Akdeniz Üniversitesi (AÜ)Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş, geçen yıl Türkiye’de yapılan tüm böbrek nakillerinin yüzde 35-40’lık kısmının Antalya’da gerçekleştirildiğini söyledi.


ANTALYA - Prof. Dr. Alper Demirbaş, Antalya’nın, milyon nüfus başına vericide 20 rakamına ulaşarak, AB ortalamasının da üzerine çıktığını ifade etti.
Prof. Dr. Demirbaş, geçen yıl, AÜ Tıp Fakültesi’nde 250 böbrek, 18 karaciğer, 10 pankreas nakli gerçekleştirildiğini belirtti. Böbrek nakillerinin 50’sinin kadavra, 200’ünün canlı vericiden yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Demirbaş, karaciğer ve pankreas nakillerinin tamamının kadavradan olduğunu söyledi.

Antalya’da böbrek nakillerine 2000 yılında başladıklarını ve o yıl 37 böbrek nakli gerçekleştirdiklerini bildiren Prof. Dr. Demirbaş, “2001 yılında bu rakam 71’e, 2002 yılında 94’e, 2003’te 147’ye, 2004 yılında 171’e yükseldi. Geçen yıl ise böbrek nakli sayımız 250’ye ulaştı. 250 böbrek naklindeki başarı oranımız yüzde 99,3’tür. 250 hastadan kaybettiğimiz hasta sayısı ise 2’dir” dedi.

Prof. Dr. Demirbaş, Türkiye’deki 25 organ nakli merkezinden hiçbirisinde 100’ün üzerinde böbrek nakli yapılmadığını vurguladı.

AÜ’de gerçekleştirilen böbrek nakli sayısının sadece Türkiye için değil, Avrupa için de yüksek bir rakam olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirbaş, şöyle konuştu:
“Türkiye genelinde geçtiğimiz yıl yapılan böbrek nakli sayısı 600civarındaydı. Geçen yıl, Türkiye’deki tüm böbrek nakillerinin yüzde 35- 40’lık kısmını AÜ’de gerçekleştirdik. Bu rakamları Avrupa ile kıyaslamak için 2000-2004 yılları arasındaki verilere bakabiliyoruz. Avrupa Organ Nakli Birliği’nin rakamlarına göre, 2004 yılında en yüksek rakam 199 ile Çek Cumhuriyeti’ne ait. Dört senelik ortalamalarabaktığımızda da en yüksek rakam 208 ile Almanya’nın. Avrupa’da geçen yıl gerçekleşen nakiller 2004 yılındaki gibi olursa, 250 böbrek nakliyle yani ciddi bir farkla Avrupa’daki son dört yılın rekorunu kırmış olacağız. Bu bizim için gurur verici.”

MİLYON NÜFUS BAŞINA 20 VERİCİ BAŞARISI
Prof. Dr. Alper Demirbaş, Antalya’da böbrek nakli konusunda yakalanan başarıda, kadavra sayısındaki artışın etkili olduğunu söyledi. Antalya’da milyon nüfus başına organ bağışının geçen yıl 20’ye ulaştığını belirten Prof. Dr. Demirbaş, “Ulaştığımız bu rakam, milyon nüfus başına 15-17 olan Avrupa Birliği ortalamasının üzerindedir” dedi.

Prof. Dr. Alper Demirbaş, Türkiye genelindeki organ bağışı oranının milyon nüfus başına bir olduğunu kaydederek, Antalya’nın ulaştığı rakamla Türkiye ortalamasını da yükselttiğini vurguladı.

Canlıdan organ nakli sayısını artırmak istediklerini belirten Prof. Dr. Demirbaş, şunları söyledi: “Böbrek hastalarının en ideal tedavi yönteminin böbrek nakli olduğuna inanıyoruz. Çünkü böbrek nakli olanlarla diyalize girenler arasında beklenen yaşam süresi arasında tam üç kat fark var. Hastalaraböbrek nakli imkanını sağlamak için elimizden gelen herşeyi yapıyoruz.”

DOKU UYUMSUZ ORGAN BAĞIŞINDA BAŞARI
Prof. Dr. Demirbaş, Türkiye’de ilk olarak Akdeniz Üniversitesi’ndeuygulanan doku uyumu aranmadan yapılan böbrek nakillerinin de Antalya’nın yakaladığı başarıda etkili olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Alper Demirbaş, şöyle konuştu:
“Doku uyumsuz organ nakline başladıktan sonra çeşitli çevrelerdenyoğun ve ciddi eleştiriler aldık. Biz hep, ‘Bu, dünyada diğer merkezlerde yapılan bir uygulamadır. Dünyadaki sonuçlar elimizdedir’ diyorduk. Şimdi kendi sonuçlarımızla konuşabiliyoruz. Elimizde 2005 sonu itibariyle doku uyumu olmadan yapılan böbrek nakillerinin üç yıllık sonuçları var. Doku uyumu olmadan yapılan böbrek nakilleriyle yarı yarıya doku uyumu olan böbrek nakilleri arasında üç yıllık süre sonunda başarı oranı açısından bir fark yok. Bunu bir bilimsel makale haline getirip, ABD’deki bir dergiye yolladık ve yayınlandı.”

Prof. Dr. Demirbaş, Sağlık Bakanlığı’nın yönergesi doğrultusunda başlatılan, akraba olmayan kişiler arasında böbrek nakilleri çerçevesinde 2005 yılında 10 böbrek nakli gerçekleştirildiğini açıkladı.

Alıntı ntvmsnbc.com