Çalışma ortamlarımız nasıl olmalı?
İyi haftalar sevgili İnternethaber okuyucuları,
Soğuğunu çok da hissetmediğimiz kış mevsiminden çıktık, havalar ısındı ve herkez yavaş yavaş tatile gitmeye başladı. Evet kar kıyamet görmedik ama hepimiz yorulduk bütün kış ve dinlenme zamanımız geldi.
İş hayatlarında hepimiz neden bu kadar çok yoruluyoruz diye düşünecek olursak; Erken kararan hava yani güneşi az görmemiz, yoğun stres, ayağımızın suya ve toprağa basamaması, çok zaman sağlıklı olmayan ofis/çalışma ortamları vb kış yorgunluğunun temel sebepleri olarak sıralanabilir. Tabi daha sayabileceğimiz çok sebep var.
Ben bu sebeplerin içinden ofis ortamlarında çalışma koşulları üzerinde durmak istiyorum bugün. Ancak mevcut sorunları ya da eksikleri değerlendirmek değil de daha iyi daha sağlıklı iş ortamları için birkaç öneride bulunmak istiyorum.
Mesai saatleri mümkün olduğu kadar erken başlamalı ve erken bitmeli,
Çalışma süreleri 8 saati geçmemeli,
Bir saat öğlen yemeği ve iki çay molası olmalı,
Fazla mesai olacağı çalışanlara son dakikada değil en geç öğlen saatine kadar bildirilmeli,
Çalışma saatleri "zaman çalıcı" dediğimiz gereksiz telefon, mail trafiği, sık sigara molalarından vb uzak tutulmalı,
İş ve zaman planlamaları yapılmalı ve bunlara uyulmalı,
Gün içinde en az iki kere temiz hava ile çalışma ortamının havası değiştirilmeli,
Çalışma ortamında sigara içilmemeli,
Ortamın aydınlatması çok uygun olmalı,
Benzer şekilde çalışma ortamının ısısı ne çok sıcak ne de soğuk olmamalı, çalışma şekline uygun olmalı,
Çalışma ortamları kişiye sakinlik ve güven duygusu veren mavi ve yeşil renkler tercih edilmeli,
Fonda rahatlatıcı, enstrümantal müzik olmalı,
Özellikle çalışma masa ve sandalyesi çalışana uygun ergonomik olmalı ki duruş bozuklukları ve ağrılar olmasın. Şöyle ki;
* Sandalyeler kişinin 90 derece dik oturmasına izin verecek şekilde,
*
Masa yüksekliği çalışanın oturduğu zaman tam dirsek hizasında olmalı,
Bilgisayrın mouse'u dirsekle 90 derecelik açıda tutulmalı ve yaklaşık 20 dakikada bir dirsek bilek dinlendirilmeli,
Çalışırken bişeyler yenilmemeli,
Mümkünse ortamda yeşil yapraklı bitki bulunmalı,
Gün içerisinde ortalama 1-1,5 litre su içilmeli,
Öğlen yemekleri dengeli ve besleyici olmalı, daha da önemlisi güne mutlaka kahvaltı ederek başlanmalı,
Oturarak çalışanlar gün içinde birkaç defa (ilk yazılarımda değinmiştim) kan dolaşımını arttırmak için kol, bacak ve sırt ofis egzersizi yapmalı,
Özellikle birlikte çalışılan ortamlarda, açık ofislerde yüksek sesli çalan telefonlar, bağırarak konuşmak, ayrı ayrı müzikler vb gürültü kirliğine izin verilmemeli.
Bu yazdıklarım pekçok iş kolu, çalışma şekli ve ortamı olduğu göz önünde bulundurularak yapılan genellemelerdir. Günümüzün üçte birini iş yerlerimizde geçirdiğimizi düşünürsek, sağlıklı çalışma ortamının hayatımızdaki önemi biraz daha ön plana geçmelidir.
Hepinize sağlıklı çalışma hayatları dilerim.
Yer imleri