Son dönemde halktan gelen "yüksek sesli ezan yüzünden hasta ve çocuklar uyuyamýyor" þikayetlerinin artmasý üzerine Azerbaycan’da hoparlörlerle ezan okunmasý yasaklandý. Müezzinler artýk minareye çýkarak çýplak sesle ezan okuyor.
AZERBAYCAN’da vatandaþlardan gelen ve giderek artan þikayetler üzerine yetkililer, ezanýn hoparlörlerden yayýnlanmasýný yasakladý. Özellikle baþkent Bakü’de birçok Azeri, son dönemde yetkililere baþvurarak, yüksek sesle yayýnlanan ezan nedeniyle hastalarýn ve çocuklarýn rahatsýz olduðunu, uyuyamadýklarýný söylemiþlerdi.
Azerbaycan’ýn Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý konumundaki Kafkas Müslüman Ýdaresi yetkilileri, geçtiðimiz çarþambadan beri yasaðýn yürürlükte olduðunu belirttiler. Kurumun sözcüsü Akif Agayev, "Kamuoyundan birçok þikayet almýþtýk. Bu, ezanýn yasaklanmasý anlamýna gelmiyor. Sadece hoparlörü kaldýrdýk" dedi. Yasaðýn ardýndan müezzinler, amfi ve hoparlörlerin kullanýlmadýðý geçmiþ dönemde olduðu gibi minarelere çýkarak çýplak sesle ezan okumaya baþladýlar.
CEMAAT KIZGIN
Dün Bakü’deki Sultanali Camii’nde öðle namazý kýlan cemaat, yasaðý protesto etti. Dini özgürlüklerinin ihmal edildiðini savunan cemaatten kendisini Aziz diye tanýtan bir kiþi, AFP’ye yaptýðý açýklamada, "Ezaný duymak, ruhani görevimizi hatýrlamak açýsýndan önemli. Þehirde bu kadar gürültü varken, hoparlör olmadan ezaný nasýl duyacaðýz? Hýristiyan ülkelerde çan sesini yasaklýyorlar mý" dedi. Ülkedeki önde gelen dini cemaatler de, yasaðýn "ateist-Bolþevik" uygulamalarý hatýrlattýðýný belirttiler.
DEMOKRATÝK GEREKLÝLÝK
Sultanali Camii’nin imamý Ýbrahim Yarýyev ise, yasaðýn "demokratik bir gerek" olduðunu vurgulayýp saðduyu çaðrýsý yaparken, "Biz Suudi Arabistan veya Ýran gibi bir din devleti deðiliz. Din ve devleti ayýrmýþ, demokratik bir ülkeyiz. Rahatsýz edilmemek isteyenlerin haklarýna saygý göstermemiz gerekir" diye konuþtu.
MÜEZZÝN YARIÞI
Yetkililer, geçmiþte Bakü’deki cami sayýsýnýn çok az olduðunu, bu yüzden hoparlöre ihtiyaç duyulduðunu belirterek yasaðý savunuyorlar. Ayný yetkililere göre bugün, müezzinler, amfilerin sesini sonuna kadar açarak birbirlerine rakipmiþ gibi ezan yayýný yaptýðý için rahatsýzlýklar oluþtu. Bakü’nün küçük bir mahallesinde, 7-8 cami bulunduðu bildiriliyor. Sovyetler Birliði’nin daðýlmasýyla 1991 yýlýnda baðýmsýzlýðýný kazanan 8.1 milyon nüfuslu Azerbaycan’da halkýn büyük çoðunluðu Þii. Son 15 yýldýr özellikle Ýran’ýn da etkisiyle ülkede Ýslam’a yöneliþ hýz kazandý. Laik hükümetin, bu süreci yönetmekte zorlandýðý yýllardýr vurgulanýyordu.


Teþekkur:
Beðeni: 


Alýntý


Yer imleri