Fenerbahçe Kulübünün geleneğindendir. Her sezon dünya çapında bir yıldız transfer eder.

Roberto Carlos bu yıldızların en büyüğüdür.

Yıllarca ekranlardan hayranlıkla izlediğimiz Brezilyalı starı, sadece Fenerbahçeliler değil, Türk futbolseverler de çıplak gözle seyretme imkanı bulacak. Öncelikle, böylesine büyük bir oyuncuyu Türk futboluna kazandıranlara teşekkür etmek gerekir.

Carlos daha Türkiye’ye gelmeden eleştirilmeye başlandı.

Bazıları kalemlerini bilemekle meşgul.

Carlos’un yaşı ve aldığı para eleştiri konusu.

Öncelikle soralım; Carlos, Türkiye’de, yani Fenerbahçe’de iş yapar mı? Fenerbahçe neden her sezon bomba transfer yapıyor? Türk Futbolunda ciddi bir düşüş var mı? Türk Futbolu Avrupa Futbolunun neresinde?

Hemen cevaplayayım.

Roberto Carlos tüm futbol otoritelerine göre gelmiş geçmiş en iyi sol kanal oyuncusudur. Çektiği şutlar saatte 140 km. yol alıyor. Süper bir sol ayak. Basından takip ettiğimiz kadarıyla gece hayatı yok. Disiplinli. Kendine iyi bakıyor. Kondisyon ve fizik gücü süper. Real Madrid gibi dev bir takımda 11 sezon futbol oynamış. Kısacası, dünyada adı en çok bilinen bir futbolcu.

Peki böyle bir futbolcu neden eleştirilir. Buna ister kıskançlık deyin, ister futbol cahilliği.

Ortada bir gerçek var.

Robertos Carlos bir dünya markasıdır.

Bana göre bu transferin (olabilecek) tek olumsuz yönü, Roberto Carlos’un Fenerbahçe’ye uyum sağlayıp sağlayamayacağıdır. Başka bir deyişle, Zico’nun bu futbolcudan yeterince yararlanıp, yararlanamayacağıdır. Geçmişte bunları yaşadık. Revivo, Van Hoojdonk ve Anelka örneğinde olduğu gibi. Bunu zamanla göreceğiz.

Carlos’un 34 yaşında olmasını eleştiriyorlar. Geçen yazımda “Hagi kaç yaşındaydı” diye sormuştum. Bunu derken maksadım ne Hagi’yi eleştirmek, nede küçümsemekti. Bana göre Hagi “Türkiye’ye gelmiş en iyi yabancı futbolcuların başında gelir.” Romanya Milli Takımının en iyi futbolcusuydu. Avrupa kariyer yapmış, dünya futbolunda tanınan biriydi. Ancak O’da Roberto Carlos gibi son dönemlerinde Türkiye’ye geldi. Fakat kimse yaşlı, oynayamaz demedi. Şimdi Roberto Carlos gibi, Hagi’den daha üstün bir futbolcunun Fenerbahçe’ye transfer edilmesini eleştirenlere sormak lazım. Kuzum siz müneccimisiniz?
Evet ben de müneccim değilim. Ancak, Carlos’un bu güne kadar ortaya koyduğu futbol ortada. Buna dayanarak, Brezilyalı yıldız’ın Fenerbahçe’ye büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum.

Türk Futbolunun içinde bulunduğu sıkıntıyı biliyoruz. Bırakın Avrupa’yı, eskisi gibi ülke içinde iyi ve kaliteli futbolcular bile yetiştiremiyoruz. Türkiye’ye her yabancı futbolcu alındığında “Gençlerimizin önünün kapandığı” söylenir hep. Sanki süper star futbolcularımız çıktıda biz görmemezlikten geldik.

Gelelim aldığı paraya.

Fenerbahçe zengin bir kulüptür. Bu zenginliğini vefakar ve cefakar taraftarından, daha sonra yönetimin (kurumsal) başarılı politikalarından alır. Carlos, 1 sene opsiyonlu olmak üzere 2 sezon Fenerbahçe’nin başarısı için ter dökecek. Sezon başına 4,5 milyon Avro net para alacak. İtiraf edeyim bu büyük bir para. Ancak sorarım size; dünyaca ünlü bir futbolcuyu seyretmeye değmez mi? Bu para verilmez diyenlerin, üç kuruşa takla attığını biliyoruz. Herkes kendi parasına göre değer biçer. Carlos adına bastırılan forma ve diğer patentli ürünlerden gelecek parayı, reklam ve kombine gelirlerini hesap edersek, götürüsü olduğu kadar getirisi de olan bir futbolcu. Hem parayı veren memnun, taraftar memnun. Kime ne?

Bu yazı, Roberto Carlos hakkında ki eleştirilere vereceğim son cevap olacak. Bundan sonra, kısmet olursa Fenerbahçe forması içinde elde edeceği başarıları yazacağım. Yeri gelecek belki de eleştireceğim.

Metin GİRGİN / İnternetSpor.Com