Ýngiliz Bilim Ýlerleme Birliði’nin araþtýrmasýnda, internet kullanýcýlarýndan en çok beðendikleri espriyi bildirmeleri istendi.
Araþtýrmada, 70 ülkeden 40 bin fýkra arasýnda aþaðýdaki birinci seçildi:
Ormanda dolaþan 2 avcýdan biri birden bire yere düþer. Arkadaþý, düþen adamýn nefes almadýðýný ve gözlerinin ferinin söndüðünü görür.
Bunun üzerine telefonla acil yardýmý arar. “Arkadaþým öldü, ne yapabilirim” diye sorar.
Telefondaki ses yanýtlar: “Sakin olun. Size yardým edebilirim. Ama önce arkadaþýnýzýn ölüp ölmediðinden emin olalým.”
Telefonda bir süre sessizlik olur ve bir silah sesi iþitilir.
Avcý telefonu tekrar eline alýr ve þöyle der: “Evet, tamam. Þimdi ne yapacaðým?”

Araþtýrmada ayrýca, insanlarýn gülünç bulduklarý fýkralarýn ülkeler arasýnda önemli farklýlýklar gösterdiði de saptandý.
Ýngiltere, Ýrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda halký þu tür fýkralarý tercih ediyorlar:
HASTA: “Doktor, popoma çilek yapýþtý.”
DOKTOR: “Bunun için size krema vereyim.”

Bu arada pek çok Avrupalý, gerçekdýþý olan ya da ölüm, hastalýk, evlilik gibi ciddi meselelerle dalga geçilen fýkralarý seviyor:
Hastanýn biri doktoruna dert yanýyor: “Doktor geçenlerde Freudyen bir þey oldu. Kayýnvalidemle kahvaltý yapýyordum ve ‘Lütfen tereyaðýný uzatýr mýsýn’ diyecektim. Ancak aðzýmdan ‘Seni domuz, yaþamýmý mahvettin’ sözü çýktý.”
Evlilikle dalga geçmek de en sevilen Amerikan esprileri arasýnda:
Adamýn biri, arkadaþýyla golf oynarken oyunun en heyecanlý anýnda bir cenaze töreni görüyor. Kasketini çýkarýyor, gözlerini kapatýyor ve baþýný önüne eðerek dua ediyor. Arkadaþý, “Bu þimdiye kadar gördüðüm en düþünceli ve dokunaklý sahne. Gerçekten iyi kalpli bir adamsýn” der. Arkadaþý cevap verir: “35 yýllýk karýmdý.”
Ýskoçya’da ölüm çok espri konusu oluyor:
“Dedem gibi uykumda ölmek isterim. Yolcularý gibi dehþet içinde baðýrarak deðil.” Hayvanlar da sýk sýk fýkra konusu oluyor.
Ýngiltere’nin bir numaralý fýkrasý þöyle:
“Ýki gelincik barda otururlar. Biri diðerini aþaðýlamaya baþlar. “Annenle yattým!”
Diðer gelinciðin yanýtýný görmek için barda bir sessizlik olur.
“Birinci gelincik tekrarlar: “ANNENLE YATTIM!”
Diðeri cevap verir: “Git baþýmdan baba, sen sarhoþsun.”

Amerikalýlar ve Kanadalýlar ise insanlarýn aptal yerine konulduðu fýkralardan hoþlanýyor. Araþtýrmada en çok Almanlarýn, en az Kanadalýlarýn güldüðü ortaya çýktý.