnlýkta 1.5 , 2 metre misina baglýyoruz ve bu misinanýn en ucuna 1 adet rapala sahte balýk takýyoruz... "Not: Dugumleri yaparken cok dikkat edin! eger cok az biliyorsak 1 kac kez dugumu baglamadan once alýstýrma yapýn" eger hic bilmiyorsak bu ise kalkýsmayalým en yakýn balýk avý malzemesi satan kisiye saglam sekilde yaptýrabilirsiniz.. ve oltamýzý tamamlamýs oluyoruz oltamýzýn nasýl olmasý gerektigini asagýda resimlerde belirttim... "Not: Eger gece avlanýcaksanýz fosforlu urunleri tercih etmelisiniz"
Tekneden Avlananlar için Yapay Balýklý Olta.
Ornek Resim.
Rapala yapay balýklar 1 az pahalý tabiki ama dedigim gibi acýk denizlerde cok iyi sonuc veriyor ama baska yontemlerlede avlamamýz mumkun ornegin kasýk veya suni yemler ilede avlayabiliriz... bu ürünler fiyat bakýmýndan daha ekonomik ve iyi sonuçlar almanýz mümkün. Ben suni yemler ve kasýklarda coklu yaparým mesela 3'Lu kasýk veya 5'Li , 6'Lý yapay yemler gibi... bu sekildede iyi sonuclar almak mumkun bu tur olta yapýcaksak olta takýmýný yukardaki karadan olta atma yonteminin coklusu oluyor 2 , 2,5 kiloluk levrekler icin 1,2 numara kasýk yeterlidir daha buyukleri icin 3,4,5 numaralý kasýklar isinizi rahatlýkla gorur. Bunlar suyun icinde cok hareketli olup cogu balýgý avlama imkaný saglar... misina kalýnlýgý ; 0.40mm den , 0.60mm ye kadar avlanacak balýgýn buyuklugune gore ayarlanabilir yine 100gr veya 200gr gezer kursun kullanýlabilir gezer kursunun onune buyuk boy 1 fýrdondu ve diger ucuna 1.5 , 2 metre ayný kalýnlýkta misina baglanýp ucuna kasik takýlabilir... asagýda yine orneklerini verdim herzamanki gibi 1 goz atýn...

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri